用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿學校(小學部) SPC家長請進2011-2012
go

SPC家長請進2011-2012 [複製鏈接]

醒目開學勳章

SPC家長請進2011-2012
小女剛升小一,請各位多多指教

今天入學註冊完畢,正式入學了!
   13    0    0    0

醒目開學勳章

書本和校章己買齊
只欠校服和校鞋未買!Any comment?

Are you from SPK or SPN?

原帖由 hellomickey 於 11-7-12 16:50 發表
書本和校章己買齊
只欠校服和校鞋未買!Any comment?

回復 2# hellomickey 的帖子

您好, 我囡囡也是升小一生, 今天剛註冊完便去買書, 但常欠4本(中文科), 你在那間書局可以買齊的?

回覆 1# hellomickey 的文章

hello mickey,

果然言出必行,一注冊, 就開 post。 雖然我唔系家長, 都入來趁下熱鬧, 拍下手。

希望哩度多 d 師姐分享小學情況。

祝你個女小學順順利利。

Sumyeemami

醒目開學勳章

原帖由 newbkmember 於 2011/7/12 23:35 發表
Are you from SPK or SPN?

SPN
多多指教!

醒目開學勳章

原帖由 rinapang 於 2011/7/13 02:03 發表
您好, 我囡囡也是升小一生, 今天剛註冊完便去買書, 但常欠4本(中文科), 你在那間書局可以買齊的?

我都未齊呀,因為在精工買的(same as U,我只欠2本"快樂学語文)
但職員留了我的phone number,一有貨就SMS通知我

到時再向大家報料!

醒目開學勳章

原帖由 Sumyeema1 於 2011/7/13 09:53 發表
hello mickey,

果然言出必行,一注冊, 就開 post。 雖然我唔系家長, 都入來趁下熱鬧, 拍下手。

希望哩度多 d 師姐分享小學情況。

祝你個女小學順順利利。

Sumyeemami ...

好Happy呀!有friend撑我!
我都希望有多 d 師姐來分享小學情況,我是新手spc家長嘛!
Sumyeemami,好怏到你啦!!

回復 2# hellomickey 的帖子

THANKS!
大家多多交流啦!

原帖由 hellomickey 於 11-7-13 23:03 發表
Sumyeemami,好怏到你啦!!

九月應該知道收唔收啦, e + 都開始驚驚地。

岩岩見過班主任, 都提我地要利用暑假訓練下個女大膽 d + 注重禮貌。

系勒,我女同校車有個小朋友即媽咪以前系小學過邊即老師,佢話佢個女上到小學,最難系中文。 所以,我 e + 都借多左中文故事書俾阿女睇,希望阿女即中文可以達到學校即要求。

醒目開學勳章

原帖由 Sumyeema1 於 2011/7/14 10:22 發表

九月應該知道收唔收啦, e + 都開始驚驚地。

岩岩見過班主任, 都提我地要利用暑假訓練下個女大膽 d + 注重禮貌。

系勒,我女同校車有個小朋友即媽咪以前系小學過邊即老師,佢話佢個女上到小學,最難系中文。 所以,我 e +  ...

Sumyee一定得!
  是啊!minnie中英數常都要加油!

有D溫馨小提示俾各位學妹家長:
  • 可帶一個斜揹小息袋, 最好有2格, 可以O係ELLA/SANRIO/MANIS等精品店買到, 俾小朋友擺水樽同食物盒, TISSUE 及濕紙巾(抹廁所板用).  個袋仔可以擺得落書包, 一小息就成個袋揹住, 唔駛逐樣手拎.
  • 由於PE堂係要帶PE衫返學校換, 通常係PE堂O係課室內換衫換鞋, 運動鞋可放班房LOCKER, 老師唔會俾好多時間同學換衫, 所以最好趁暑假O係屋企練習定, 如果真係好難扣BUTTON, 同學可以互相幫忙, 但我個女試過換得慢俾老師 .
  • VA (Visual Art)老師一般需要小朋友每次帶一張大紙作枱墊, 好多小朋友都帶唔啱, 可去書店買張大O既防水雞皮紙, 我個女用咗成年都唔駛換.
  • 搭校車的, 可預備輕巧縮骨遮俾小朋友擺O係書包, 用作遮雨或遮太陽, 亞女成日話放學行去搭校車時, 好曬!
  • 關於主科方面, 如小朋友沒有補習, 最好買些補充練習俾小朋友做, "樂思""朗文"的中英文EX都唔錯, 幾似學校學O既野, MATHS可用"學林" (英文版MATHS)的補充.  平時考試測驗除咗溫番WORKSHEET, 都係做補充去操.  大家不防O係書展到買, 因為通常一到考試季節, 想要O既補充就會無貨.

醒目開學勳章

Dear zigzag
Thanks for your sharing!!
好實用及細緻!
我相信各位新生都得益!Thanks again

回復 2# zigzag 的帖子

唔該晒, 好實用的資料!

另外想問上PE堂的運動鞋, 是否一定要著有"鞋帶"的, 著有"黏貼"的款得唔得?因為咁換鞋會快啲!

唔駛客氣, 我都係過來人, 回想當初囡囡升小一個暑假及開學O既2個月, 我真係無乜人可以問到/請教, 大家各有各忙... , 同埋學校(我諗好多小學都係)通常無BLACK & WHITE OR VERBAL GUIDELINES 俾家長, 有時老師會同同學係咁意提下, 就EXPECT家長要做, 當然DEPENDS ON 老師, 一年級的老師都非常NICE, 但會TRAIN小朋友學習獨立, 例如, 所有家長簽番O黎O既回條, 係由學生自己上課前或小息時交到GENERAL OFFICE, COVERED PLAYGROUND 有時會張貼POSTER宣傳一D比賽/活動,  要由小朋友主動睇到內容, 再自己去報名, 唔好睇少佢地, 佢地真係辦到.

至於運動鞋方面, 魔術貼或綁帶都無特別要求, 前者方便小朋友更換, 我都係O係JUSCO買FROG/BUSTER之類O既純白魔術貼鞋俾囡囡著. 好輕好好著.

順帶一提, 上到小學, 小朋友見到其他同學O係學校O係VENDING MACHINE / 或排隊同SISTER JOANNA (我個女講 , 係排除買$1小小"SO"), 囡囡會要求家長帶D$返學買O野食/飲, 幾蚊好啦, 記住唔好帶咁多, 否則唔覺意買O野請埋同學就唔好啦, SR好反對呢樣野, 同埋唔好帶太多食物請人食, 學校唔想鼓勵呢樣O野.

幼稚園時, 學校要小朋友著打底褲返學, 但上到小學時, 我個女不下一次同我講, 校長同大家講, 各位已經唔再係細路女, 唔好再著打底褲, 記住記住!!!

各位如有什麼問題, 而我又識答O既, 我好樂意為大家解答.

同學亦需每天帶木顏色筆返學, 因有好多功課係需要填顏色.  我會將SPK用剩的木顏色筆或一盒AT LEAST有12支O既木顏色筆, 用NAME LABEL貼好, 唔要盒再放入一個A5 SIZE O既拉鍊袋入面, 每日帶返學, 屋企再擺一SET.

另外, 最好預備多一個可放A4文件O既雙格拉鍊袋, 最好搵D無咁容易撞款O既, 用O黎放功課/CIRCULAR.  文具方面, 最好用筆袋, 唔好用鉛芯筆, 鉛筆要最少預備5支, 買定多D擦膠, 因為成日唔見擦膠, 平均一個月都要用2至3個.  黑色BOXY 或白色PENTEL都唔錯. 記住所有文具/物品都要有NAME LABEL.

English Reading Class

小一1個cycle有2堂English Reading, 唔係O係學校借書, 我個女O個班O既Practice係要每堂自己帶一本或以上O既Reader睇, 可以同同學堂上交換睇, 然後要填Reading Record Sheet, 所以最好預備大量Reader, 我通常O係淘寶訂D幾蚊本O既書, 薄薄地, under 30 pages, OK O架!

想問下書包款式有冇限制?有冇人用公仔樣書包呢?

回復 1# calcalcal 的帖子

以我所知款式唔限, 好多人用公仔款書包. 我個女用SEVEN, 釘珠片的款都OK.
‹ 上一主題|下一主題