用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

小一轉校 [複製鏈接]

今年小一聽聞好多人轉校....請問d 小一家長知唔知點解..我仔仔班就有三個要走.好似..
   0    0    0    0

醒目開學勳章

我無聽聞喎,可否pm我講詳细點呀?

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... 0685&extra=page%3D1

回覆 3# JT2008 的文章

My son will move to another DSS in coming Sept and I heard there're a number of students withdrew this year.

IWFF.. 個post好似唔關gt事..因為佢話無一條龍...我地間學校有一條龍, 不是嗎??

組的士返學

各位..有無興趣組的士返學及放學..本人居於tko..但校車服務沒有站在我家..要行成十分鐘先到校車個站..所以我決定自己帶仔仔回校..我計計數其實組的士回校同踏校巴差不多價錢..如果可以組到四個小孩..時間又快很多..有沒有人有興趣??我是可以帶學生返學的...有興趣請pm我...thanks very much~~~

JT2008,

你要明白一條龍的定義, 有學校要中英數合格或達某分數才可升上中學的。樓上 Fallon 已答左你的問題啦。你聯想下就明架啦。

iwff

原帖由 JT2008 於 11-7-15 15:44 發表
IWFF.. 個post好似唔關gt事..因為佢話無一條龍...我地間學校有一條龍, 不是嗎??

你自己親自回答..以家明晒la. thx~~

我果班有一個會轉校,但唔係因為果個post或呢d原因,亦知道有一個會跳讀P3...
我家有三寶

王國長老

我不會因為一兩個個案就抹殺優才的好. 每個人看每件事都有自己感受, 我不會話那位說的是不真實, 但如果校方有機會解釋, 或者大家看法又有改變. 現實之中, 看雙方陳述自己觀點, 大家會有更深入的了解, 在網上單方面說事件就沒有這種"立體感", 好像看平面圖, 了解多一些會更好.

當然沒有誰希望看到小朋友被請走, 對家長是一件難過的事, 不是自己的孩子, 看著也會難過呀....

我自己沒有come across這種情況, 對學校, 還是充滿感謝, 很多老師很用心教孩子們.

edea,

但為何妳囡囡又要轉校呢? 發生了什麼事?

原帖由 edea 於 11-7-18 23:45 發表
我不會因為一兩個個案就抹殺優才的好. 每個人看每件事都有自己感受, 我不會話那位說的是不真實, 但如果校方有機會解釋, 或者大家看法又有改變. 現實之中, 看雙方陳述自己觀點, 大家會有更深入的了解, 在網上單方面說 ...

王國長老

轉校絕對不是因為學校不好, 兩者無關的. 是私人理由. 希望不要嚇怕其他家長, 以為優才有問題. 反之, 應該說, 在優才四年, 女兒得著很多, 很多, 我們對離開優才, 懷著感恩的心.

deldeldeldel

‹ 上一主題|下一主題