用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃小學 P.2-P.6插班
go

P.2-P.6插班 [複製鏈接]

請問何時會通知2nd interview?  謝謝!
   3    0    0    0

回復 1# samplegirl 的帖子

你唔使躭心一定有位,好多同學家長睇完今年派位都想轉校.老師今年都有一個退休,九個走.幾乎一半人.

派位真係咁差?  學校全級是否有70名學生呢 ?  我估band 1生應該大約有一半, 即單男生大約30人, 但已有12個入男拔, 2個入喇書, 都好唔錯喇.

反而奇怪點解女生自行冇人入到maryknoll ? 唔通冇人揀 ?

原帖由 爸爸D 於 11-7-17 11:19 發表
你唔使躭心一定有位,好多同學家長睇完今年派位都想轉校.老師今年都有一個退休,九個走.幾乎一半人.

全級走剩59人,而家係講近收完果10幾個後,幾乎全部收哂Band3.唔講得笑,而最差係學校本身啲態度.

咁真係對一些成績唔錯的學生不公 !  

原帖由 爸爸D 於 11-7-17 13:55 發表
全級走剩59人,而家係講近收完果10幾個後,幾乎全部收哂Band3.唔講得笑,而最差係學校本身啲態度.

Martknoll...我哋校長仲係舊生添.
點會無人揀...協恩去見成20個女,都係得4個有2nd in.最後收3個.
原帖由 overview 於 11-7-17 05:47 發表
派位真係咁差?  學校全級是否有70名學生呢 ?  我估band 1生應該大約有一半, 即單男生大約30人, 但已有12個入男拔, 2個入喇書, 都好唔錯喇.

反而奇怪點解女生自行冇人入到maryknoll ? 唔通冇人揀 ?

...

回復 4# 爸爸D 的帖子

你是話升中派了band 3學校。

係有一半人派到.
原帖由 samplegirl 於 11-7-17 07:27 發表
你是話升中派了band 3學校。

真的難以相信一半派了band 3學校!

請問有沒有分精英班?

無分精英班.
原帖由 samplegirl 於 11-7-17 11:09 發表
真的難以相信一半派了band 3學校!

係咪即係麻麻地的學生, 學校唔係好理? 抑或本身老師....!?

如果廿個女仔都有三個女拔三個協恩, 我覺得都差唔多... 津校無得expect個個都咁勁. 然後大拔收12個都算俾面, 因為佢原本都係話得10個位.

我都見其他學校都有好多B1生派左B3, 應該因為隨機number後. 咁當然如果早年學校的TSA考得唔好, 取得的B1位少, 派得差都唔奇.

喇沙都係三分二入番中學, 三分一(non-B1)都只有大抽獎, 派左去邊事前真係無得估計, 計彩數.

有無多d家長可以比意見? 等我地班"新"家長有d概念.

不如講派派位當日俾你聽,睇吓有咩意見.
7月5日8點後,家長已經陸續帶小朋友回校.到校門口只准小朋友入內,家長全部要企出面等.等到9點後開門,入到去要分A,B班家長排好隊,排好就大家行上6樓排係走廊同樓梯,又等咗5一10分鐘,又叫大家落樓下,再上一樓禮堂,大家坐好就一個個叫名派,點知係派小一入學張紙,要一個個簽收.派完至派派位紙,一個個叫,個個簽收.第一個收到望到已經衝出去(聖匠).收到都成9點半,人人都已經叩近門啦.派哂枚長至出現坐係到,面無表情,禮堂得返啲十零個ok咗啲家長同學..呢啲就係等咗6年啦.

請問今年是否第一年與DBS銳釣?

今年係第一年冇咗85%大拔位,大拔只收10,後另收咗兩個唔係10名內. 脫鈎早就脫咗,不過班仔去到大拔考分班試都好嘢,入哂D班.

據聞好似有兩個入左maryknoll 同有人入到德望喎。  

同埋如果個學生真係成績咁好,咁照計係第一ROUND自選果兩間都應該比人收左,唔使等搞珠。 其實家長又有無考慮到自已小朋友除左成績好之外, 在interview 時有咩閃失而唔可以在第一ROUND就被取錄呢?

學校的安排又真係差D,如果佢地知道派位唔理想,家長要去扣門的話, 應該快快手手派左就比時間家長去扣門啦。

其實大抽獎真係彩數勝過一切。 聽聞今年葵青區都係重災區。

Maryknoll 派到1個,但女拔最後1日收咗.(特異功能) 德望10幾個女去,得幾個有2nd In. 收咗3個,但因為係4月...太早,放棄哂.最後一個返轉頭叩門收番. 係Interview成日俾人問啲女點解唔去女拔,好似唔知我哋同女拔係無附屬關係.而家到叩門啲學校至問我哋學校攪咩呀?!點解你哋啲同學派哂去...!無理由,你個小朋友會派呢道,佢超哂班(考完,in完)講.

回復 15# 爸爸D 的帖子

好叻仔喎!  因D班係DBS好似係最Top個班。

Yap. They go by D,P,S,T,M,J
原帖由 BigBoyMaMa 於 11-7-18 02:06 發表
好叻仔喎!  因D班係DBS好似係最Top個班。

咁似乎真係早幾年Tsa考得唔好。希望脫鉤之後好d。
學校會不會同家長講小朋友係band頭定尾?

原帖由 爸爸D 於 11-7-18 09:03 發表
Maryknoll 派到1個,但女拔最後1日收咗.(特異功能) 德望10幾個女去,得幾個有2nd In. 收咗3個,但因為係4月...太早,放棄哂.最後一個返轉頭叩門收番. 係Interview成日俾人問啲女點解唔去女拔,好似唔知我哋同女拔係無附屬 ...
‹ 上一主題|下一主題