用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿學校(小學部) SPC家長請進2011-2012
樓主: hellomickey
go

SPC家長請進2011-2012 [複製鏈接]

醒目開學勳章

請問髮形髮飾和襪子又如何?有限制嗎?
Thanks!

zigzag,

多謝你真係好幫忙, 我哋知道好多有用的資料, 如果等開學先知(亞女唔講都係唔知), 到時真係亂七八糟, 依家有足夠時間準備!

pe 堂記住著底衫, 無底衫要去toilet換 or 唔比上堂, 睇老師當時決定
pe鞋用魔術貼方面d, 話哂走來走去, 鞋帶易甩
pe堂時唔好用髮夾, 盡量扎到就扎啦, 因老師話唔想小朋友上堂是甩夾
pe鞋用個鞋袋裝住, 放你locker, 唔洗拎返屋企
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

好多謝 zigzag & jazzmama, 你地好好呀....

我重有少少野想請教.

1)  吾知小一是不是好快有中英默書, 係seen定unseen, 是不是每一星期都會有 ?

2)  小學有冇分那一班比較叻之類....

3)  是不是小一開始已有班長,風紀等制度.

4)  小一通常給小朋友的worksheet/test paper大部份係F4size 定係比F4長的size呢?

Many Thanks
妹妹豬 齊來做個好朋友)

Dear zigzag,
唔該, 請問妳在淘寶那裡訂開書啊  
如果BK唔可以公開店名, 麻煩妳PM比我可以嗎

Thank you very much!

原帖由 zigzag 於 11-7-17 00:15 發表
小一1個cycle有2堂English Reading, 唔係O係學校借書, 我個女O個班O既Practice係要每堂自己帶一本或以上O既Reader睇, 可以同同學堂上交換睇, 然後要填Reading Record Sheet, 所以最好預備大量Reader, 我通常O係淘寶 ...

回覆 4# hellomickey 的文章

hellomickey,

因為我個女係短髮, 唔用髮夾, 所以無乜留意有乜限制, 但通常修女學校對頭飾的一般規格, 都係比較低調D好D, 例如黑/白/藍會比較好.

襪方面, 一定係純白無LACE款式, 最樸素O個款就最好.  夏天短白襪, 冬天長白襪, 如天氣寒冷, 可加肉色絲襪.

回覆 5# rinapang 的文章

唔駛客氣! 其實我都係同個女一齊去摸索, 每日個女一放學, 我就即刻問佢學校發生乜O野事, 亦有問佢有無同學俾老師罰/讚, 點解會被罰/讚...從中提醒囡囡唔好犯同樣O既錯.

O係BK到都有好多前輩俾到好多TIPS我地, 令我獲益不少.

回復 4# zitaeric 的帖子

zitaeric,

1) 小學係行cycle制, 一個cycle有6日(day 1 to day 6), 每個cycle 中英文科都有默書堂, 大部分 cycle 都係要默書. 如無記錯, 應該第3個cycle有書默, 中默範圍每次一般會有課文及生詞, 大概好似2次讀默後就有背默, 無課外默書. 英默一般都係讀默Text Book 內容, 一個學期都係1-2次Unseen Dictation. 不算太深.  

2) 以我所知, 一年級係無以成績分班, 而校長同我地講過升二年級時, 都係會分散編班.  一級分A-E班, C班係so-called 國際班, 有本地學生同外籍學生(南亞裔, 混血兒), 外籍學生要讀Chinese II (較淺程度), 四年級可轉讀法文, 本地學生同其他班O既學習一樣.  聽其他家長講, 於SPCPS讀O既學生, 六年入面, 會A至E班都會讀勻, 一定有機會入C班.

3) 通常開學頭一兩日就會選班長, 各科都會選科長, 同時每日都有2位值日生, 係輪class number, 可幫手"擇"名.  學校非常注重discipline, 轉堂或排隊時絕不可以說話及"造口形" , 會被"擇"名.  至於Prefect, 好似四年級以上才可以當上.

4) 小一O既Worksheets/handouts都是A4 size, 最好買唔同顏色O既膠Folder, 因為中英文每科都有再細分, 好似oral/reading等, 方便小朋友上唔同O既堂, 帶唔同O既Folder返學.  另外, 我囡囡班O既音樂老師要求同學要帶一個A4 sized Clear Holder (20 pockets are enough)上堂, 佢地上堂要將歌紙放入去.  Test Paper係F4 size, 會派回, 但Exam Paper 只會O係堂上對卷, 無得派回.

希望以上幫到你.

zigzag

你女小2定小3呀

我補充一點, 英文科p1~p3 有unseen, p4開始有中文unseen

上pe堂都盡量唔著絲襪, 因老師會叫除
p4可以做bus perfect
p5 & p6 就選perfect
每班2位班長, 一般一個學期轉一次

頭飾無咩限制, 祇要唔好太大個就得, 公仔粒粒個d橡根都無問題
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

zigzag & jazzmama,

再多謝兩位, 真係好清楚...

回覆 2# jazzmama 的文章

jazzmama,

我囡囡升小二, 好開心可以向你請教.  你D資料真係好有用

醒目開學勳章

原帖由 hellomickey 於 11-7-12 16:48 發表
SPC家長請進2011-2012
小女剛升小一,請各位多多指教

今天入學註冊完畢,正式入學了!

入來支持下先
兩年後希可再做你師妹

我唸到一些問題, 又想麻煩請教大家:

1)  
上音樂課, 是否好似一些學校必須學奏樂器,如吹牧童笛等?

2)
小一主要學科,中英數.  學校會否比出面學校教高及教深一級呢?

3)
學校有冇什麼方法,幫助成績未理想的小朋友,如小組分班,補課等等?

4)
考試,測驗的內容是否都是教科書以內的?

真係吾好意思,我這個阿媽要好多安全感,要做好準備功夫,所以麻煩到大家,感謝!

hihi hellomickey,

please check pm thanks.

報到報到...

回復 7# hellomickey 的帖子

佢唔會call你架..
我個日行開去問.... 佢齊哂啦...

原帖由 zigzag 於 11-7-16 16:54 發表
有D溫馨小提示俾各位學妹家長:
  • 可帶一個斜揹小息袋, 最好有2格, 可以O係ELLA/SANRIO/MANIS等精品店買到, 俾小朋友擺水樽同食物盒, TISSUE 及濕紙巾(抹廁所板用).  個袋仔可以擺得落書包, 一小息就成個袋揹住, 唔 ...

• thx thx.. 好有用既info...

原帖由 zigzag 於 11-7-16 23:34 發表
    順帶一提, 上到小學, 小朋友見到其他同學O係學校O係VENDING MACHINE / 或排隊同SISTER JOANNA (我個女講 , 係排除買$1小小"SO"), 囡囡會要求家長帶D$返學買O野食/飲, 幾蚊好啦, 記住唔好帶咁多, 否則唔覺意買 ...

好有用的info... 唔該哂丫...

醒目開學勳章

原帖由 jl118 於 2011/7/20 15:31 發表

入來支持下先
    兩年後希可再做你師妹

多謝你嚟撑我

一定呀!

醒目開學勳章

原帖由 elmolly 於 2011/7/26 00:26 發表
    hihi hellomickey,

please check pm thanks.

己覆!
    ‹ 上一主題|下一主題