用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 9月插班生
go

9月插班生 [複製鏈接]

剛收到通知取錄了,但又1516,有冇家長分享下!!
   0    0    0    0

我也是

我今天也收到了,不知怎樣決定!崇真小學和培正怎樣選?請媽媽們給點意見吧!謝謝

請問小朋友轉幾年級?為物要轉校?你想了解學校D物野?

我想幫手但唔知你想要D物野資料.

原帖由 sze_mark 於 11-7-14 15:11 發表
剛收到通知取錄了,但又1516,有冇家長分享下!!

回復 2# Chongyu 的帖子

同你case差不多,禮賢和培正怎選呢!

Lulu0820,

多謝你先,
請問小朋友轉幾年級?升小二
為物要轉校?因為哥哥升小三(培正),方便照顧
你想了解學校D物野?只是小女在舊校也有不錯的表現,但比較培正深及忙,我怕今次只是我自私的決定.
原帖由 Lulu0820 於 11-7-15 09:25 發表
請問小朋友轉幾年級?為物要轉校?你想了解學校D物野?

我想幫手但唔知你想要D物野資料.

回復 1# sze_mark 的帖子

你有無想轉哥哥去阿妹間學校?? 你安排哥哥入培正原因? 想直上中學定其他? 同樣,為何對阿妹又有不同安排?

我選入培正, 因為佢可以讓小朋友唔使轉來轉去, 一條龍,同學仔由小到大一斉長大.. 校風好-E個好重要,擔心小D,又是BAND1 學校, 水平好...

我個人認為, 初小讀邊間都唔係大問題 (當然學校水平不可太低), 只要佢地讀得開心..好想返學...所以我會方便自己先...假設你話到高小時你又會想轉GE話, 就耍考慮清楚...哥哥返學開心嗎??

sze_mark,

我都明白兩個小朋友唔同學校係比較難攪!我兩個同校有時都顧此失彼!

不過小朋友始終係兩個獨立既個體,同一間學校未必適合兩兄妹,依個要小心考慮!

hinhin_ma,

先恭喜你小朋友入番培中! 我同你睇法相似,校風係我最大考慮,如果我兩個囡順利入番培中,我已經好滿足!大囡今年升小五,真係有D擔心!

Lulu

原帖由 sze_mark 於 11-7-15 10:56 發表
Lulu0820,

多謝你先,
請問小朋友轉幾年級?升小二
為物要轉校?因為哥哥升小三(培正),方便照顧
你想了解學校D物野?只是小女在舊校也有不錯的表現,但比較培正深及忙,我怕今次只是我自私的決定.
...

hinhin_ma,

你安排哥哥入培正原因? 一條龍,近屋企,校風好
想直上中學定其他? 當然希望直上la
同樣,為何對阿妹又有不同安排? 哎!!之前考不到.
哥哥返學開心嗎??由小一第2日開始,我已經不用再叫他起身返學,因為他實在太enjoy了,而且相比妹妹之前小學,
PC亦輕鬆很多.

原帖由 hinhin_ma 於 11-7-15 12:35 發表
你有無想轉哥哥去阿妹間學校?? 你安排哥哥入培正原因? 想直上中學定其他? 同樣,為何對阿妹又有不同安排?

我選入培正, 因為佢可以讓小朋友唔使轉來轉去, 一條龍,同學仔由小到大一斉長大.. 校風好-E個好重要,擔心小D ...

Lulu,

顧此失彼==真係好大壓力,今年考試,我只全力幫妹妹,因範圍多,哥哥只可靠自己,我相信2個一起,我一定舒服好多

不過小朋友始終係兩個獨立既個體,同一間學校未必適合兩兄妹,依個要小心考慮!==知道,多謝提醒

原帖由 Lulu0820 於 11-7-15 13:07 發表
sze_mark,

我都明白兩個小朋友唔同學校係比較難攪!我兩個同校有時都顧此失彼!

不過小朋友始終係兩個獨立既個體,同一間學校未必適合兩兄妹,依個要小心考慮!

hinhin_ma,

先恭喜你小朋友入番培中! 我同你睇 ...

講真,PC真係唔算辛苦,又有好中學,我覺得自己既小朋友都算好運,雖然兩個唔同性格,不過都讀得好開心!最緊要係佢自己肯讀,又肯上堂聽老師講,我已經好安慰!

你再同妹妹傾吓先決定,兩間都係好學校,同埋真係問介意中文中學先得!

原帖由 sze_mark 於 11-7-15 15:30 發表
Lulu,

顧此失彼==真係好大壓力,今年考試,我只全力幫妹妹,因範圍多,哥哥只可靠自己,我相信2個一起,我一定舒服好多

不過小朋友始終係兩個獨立既個體,同一間學校未必適合兩兄妹,依個要小心考慮!==知道,多謝提醒

...

原帖由 Lulu0820 於 11-7-15 13:07 發表
sze_mark,

hinhin_ma,

先恭喜你小朋友入番培中! 我同你睇 ...

多謝...要升番上培中, 成績KEEP 住要BAND2中以上, 應該有好大機會, 當然要睇番同期成績,人數比例...努力...

多謝鼓勵!我同呀囡會一齊努力嫁!

原帖由 hinhin_ma 於 11-7-15 22:47 發表

多謝...要升番上培中, 成績KEEP 住要BAND2中以上, 應該有好大機會, 當然要睇番同期成績,人數比例...努力...

回復 1# Lulu0820 的帖子

請問BAND 2中即約多少分呢?

原帖由 sze_mark 於 11-7-16 13:32 發表
請問BAND 2中即約多少分呢?

睇排名...另要問先生BANDING 個RANGE...即是排幾多到就BAND1....

多謝你既tips!不過四年班D老師都無講排名,有D老師會講吓某科本班最高係幾多分,所以到而家都估唔到自己個囡係邊個位,只好叫佢努力D!

原帖由 hinhin_ma 於 11-7-16 14:55 發表

睇排名...另要問先生BANDING 個RANGE...即是排幾多到就BAND1....
‹ 上一主題|下一主題