用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 奧海城胡X畫室學生的家長請緊記一定要準時接小朋友放學! ...
樓主: Tungtung042003
go

奧海城胡X畫室學生的家長請緊記一定要準時接小朋友放學!! [複製鏈接]

我慶幸唔係經營者,deannut提及家長消費者心態同氣焰我都目睹過,好彩琴行同事EQ高頂得住,所以分賬俾佢哋係值得嘅。

有個極品家長每堂例遲但要上足堂俾佢,難得有次佢同小朋友早到15分鐘,佢哋唔理我有另一個學生,要同事叫我即刻落堂等佢上堂,我當然唔肯,事後問番同事點解咁做,佢話家長喺度嘈話上完堂後趕住去街,最離譜一次係到上堂時間先打電話話喺迪士尼玩完趕緊嚟,叫我等佢半個鐘,結果係遲40分鐘先返到,個小朋友著咗樂園買嘅公主服,仲喺度行咗個圈等所有人讚佢靚先肯入去上堂。

唉,所謂一個巴掌拍唔響,希望大家站在對方立場諗下,但只為了賺取最大利潤而妄顧幼童安全就不能接受。

自從劉德華的「今時今日咁嘅服務態度唔夠架」廣告出街後,累及很多服務業的前線人員,我認同服務業有良莠不齊不齊的服務態度。但作為消費者應該要求的只是合理和公平及良好的服務,而不應過份要求得到超越自己應得的服務。
得不到就投訴,蠻不講理,經營者亦不應為只求利潤,而不顧消費者的權益或縱容顧客的不合理要求,影響整個服務業。

劉華嗰句本身無問題,但演繹時要明白付出金錢同所得服務係對等,尊重人等於尊重自己,喺小朋友面前做好榜樣,我見過家長話小朋友無禮貎,酒樓侍應生攞嘢俾佢無講唔該,但大人自己一樣無講又點convince仔女呢?淨係細路仔先要講「唔該」係講唔通嘅。

唔好意思離咗題,我覺得某啲現象需要攞出嚟討論下。

‹ 上一主題|下一主題