用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿學校(小學部) SPC家長請進2011-2012
樓主: hellomickey
go

SPC家長請進2011-2012 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 Pumpkin_mama 於 2011/7/29 00:33 發表
報到報到...

Welcome!
長老級朋友!

醒目開學勳章

原帖由 zitaeric 於 2011/7/19 12:40 發表
zigzag & jazzmama,

再多謝兩位, 真係好清楚...

唔該各位前輩

醒目開學勳章

原帖由 Pumpkin_mama 於 2011/7/29 00:35 發表
佢唔會call你架..
我個日行開去問.... 佢齊哂啦...

我仲等佢Call添!

Hi zitaeric,

我試下以我有限O既知識, 睇下答唔答到你, 如有其他家長補充, 請指教:

1)  
上音樂課, 是否好似一些學校必須學奏樂器,如吹牧童笛等?
應該就無啦, 但亞囡有提及過第一堂上MUSIC堂時, 老師有問大家學緊乜野樂器, 好似有9成同學都有學琴/小提琴, 好鼓勵同學參加校際音樂節, 9月中要開始留意, 由學校代報.

2)
小一主要學科,中英數.  學校會否比出面學校教高及教深一級呢?
無, 正常課程.  但當然, 都有不少學生想O係測驗/考試攞高分D, 分科報讀補習班.  最緊要多做補充練習, 讓小朋友見識唔同類型O既題目, 他們會信心大D. (我主觀地覺得)

3)
學校有冇什麼方法,幫助成績未理想的小朋友, ... [/quote]
校方應該會個別同有關家長溝通, 個別跟進, 不會公開標籤有關學生.

4)
考試,測驗的內容是否都是教科書以內的?
- 中文: 需熟讀每課生詞, 以考填充.  課文內容係唔駛考O既. 其他如閱讀理解/重組句子/標點符號等課外野, 就要靠家長平時點同小朋友溫啦.

- 英文: 會考範圍, 其他如上(中文)
- 數學: 考O既題目唔算好易, 題目變化不少, 家長要俾小朋友多做補充
- GS (只有TEST, 無EXAM): 熟讀課本同作業, 唔難攞滿分.

原帖由 zigzag 於 11-7-31 22:10 發表
Hi zitaeric,

我試下以我有限O既知識, 睇下答唔答到你, 如有其他家長補充, 請指教:

1)  
上音樂課, 是否好似一些學校必須學奏樂器,如吹牧童笛等?
應該就無啦, 但亞囡有提及過第一堂上MUSIC堂時, 老師有問大家學緊 ...

原帖由 zigzag 於 11-7-31 22:28 發表
4)
考試,測驗的內容是否都是教科書以內的?
- 中文: 需熟讀每課生詞, 以考填充.  課文內容係唔駛考O既. 其他如閱讀理解/重組句子/標點符號等課外野, 就要靠家長平時點同小朋友溫啦.

- 英文: 會考範圍, 其他如上(中 ...

唔該哂丫..

回復 1# Pumpkin_mama 的帖子

唔駛客氣! 希望幫到大家.

吾該 zigzag, 好清楚呀, :)

我都係覺得中文最深, 努力緊...
妹妹豬 齊來做個好朋友)

原帖由 zitaeric 於 11-8-1 13:44 發表
吾該 zigzag, 好清楚呀, :)

我都係覺得中文最深, 努力緊...

其實數學好似好深.. 不過D解題就有D混亂.. 都要比多D EXERCISE佢做... 中文我都努力緊丫..

唔該晒zigzag 分享! 真係好有用

我仲想問問, 學校有沒有校隊? 點樣 join? 課外活動呢? 要唔要抽籤? 完左課外活動有冇校車搭架?

唔該晒!

apapa,

由於一二年級都不能夠JOIN課外活動, 只係有D個別的自費樂器班及電腦班可以在放學後(自行接送, 無校車)或星期六參加, 但需進行抽籤.

校隊方面, 我唔清楚, 但應該個別運動/CHOIR會有.

原帖由 apapa 於 11-8-2 15:32 發表
唔該晒zigzag 分享! 真係好有用

我仲想問問, 學校有沒有校隊? 點樣 join? 課外活動呢? 要唔要抽籤? 完左課外活動有冇校車搭架?

唔該晒!

醒目開學勳章

原帖由 hellomickey 於 2011/7/30 17:36 發表

我仲等佢Call添!

買齊課本喇!

醒目開學勳章

原帖由 Pumpkin_mama 於 2011/8/1 23:22 發表

其實數學好似好深.. 不過D解題就有D混亂.. 都要比多D EXERCISE佢做... 中文我都努力緊丫..

我個女的中英數常都在努力中

Thank you very much zigzag

請問你在那一間書局買的?我欠的中文書打電話到精工, 職員回答是8月中才有?我不下打了數次, 職員也是這樣答我.
或是直接去書局賣就算仲直接, 不用打電話問?
原帖由 hellomickey 於 11-8-4 21:13 發表

買齊課本喇!

我冇打去就甘行入去買...

原帖由 rinapang 於 11-8-6 01:21 發表
請問你在那一間書局買的?我欠的中文書打電話到精工, 職員回答是8月中才有?我不下打了數次, 職員也是這樣答我.
...

Thanks!咁我就直接去買啦!
原帖由 Pumpkin_mama 於 11-8-6 16:17 發表
我冇打去就甘行入去買...

醒目開學勳章

原帖由 rinapang 於 2011/8/6 01:21 發表
...

其他家長都在精工買齊了,不如直接去書局買就算吧!

醒目開學勳章

8月25日會分班
返学首兩天只返半天,各位要留意了

對, 我星期天早上去書局買了, 去前我再打電話問係咪有書, 職員仲係答我未有, 我堅持話朋友告訴我已買了, 職員回答是不是在隔離間書局買?
我話唔係, 係你度買, 佢再問其他同事都係話無, 咁我無辦法, 唯有留下電話. ( 因我住新界, 我驚去度賣晒又白行一次)
十分鐘後職員回電, 說有貨, 於是我就立即去買了!
真係多謝各位資料!
原帖由 hellomickey 於 11-8-7 23:31 發表

其他家長都在精工買齊了,不如直接去書局買就算吧!

‹ 上一主題|下一主題