用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St.Caterine 定 祟真??
樓主: ccirishk
go

St.Caterine 定 祟真?? [複製鏈接]

原帖由 SPL 於 11-7-16 02:06 發表
樓主, 你睇, 好多花香出晒黎呀! 仲諗?   不過如果你想入Fans Club, 就一定非TT莫屬~
另外亦都要考慮埋學校行政問題, 小則就一肚氣, 重則就...自己睇及自己分析啦, 無謂係度多講, 真係唔睇唔知原來 ...

其實你條"花香" thread 都已經比人封左啦, 你都已經鬧/唱了個幾月, 不累嗎?

小朋友一生會遇到好多大小問題, 如果將件件問題都放到無限大, 你同你小朋友都會很辛苦. 小朋友是很敏感又聰明的, 你不要以為他感受不到, 其實他會知的. 你的心寬容d, 你的小朋友也會學到此美德, 你的生活都會開心d. 況且TT 已不是你杯茶, 你為何還不放下? 人太執著, 苦的是自己啊.

SPL,

其實妳覺得崇真上午主流收妳真係咁重要咩? 妳現在都去kx 啦, 如果崇真主流收妳之後kx 又收妳, 妳會放棄kx 嗎? 結果都係一樣, 妳會放棄崇真, 所以做人留有一線好d..........

阿囝讀nursey 的間學校曾經都令到我好"火". 好想勁唱o個間學校. 但大家都係成年人, 有時多一點包容才可以教好孩子.

我相信無一間學校係十全十美, 亦都無一個安排可以滿足所有人.. 既然你已經搵到你認為最好的幼稚園....不如放下怨氣, 開開心心為小朋友準備開學啦...

原帖由 kwboy 於 11-7-18 10:18 發表
SPL,

其實妳覺得崇真上午主流收妳真係咁重要咩? 妳現在都去kx 啦, 如果崇真主流收妳之後kx 又收妳, 妳會放棄kx 嗎? 結果都係一樣, 妳會放棄崇真, 所以做人留有一線好d.......... ...
url=http://www.TickerFactory.com/]

知我者莫若汝也!  大家都係成年人,相信一樣遇到不公的情況也很常見的, 我也見過很多家長都事不關己,己不勞心, 就算排半個鐘隊,比人打尖都沉默是金,選擇啞忍! 難道這都是身教嗎?
係家長心中, 一間掛正"非牟利嘅"學校, 當上午班有空位時候, 理應先給已申請下午轉上午的小朋友或是應先給已被reject了的小朋友呢? 真係心中冇一個認為較為合理的選擇嗎? 難道當學校將上午班空位先給付鈔的家長小朋友時, 係咪一樣可說這是學校的遊戲規則來解釋嗎?
仲有單手拍掌係唔會響嘅, 原本開post貼文已將此事分享發洩完及順便給其他新家長注意, 點知被一班"孖T楊門女將"車輪戰...., 朝早仲要開工架, 你估我好想凌晨2,3點黎回應佢地?!   
最後回應樓主, 唔好意思, 將個戰場帶咗係度, 我唔會係度再回應其他離題嘅回應!
Anyway, 祝你為小朋友選擇到間合適嘅學校! 記住選好咗唔好後悔啊~ Good luck!

原帖由 kwboy 於 11-7-18 10:18 發表
SPL,

其實妳覺得崇真上午主流收妳真係咁重要咩? 妳現在都去kx 啦, 如果崇真主流收妳之後kx 又收妳, 妳會放棄kx 嗎? 結果都係一樣, 妳會放棄崇真, 所以做人留有一線好d.......... ...

SPL,

其實我真的很羡慕妳地有咁多選擇, kv, 協恩同培正係我最想入的學校, 但無緣, 連崇真都不開門給我小孩, 所以妳地真的很好架啦, 無論係點, 我都要面對現實!!!

SPL,
First of all, I'm not a parent of TT, my daughter is studying in SC. I realize that every time when people are saying any good thing about TT, you'll say they are fans of TT.  Don't go to any TT thread to show your LB opinion.  Thank you.

原帖由 SPL 於 11-7-21 03:11 發表
知我者莫若汝也!  大家都係成年人,相信一樣遇到不公的情況也很常見的, 我也見過很多家長都事不關己,己不勞心, 就算排半個鐘隊,比人打尖都沉默是金,選擇啞忍! 難道這都是身教嗎?
係家長心中, 一間掛正"非牟利 ...

唔回應唔回應大大話話睇左好幾次 ,結果都回應用心何在?
唔係所有TT 家長去保護TT, 係好多人睇唔過眼你的用語,
教小朋友唔係叫佢"啞忍"  但都唔係好似你咁"潑婦罵街":;pppp: 方式,除非你喜歡你小朋友吵吵鬧鬧,咁你教小朋友都幾特別!

TT 喇!SC 係好但現在真係有點貴,講到性價比TT高d.

TT 又真係好底讀
‹ 上一主題|下一主題