用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St.Caterine 定 祟真??
go

St.Caterine 定 祟真?? [複製鏈接]

各位媽媽,
真係有要事急問...
阿仔嚟緊9月升K1, st.Catherine 同 祟真主流班都妁左佢am班, 好想問下各位媽咪, 你地會點選擇??
st.cat 出名同英文好似比較好d, 但係祟真有大機會一條龍直升其小學, 起碼有個back up.
真係好煩惱, 唔知點選擇好...
煩惱各位比小小意見.... 十萬分感謝!!
   0    0    0    0

我之前都係sc & TT 收左, 最後揀左TT

主要係睇個人著重甚麼, 兩間都是好學校.

Please make up your mind and release the K1 place the soonest.  There are many anxious parents whose little children are still on the waiting list.  Please be considerate!

TT有大量課外活動和表演參與,相信對小朋友心智發展很有幫助。

如果你覺得這些不重要便可揀返SC。TT小學不是考慮因我相信不是很難入

多謝晒各位媽咪寶貴既意見....
我會盡快決定然後放返d位出嚟ka la, 唔好意思.

So, what final decision you have made?

俾我會選TT因為ST. CAT 剛開了分校,到K2所有人返KLN唔知會點

學費應付到的話, 同TT主流班比,當然SC會好好多啦! SC收得你小朋友am, 我諗你小朋友都有番咁上下掂, 比d信心小朋友同自己, 無謂為咗怕升小一而錯過咁好的機會! 其他唔多講住, 有篇post都幾中肯, 可以去睇睇再自己分析啦~ Good luck!
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1

其實每間好學校好既地方都唔同, 最重要是看自己取向, 配合家庭運作及適合孩子. 希望你會選到最適合啦. 所以快d 放番位出嚟, 好多人重等緊架.

真係唔知SC 收幾多人, 但我之前計過, 三年讀SC, 最少15萬, 讀TT, 幾百蚊個月, 三年都係幾萬 (我指係包埋車費).

原帖由 baba987 於 11-7-15 13:10 發表
其實st cat開埋分校究竟一年收幾多人架?學費連雜費幾多呢?

SC一年收600幾人,而加多一間分校應收900-1000人了

$4000x1000 = $4000000

一個月有四百萬,辨學都可以發達!

我會選TT

樓主, 你睇, 好多花香出晒黎呀! 仲諗?   不過如果你想入Fans Club, 就一定非TT莫屬~
另外亦都要考慮埋學校行政問題, 小則就一肚氣, 重則就...自己睇及自己分析啦, 無謂係度多講, 真係唔睇唔知原來會有d咁嘅事情發生?! 邊個話學校行政問題唔緊要架? 仲有係唔好將"非牟利"學校與"牟利"學校行政處事手法看齊為理所當然的!  
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... p;extra=&page=1
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... p;extra=&page=1
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2298580

樓主係祟真主流班am收, 所以應該唔會變成你咁, 唔洗担心~

原帖由 SPL 於 11-7-16 02:06 發表
樓主, 你睇, 好多花香出晒黎呀! 仲諗?   不過如果你想入Fans Club, 就一定非TT莫屬~
另外亦都要考慮埋學校行政問題, 小則就一肚氣, 重則就...自己睇及自己分析啦, 無謂係度多講, 真係唔睇唔知原來 ...
‹ 上一主題|下一主題