用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 轉校 - 事不延遲
樓主: corliss_yu
go

轉校 - 事不延遲 [複製鏈接]

其實每間學校都有自己的問題,只不過係睇你遇到邊樣。

有個朋友個女原本在一間九龍塘著名津校讀緊,(係喺電視度見到小一收左自己小朋友阿媽會開心到喊嗰D學校),小四大考時全部都合格,不過中文就喺邊緣,所以學校叫佢留班,媽咪覺得無理由要個女留班就決定幫佢轉校,去左一間不太有名的私小升小五,之後讀得好開心,小朋友話喺嗰間私小讀得好開心,因為老師都真心關心佢哋。

但係我亦相信該校成績好的學生的家長應該十分滿意學校,所以做家長只能按自己小朋友的情況作出選擇。

希望來年每位小朋友都會開開心心地學習。

樓主可否pm學校名俾我? Tks 小女今年考P1, 想幫佢揀直資, 你講個間唔係九龍, 香港, 唔通係我揀個間... pls

樓主:
我想PM你,但很多次都不成功.
可否PM你的兒子的學校名和你女兒那間好學校的名字給我?

1.你兒子的學校是否一次留班機會也不給便
   要求他轉校?
2.他整體成績怎樣?
3.事前有否警告?如通知家長下次貴子弟的英文分
   不達   70 分便要轉校?或是計該科全年平均分嗎?
4.學校有否提供支援或輔導去提升小朋友成績?

期望你的回覆,祝你的兒子盡快適應新環境和學業進步!

謝謝!

樓主:
我終於PM到,請查閱,再一次謝謝你.

corliss_yu:

如果囝囝真的不適合,可能在升中派位前轉校還有轉機,
對你和小朋友未必是壞事,而家佢響呢間學校谷底徘徊,他日去到第間分分鐘係最top都唔定,可能只係你小朋友未發力而已...

其實咁多年黎,響你見到小朋友成績下滑呢幾年,校方有冇同你商量對策?例如除了留班外,有冇要小朋友補考,或老師額外抽時間幫小朋友跟進?或者你自己有冇同佢緊貼功課考試,或響出面額外加補,等佢可以追得上進度?

我估計我小朋友同你囝囝係讀同一間,不過佢係初小,以今年所見,呢度課程教得好快,但老師真係好有愛心,好盡力幫小朋友過度適應,我記得校長講過,小朋友如不合符要求,校方會和家長小朋友一起傾下諗辦法,再加以支援,考試唔得,就要補考,然後留班,我唔知到高小係咪咁...

原帖由
corliss_yu 於 11-7-18 12:03 發表
Lovely-Boy:
謝謝你的鼓勵~
好希望囝囝盡早適應新的學校~並希望囝囝在新的學校重建信心~

我家有三寶

醒目開學勳章 貢獻勳章

樓主 ~ 明白你開TOPIC目的, 而你又做得好啱 唔再拖肯幫小朋友轉一間合適的學校, 希望你囝囝學習路程順利, 加油呀
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

回覆 111# corliss_yu 的文章

你說好的直資是否保良局陸慶濤小學,去年去了幾間直資小學听簡介會,感覺最好是陸慶濤,校長好實際,不像其他學校校長好像 "推銷員"...... 小女也考入保良局陸慶濤小學,但冇讀,選擇大抽獎.

Is your daug. studying at EC?

原帖由 EYUNG 於 11-7-15 14:02 發表
天才教育, 只有增益, 沒有補底, 閣下自理?

我已經估倒邊間喇.....

但點解樓主講唔係一條龍, 以我所知, 呢間係一條龍學校黎架喎.

原帖由 GBM 於 11-7-21 12:11 發表
但點解樓主講唔係一條龍, 以我所知, 呢間係一條龍學校黎架喎.

表面上係一條龍, 但實際上係set左標準, 唔達標就閣下自理.

回復 1# 能得利 的帖子

係唔係一半在九龍, 一半在TKO嗰間

要達標先升班亦好正常, 唔只這間.
不過這一間欠缺人情味.

原帖由 能得利 於 11-7-21 13:29 發表

表面上係一條龍, 但實際上係set左標準, 唔達標就閣下自理.

原帖由 能得利 於 11-7-21 13:29 發表

oh...too bad.

標準set得太高, 苦了學生, 苦了家長, 亦苦了老師, 贏嘅只有係名望.  不能有目標達致雙贏嗎 ?

add oil, 樓主.
‹ 上一主題|下一主題