用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 知唔知民生書院今年小六有幾多人讀回原校 F. 1 ? ...
樓主: Bonnie
go

知唔知民生書院今年小六有幾多人讀回原校 F. 1 ? [複製鏈接]

原帖由 Bonnie 於 11-8-26 00:01 發表
但我可以好肯定校長話上年收番民小 169 個學生..而外來生就有36 個 ..

你講"上年"是否民小的2009-2010小六,  如果是便合理, 因為民中S1那年是開六班, 全級共216人.  但今年2010-2011 及明年2011-2012 都是減至五班, 全級共180人.  所以我推算出來的數字也頗接近, 其實巳經收番很多民小學生.

希望redkoni可以再比多D資料我地, 你D資料好有用...........Thanks!

原帖由 redkoni 於 11-8-26 00:32 發表

你講"上年"是否民小的2009-2010小六,  如果是便合理, 因為民中S1那年是開六班, 全級共216人.  但今年2010-2011 及明年2011-2012 都是減至五班, 全級共180人.  所以我推算出來的數字也頗接近, 其實巳經收番很多民小 ...

係呀.. 2009-2010 嘅資料..(因聽講座時都未有 2010-2011 數據)
依家按你嘅計法..我100%肯定我呀仔入唔番...
佢係中游..點游都唔會上到上游...唯有搵定直資/私校..

千禧小朋友好慘....

原帖由 Bonnie 於 11-8-27 00:52 發表

依家按你嘅計法..我100%肯定我呀仔入唔番...
佢係中游..點游都唔會上到上游...唯有搵定直資/私校..

咁又未必, 中游就算不幸跌落Band2也可以抽, 不過第二志願必須保守啲揀Band2學校, 因為如果事實是屬Band1, 正常情況下必收(像我舉的例子), 根本不會到第二輪, 你咁填nothing to lose, 相反如果事實是屬Band2, 你在第二, 三等仍選Band1學校, 幾肯定派到唔知去邊.  當然, 搵到好嘅直資也是另一選擇.  現在言之尚早, 到時觀其形勢再作決定吧.

最受民小歡迎的情況(自行收生並不公開收生)

到目前為止, 全港唯一有兩間中學自行收生不公開收生 - 培正中學及嘉諾撒聖心書院, 自行祇收自己小學的學生.  用番之前一般情況的設定, 民中自行收生有54個位, 如果民中決定全部收民小的學生, 假設自行收足54位民小Band1, 另有22位民小Band1流失. 民小沒有學生在統一派位甲部被抽中.

統一派位處理民中直屬保留位情況如下:
(105-54-22)=29位Band1抽99個直屬保留位, 即是餘下(99-29)=70個直屬位給與84位Band2學生抽獎,結果會是民小有83位Band1和70位Band2升民中, 只有14位Band2和20位Band3出局. 另外也有22位Band1另謀高就.

可想而知, 直屬中學其學校本身自行收生的政策, 足以左右大局!

完全同意...所以係嚟緊嘅講座..會死咬住校長呢個問題..

究竟自行收生會收番幾多個民小生先 ?

原帖由 Bonnie 於 11-8-27 15:20 發表
完全同意...所以係嚟緊嘅講座..會死咬住校長呢個問題..

究竟自行收生會收番幾多個民小生先 ?

哈, 咁請你高抬貴手, 唔好同校長講有個網民做金手指, 係到指指點點, 我巳經好黑人憎架喇, 無謂再多結怨吧.  

祝你一切順利!

咁你小朋友係唔係民生之友?

原帖由 kaayee 於 11-8-27 23:41 發表
咁你小朋友係唔係民生之友?

你是指Bonnie定我呀?  我就與民生無任何關係, 好明白家長現時的心情, 講吓笑攪吓氣氛啫, 我唔識寫個"怕"字.  希望你的小朋友下兩次呈分試能夠掌握得好啲, 我覺得小學成績能夠保持平均和平穩, 巳經足以留在中上游, 不要給小朋友太大壓力, 嘗試改善學習的效率, 進步空間可能會很大.

redkoni, 我梗係指你啦, 你對民生的資料比起我地還要熟. 多謝你的鼓勵, 努力咗咁多年, 真係想快D有個了斷, 我知道讀書讀到幾熟都好, 臨場都有好多變數, 所以見步行步, 希望之後兩次都可以保持在一百內.

原帖由 kaayee 於 11-8-28 01:02 發表
redkoni, 我梗係指你啦, 你對民生的資料比起我地還要熟. 多謝你的鼓勵, 努力咗咁多年, 真係想快D有個了斷, 我知道讀書讀到幾熟都好, 臨場都有好多變數, 所以見步行步, 希望之後兩次都可以保持在一百內. ...

同道中人.....一定要保持100名內呀..

p.s. - redkoni - 放心...我只想由校長自己講俾我哋 D 民小家長知..今年中一....到底收番幾多自己小學學生..又收咗幾多叩門生/外來生...同埋留班生有幾人咁啫....我又邊敢 challenge 佢呢....

今天在民中網頁發現2011-2 F.1-F.7 student name list, 發現中一有178人,中二有220人,即少了42人, 大家不妨作參考。
‹ 上一主題|下一主題