用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖士提反女子中學交流區
樓主: leemk
go

聖士提反女子中學交流區   [複製鏈接]

我囡囡間學校今年入嘅一半在二十名外,有點奇怪。

Hi SSGC parents

Do S1 students need to stay in school for lunch?  Is there any caterer for providing lunch boxes for students?

Thanks

中一要留校食飯。有飯盒訂的。
你女女是新生?我女女都係。nice to meet you.

想請問外來生要有什麼成績和課外活動,才有面試機會?多謝指教!

Dear SSGC parents

We missed the date for buying 2nd hand books.  Other than buying books from Swindon or HK Book Centre, is there any book store that can offer higher discount for the following Form 1 books (2nd hand is OK as they are quite expensive):

- English subject: The Merchant of Venice by William Shakespear  (Saddleback)
- English subject:  My Grammar Lab (Elementary A1/A2)(with Key)
   [ Are they workbooks?]
- Music:  Fortissimo! Student's Book (Cambridge)

Thank you very much.

請問高年級的家長,

昨天在 迎新與家長會副校長談及分組上中英數, 1A, 1B &1C 班會共分4組, 另1D&1E分3組, 各有1組用普通話教中文 --

請問分組(根據中一入學試)是全年性或下學期會重新分組?
各組的要求有差異嗎? 會否影响同學學習和相處呢?

謝謝!

alisonmama 發表於 13-8-25 09:10
請問高年級的家長,

昨天在 迎新與家長會副校長談及分組上中英數, 1A, 1B &1C 班會共分4組, 另1D&1E分3組,  ...
你好, 組別是按分班試每科成績劃分的。

以小女那一年為例, A組及D組的學生成績是較優異,一個學生, 可以每一科(中﹑英﹑數)都在不同組別,目的是將同程度的學生集在一起,方便教授。如沒有記錯, 所屬組別維期是一個學年。

不用擔心, 我女當年是自行分配入此校, 要重新去識朋友,她都好快適應。

今年1D&1E會分X, Y, Z組. 根據家長會講, 應該係A組同X組成績較好.

亞女讀中二, 根據佢資料, 1A/B/C會分4組(ABCD組), 中英數分科分組, A組是精英班. 1D/E會分3組, XYZ組, X=A.

中一分組以PS1成績計, 維持一年, 中二分組以中一成績為準, 中三以後就無再分組及無中普班了.

亞女話一般AX組最HEA, 功課較少, 而DZ組最辛苦, 好多野做.

重有中一編班後, 班同學會對足三年無得轉班, 只有係分組上堂至會認識其他班同學仔. 亞女係自行收生入的, 認識朋友無難度, 大家都好friendly.

lunch方面, 中一無得出街, 但order 的lunch box勁難食, 唯有自帶或在小食部買野食. 其實LUNCH 好多時有好多活動, 基本上唔夠時間出街食.

多謝您的資料.

多謝家長們的資料和分享.

開課一星期, 暫時功課不多,但似乎有很多課餘活動和興趣班.

可是家住九龍, 每天合共要花兩個多小時在交通上, 所以小女只能參予一兩樣活動.

Hi!! alisonmama.
我們都是九龍人啊!
阿女開左學一星期, 對學校生活十分適應, 最開心係去TUCK SHOP買野食.
反而學習上佢話數學, IS有D悶, 因為佢讀英小, 所以而家教的佢之前學過晒. 但呢D無阻佢上學熱情.  D高班姐姐幾好, ON DUTY時會同佢地閒聊.
你女女有參加上星期五的試水嗎? 我女女有去.

亞女 水運會後假期 (27/9) 要考小提琴, 要留身心力準備, 所以不參加水運會.

現放學後沒有時間練習, 所以十分擔心.

咁阿女要留力去考琴試了.
你女女放學要幾耐先返到屋企?
我女要用一個鐘. 返學就快D,

小女上學用1小時(隧巴), 放學用1.25小時(巴士+地鐵+小巴).

請問各師姐的家長:

大姐姐計劃每學年/期聚會多少次?

大姐姐們要先接受訓練嗎?

會有指定內容和資料分享嗎?

謝謝.

請問師姐們家長:

幾多度才可以穿夾棉褸呢?  太冷可以穿長褲嗎? 如可以, 長褲是甚麼質料和顏色呢?

另V領絨校褸穿的機會多嗎? 因很多中學生都不喜歡穿校褸呢!(怕侷促).

謝謝幫忙.

今日係學校的sport day, 好想睇下學校傳統的mass dance, 千人齊跳一定好壯觀.

回覆 ymama 的帖子

其實你可以去灣仔運動場睇睇,我女第一年去我都有去探佢,無人理

我要返工。請唔到假。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊