用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 請介紹邊間學LETTERLAND係真正學到嘢
go

請介紹邊間學LETTERLAND係真正學到嘢 [複製鏈接]

我想問問有經驗的家長, 我打過幾間問過, 由市這WEB SITE 找(http://www.letterland.com/)
好奇怪, 一間話一星期一堂, 每堂學一個字母, 由A學到Z, 半年學完, 另一間一樣一星期一堂, 不過要學2-3年, 才大部份學完, 而價錢只差$10一堂, ($1XX). 我真係唔知邊間係真, 請問有小朋友學過LETTERLAND的家長介紹, 唔該哂!
   1    0    0    0

唔明點解你問到嘅差別咁大!  我小囡在校(PN)已學懂A-Z發音, 但我想比佢係出面繼續學所以最近我都有call Letterland認可嘅centre 油尖旺區問過, 一般都要2百蚊一堂 ($180-$220), suggest一個星期一堂(1個鐘), 分三個level, level 1 和 3 約莫各自上 25+堂, level 2 約莫10堂左右, 學完3個level之後可繼續一路學到幾年都得(因學無止境嘅), 所問嘅centres多是1:4 或6

原帖由 Janicechong 於 11-7-14 16:41 發表
我想問問有經驗的家長, 我打過幾間問過, 由市這WEB SITE 找(http://www.letterland.com/)
好奇怪, 一間話一星期一堂, 每堂學一個字母, 由A學到Z, 半年學完, 另一間一樣一星期一堂, 不過要學2-3年, 才大部份學完, 而 ...

應該後者才對! 因為學完A~Z 的發音, 都未咁快會識哂! 我個仔而家學的是level 1, 2, 3, 每個level 好似都有30~40堂, 每堂1個鍾!

唔係淨係學音母,重有digraph同blending,學4-5年都未完

不知道你們想小朋友學PHONICS係想學成點呢?我的就兩歲開始學,開頭是一些"playgroup"形式的,即係玩玩下咁學,過左兩個月到就同佢搵左一間1:4的學,上課真係淨係"教",冇得玩玩下,現在佢2歲11個月,即學左9個月,已經識晒a-z的音,再識埋br/bl/cr/cl/ch.......因為仲學緊,其實phonics可以學好耐及好多野,例如當我個仔識晒基本的26個音後,再要學埋音標及上面提到的br/bl之類,真係有排學囉,但又真係好得意,好好玩,我自己都識多唔少野呀,哈哈~~~~
(最重要我呢間真係師生比例少,最初4個,後來有個因為病停左一排,就得返3個,佢唔會加人,因為新人跟唔上的,連病左那個最後都返唔番我個仔個班,所以我覺得好有教學保證,哈哈,好似賣廣告呀,呵呵~~~)

醒目開學勳章

請問大家有無邊間推介下呀,實在太多喇..唔識揀...
mama們,既介紹既,麻煩pm我呀,thx

可以PM我嗎..THANKS!

回復 5# MYL0808 的帖子

可否PM我資料呀?我囡囡都係兩歲多d

i want tooo, pls PM me

can you please PM me the info too? thanks!!

原帖由 MYL0808 於 11-7-15 15:01 發表
不知道你們想小朋友學PHONICS係想學成點呢?我的就兩歲開始學,開頭是一些"playgroup"形式的,即係玩玩下咁學,過左兩個月到就同佢搵左一間1:4的學,上課真係淨係"教",冇得玩玩下,現在佢2歲11個月,即學左9個月,已經識晒a- ...

Hi MYL0808, can PM the information to me too? Many thanks!!

原帖由 MYL0808 於 11-7-15 15:01 發表
不知道你們想小朋友學PHONICS係想學成點呢?我的就兩歲開始學,開頭是一些"playgroup"形式的,即係玩玩下咁學,過左兩個月到就同佢搵左一間1:4的學,上課真係淨係"教",冇得玩玩下,現在佢2歲11個月,即學左9個月,已經識晒a- ...

嘩,冇check兩日,原來有咁多人想知呀?唔使pm啦,大家都係交流一下"求學"經驗,俾左資料亦未必真係岩心水,我估版主唔會話我賣廣告既,哈哈~~~~

係太子的,電話26932668
詳情就真係自己問啦,但我要講既係佢地方唔大架,如果係對課室環境有要求的媽咪就無謂問啦,我個仔當時就要interview一下先既,等老師評估佢可唔可以學phonics,因為佢話如果底子未到佢地既標準,係要上另外一個reading班先既,但當時我個仔已經學過下,所以入到phonics囉,現在的收生標準有否變就唔知啦!

佢隔幾堂就會做小測,睇住小朋友的進度,所以做媽咪的我可以知道佢學成點,真係幾開心,哈哈~~~因為今天(即星期六),佢又俾老師"肯定"啦,真係好開心~~~噢,sorry,我離題了!祝大家想學phonics的媽咪,個個都可以見到小朋友的進步,亦為此而開心!

回復 7# natalie_lee1010 的帖子

北角interkids可以考慮。

其實我有疑問想請教:
我女去年7月( 3歲半)開始學Letterland,見佢返來唔係順A-Z教,都冇問題;反而佢去學嘅內容係我concern。佢班計埋佢有4人,大家都係一樣年紀,其實佢哋每星期1堂,每堂1hr,都學咗一年(學到6月尾),叫做complete Level 1,有cert.; 但我想問
佢呢一年內只學咗A-Z嘅原音,好似上唱遊班咁(雖然NET教),有時返來我
睇佢教咗乜,有repeat,再教過啲
sounds....係我女(嗰班)唔夠人叻,
所以teacher要就番佢(哋)吖?定係
佢哋嘥時間?定係真係要一整年只教letter sound?因未曾見過有教2個字母combine發音,正煩惱9月要轉另一間嗎?

可PM 我資料嗎?

原帖由 jl1113 於 11-8-12 01:31 發表
其實我有疑問想請教:
我女去年7月( 3歲半)開始學Letterland,見佢返來唔係順A-Z教,都冇問題;反而佢去學嘅內容係我concern。佢班計埋佢有4人,大家都係一樣年紀,其實佢哋每星期1堂,每堂1hr,都學咗一年(學到6月尾),叫做complete Level ...

最近我都問緊Letterland 課堂, 老師話基礎浸一年, 再視乎小朋友年齡, advance再浸多年, 先可以完成晒啲blends and digraphs. (e.g. ch, sh, bl, spl, etc...)喎.

回復 17# tsangnamnam 的帖子

Hi tsangnamnam,
Is your kid's class conducted by NET?  If so, could you pls share the centre info?  Tks a lot.

我打過打話去問過web site裡letterland香港總公司, 接電話的人話web site裡所顯示的公司不是他們認可的公司, 只是他們有上過去買letterland教材, 留下資料, 他們show上去而已, 佢地話香港教letterland phonics係唔需要佢地認可同唔需要老師有任何letterland cert都可以教小朋友的~

E, 我見過將軍澳個間center (on list) show 左張letterland既導師証書,咁係咪真架?!都係睇定d先報

原帖由 sammiyy 於 11-9-9 10:48 發表
我打過打話去問過web site裡letterland香港總公司, 接電話的人話web site裡所顯示的公司不是他們認可的公司, 只是他們有上過去買letterland教材, 留下資料, 他們show上去而已, 佢地話香港教letterland phonics係唔需 ...
‹ 上一主題|下一主題