用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖士提反女子中學交流區
樓主: leemk
go

聖士提反女子中學交流區   [複製鏈接]

引用:Quote:snoopy008+發表於+14-8-29+11:45+回

原帖由 Candy925 於 14-08-29 發表
Thank you!

佢要行到堅道尾都幾係嘢. 我尋日教佢如放學見巴士站少人, 即車走咗冇幾耐, 就唔好等, 行小路落 ...
如不好彩送13號車尾,便再向前行搭25綠色小巴。

Candy925    發表於 14-8-29 15:13
CFSS & SSGC

王國會長

Candy925 發表於 14-8-29 12:28
Thank you!

佢要行到堅道尾都幾係嘢. 我尋日教佢如放學見巴士站少人, 即車走咗冇幾耐, 就唔好等, 行小路落薄扶林道巴士站 ...

落薄扶林道巴士站 ? 薄扶林道好遠喎

王國會長

sum-yan 發表於 14-8-27 23:42
其實13號巴士站旁有個綠色小巴站,56號去北角是行經堅道的,但不要搭56A。

...
想問下柏道花園個入口幾時會開? 早上返學? Lunch time? 下午放學?

回覆:瑩瑩老豆 的帖子

我估佢講由屋蘭士里行落去般含道正街顶個巴士站。

引用:我估佢講由屋蘭士里行落去般含道正街顶個巴

原帖由 LingChiBaBa 於 14-08-29 發表
我估佢講由屋蘭士里行落去般含道正街顶個巴士站。
Yes! That's exactly what I mean! Thanks!

引用:Quote:sum-yan+發表於+14-8-27+23:42+其實1

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-08-29 發表
想問下柏道花園個入口幾時會開? 早上返學? Lunch time? 下午放學?
學校後花園閘門在返學時間是開的,所以學姐搭8/22號小巴在栢道/聖士提反里路口的巴士站落車,然後經學校花園入校舍,但我囡囡應搭13號巴士在大閘對面下車。

CFSS & SSGC

回覆 Candy925 的帖子

13號巴士有時間表,都幾準時,可以 check 下就唔就到時間。否則,去般含道搭小巴,除咗正街頂有小巴站牌,亦可以再向前行到麥當勞附近巴士站,可搭 40M 巴士,至於小巴就算冇站牌都多數會停,有 8、22、22S、10、31、56

Candy925  Thank you! Very Useful! I'll    發表於 14-8-30 15:51

王國會長

snoopy008 發表於 14-8-30 12:32
回覆 Candy925 的帖子

13號巴士有時間表,都幾準時,可以 check 下就唔就到時間。否則,去般含道搭小巴, ...
我上次中午交完自行張表, 都係睇13號個時間表見差唔多開車就去等, 大約總站開出時間加2分鐘就到.

Candy925    發表於 14-9-1 10:11

王國會長

sum-yan 發表於 14-8-30 11:59
學校後花園閘門在返學時間是開的,所以學姐搭8/22號小巴在栢道/聖士提反里路口的巴士站落車,然後經學校 ...
, 咁就方便, 我囡早上返學都係在栢道SSGC巴士站落車.

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

F1 在 main building 上課就可以由花園入,若 F2 在金禧樓,學姐門會搭多一個站,到豫苑才下車,再直上柏道頭過紅綠燈。千萬不要在柏道中間橫過馬路,那裡是一個急彎,非常危險,小學部是嚴禁學生橫過的。

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

除咗返學,lunch time 和放學時間花園大門都會開的。

Candy925  今朝見開咗, 好多學生同家長喺門   發表於 14-9-1 10:10

王國會長

Candy925 發表於 14-8-30 00:51
Yes! That's exactly what I mean! Thanks!

申請左學生8逹通未? 可上網申請了

http://www.mtr.com.hk/ch/customer/tickets/student_travel_scheme.html

Candy925  a link :)  發表於 14-9-2 09:00
Candy925  Oh, really?! Do you have a lin   發表於 14-9-2 09:00

王國會長

Candy925 發表於 14-8-30 00:51

http://www.mtr.com.hk/ch/customer/tickets/student_travel_scheme.html

11底月可在學校取

Candy925  Thanks a lot!  發表於 14-9-2 17:39

今晚亞女上校網enrol課外活動,佢話A-D 4組活動每組最少要揀一個。

想問問大家係咪真呢?亞女有冇搞錯呢?4個活動咪好多,仲未計school team喎!

仲有,關於instrument class嘅通告?係咪一定要join呢?如果有跟開老師,可以exempt嗎?我問亞女,但佢好似咩都唔知咁!

Candy925 發表於 14-9-2 22:09
今晚亞女上校網enrol課外活動,佢話A-D 4組活動每組最少要揀一個。

想問問大家係咪真呢?亞女有冇搞錯呢? ...
阿女only選了C組和D組,樂器唔會響學校學,所以唔打算交通告。

A是老师選人參加,所以未必一定有。其他的每项選一。聽说有些學会好少活动,而且去不去任得你,例如christian followship有些師姐說join了後只去了一二次。至于school team如管弦乐团,就同ssgp时一样,練得几多,join了就得跟通知的时间表去練习了。所以视乎你參加什么學会和team!
新的乐器班不一定參加,很多同学也在外面學,也有人喜欢在學校學,不學的不參加就行了!

亞女話老師喺orientation day話A-D每個group都要min.揀一個參加, 我諗佢可能聽錯. 叫咗佢返去問, 如果唔係乜都join就真係暈喇!

聽講尋日食飯好亂, 唔夠飯盒, 有d同學去搵老師, d同學要去其他班搵飯盒.

原來要自己帶餐具, 好彩尋日臨出門叫亞女帶定, 佢話冇帶嘅同學要去 tuck shop 買.

王國會長

Candy925 發表於 14-9-3 08:21
聽講尋日食飯好亂, 唔夠飯盒, 有d同學去搵老師, d同學要去其他班搵飯盒.

原來要自己帶餐具, 好彩尋日臨出 ...

我囡話個飯盒好難食
我都係早一晚叫定阿囡帶餐具, 升左中想放手都唔得

Candy925    發表於 14-9-3 14:06

有餐具放在一个紙箱,但女儿說不衛生又不環保,都是每天用自己私人餐具!我女儿又冇說難吃,一般咁啦!好多師姐都讚那飯堂的食物好吃咁話!我就未試过!问过不每天訂也可,只是價钱每月半d(一日一元),同埋要自己下去買,我估同飯堂說訂半个月,然后自己拿自家弁當半个月都ok!我都打算冬天时試下!不过19元/餐真平,自己都好難做到!
至于學会的问题師姐们說老師不是太嚴,多玩少玩了也ok,但不要太过分!上次家长日不是說參加了學会也要學生在網上報名參加每次的活动??所以就算玩b,c,d組學会加一个team如樂團,也只是school team busy,而其他學会方面,學生可以自由決定去不活动(如對topic有興趣就去,冇野就不去)

Candy925  Thanks for the info. will tell   發表於 14-9-3 14:06
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊