用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 奧海城胡X畫室學生的家長請緊記一定要準時接小朋友放學! ...
go

奧海城胡X畫室學生的家長請緊記一定要準時接小朋友放學!! [複製鏈接]

我的兩位小朋友在奧海城胡X畫室學畫畫,一個七歲,一個五歲。上星期六因有事不能親自去接小朋友放學,於是安排了工人姐姐去接小朋友放學。但工人姐姐誤會了安排,沒有去接小朋友。小朋友上完課後, 被安排坐在畫室內等候姐姐。小朋友等待了三十分鐘之後,仍然沒有人來接。在這三十分鐘等待期間,畫室內的導師一直忙著,無暇照顧小朋友,亦沒有打電話給家長查詢爲何無人接小朋友。
由於畫室內學生眾多,兩位小朋友最後竟被安排獨自坐在畫室門外的商埸通道等候。

兩位小朋友在門外等了十多分鐘開始擔心,於是自行回家。他們手拖手由奧海城一期出發, 途經港鐵奧運站及奧海城二期商埸用大約八分鐘時間步行至奧海城三期。由於星期六下午,商場人流相當多, 小朋友心裡亦感到害怕。他們回家後立刻打電話給爸爸和媽媽,事情才被發現。當致電畫室負責人查詢為何他們會讓一個七歲和一個五歲小朋友自行回家,畫室負責人這才恍然大悟發現小朋友已自行離開。

在這件事上, 父母和小朋友固然有一定的責任, 但最令人憤怒的是畫室負責人解釋是因為上、下課交接時間人太多才把小朋友放在門外。對小朋友有愛心和關心的人都絕對不會這樣做的。我們最後決定不小朋友在這裡學畫畫, 因為真的對他們照顧小朋友這方面沒信心

各位家長,如果你們有小朋友在那裡上課,緊記一定要準時接你們放學。今次真的是不幸當中的大大幸!
   0    0    0    0

小朋友上完課後, 被安排坐在畫室內等候姐姐。小朋友等待了三十分鐘之後

其實興趣班上落堂真係好忙好多學生多好家長, 家長真係有責任盡時去接小朋友,落堂後畫室其實冇責任幫你揍仔,除非你講定會遲黎,如果老師要上堂冇時間理會你小朋友或者唔知道你小朋友仲等緊/走左都好正常,一個人點睇得住咁多細路呢? 點解你唔反省下自己同姐姐的誤會攪到小朋友有危險,但將責任推落畫室冇幫你揍仔呢? 同埋你開頭話小朋友係畫室入面等,之後係小朋友自己行出去門外,唔係畫室安排小朋友係門外等喎。

我覺得這件事上, 家長一定係有最大責任, 不過畫室裹的職員, 見小朋友等了咁耐, 正常人都應該打個電話比家長.

To miss321, 我明白畫室係無責任係放學之後幫我睇住小朋友,但我想澄清一點係小朋友係俾畫室的導師安排坐在畫室之外等候,而唔係小朋友自己走出畫室外等候。問題是將一個七歲、一個五歲的小朋友安排坐在畫室外的公眾地方等候,是否適當安排?

miss321, 看了閣下貼文,令我十分不安,家長是有責任準時接送小朋友的,但是說"如果老師要上堂冇時間理會你小朋友或者唔知道你小朋友仲等緊/走左都好正常,一個人點睇得住咁多細路呢?" 這番說話就十分有問題,不論畫室有多少工作人員,任何學生都必須受到照顧,更是沒可能小朋友在畫室外也不知道,如果說"落堂後畫室其實冇責任幫你揍仔"和"同埋你開頭話小朋友係畫室入面等,之後係小朋友自己行出去門外,唔係畫室安排小朋友係門外等喎";閣下言論,肯定會令廣大家長出現恐慌,會考慮拒絕送孩子們到該處學習。身為家長,孩子是我生命中最重要一環,倘若生出意外,我會抱憾終生。

原帖由 miss321 於 11-7-12 00:20 發表
小朋友上完課後, 被安排坐在畫室內等候姐姐。小朋友等待了三十分鐘之後

其實興趣班上落堂真係好忙好多學生多好家長, 家長真係有責任盡時去接小朋友,落堂後畫室其實冇責任幫你揍仔,除非你講定會遲黎,如果老師要上堂冇時間理會你小朋友或者唔知道你小朋友仲等緊/走左都好正常,一個人點睇得住咁多細路呢? 點解你唔反省下自己同姐姐的誤會攪到小朋友有危險,但將責任推落畫室冇幫你揍仔呢? 同埋你開頭話小朋友係畫室入面等,之後係小朋友自己行出去門外,唔係畫室安排小朋友係門外等喎。

Tungtung042003 : 很遺憾出現這般事情,不過我想讚許兩位小朋友很勇敢,尤其是那位七歲小朋友,能夠同時應付及處理多項逆境問題,需要安全找路回家,也要穩定那位五歲小朋友情緒,手牽手是最好表現,令五歲小朋友知道自己獲得照料,也不要過於責怪工人姐姐麻。

原帖由 Tungtung042003 於 11-7-11 23:59 發表
我的兩位小朋友在奧海城胡X畫室學畫畫,一個七歲,一個五歲。上星期六因有事不能親自去接小朋友放學,於是安排了工人姐姐去接小朋友放學。但工人姐姐誤會了安排,沒有去接小朋友。小朋友上完課後, 被安排坐在畫室內等候 ...

原帖由 yunhai 於 11-7-12 07:35 發表
miss321, 看了閣下貼文,令我十分不安,家長是有責任準時接送小朋友的,但是說"如果老師要上堂冇時間理會你小朋友或者唔知道你小朋友仲等緊/走左都好正常,一個人點睇得住咁多細路呢?" 這番說話就十分有問題,不論畫室有多少工 ...

但其實o個個係放左學o既時間bor,如果換個角度,我的小朋友是之後上堂的,而導師因照顧其他2位放學未有人接的小朋友而行開了,咁係唔係都對我的小朋友同樣是唔公平呢。不過此事上,中心職業確有失當,如果是我的學生,5分鐘沒人接我已經會打電話,因為多一個小朋友在我處,我上課會分心,明白樓主在此事上唔開心,或氣憤,不過你應該高興,你家2位小朋友是勇敢又願意解決困難的小孩^_^

我覺得畫室的處理手法十分有問題,因為就算家長未能準時前往接小朋友,畫室都不應該將小朋友 放在"畫室門外"等候家長,如果話因為導師因為要教下一環節的小朋友的話是可以理解,但畫室總會有非導師的職員可以協助一下吧,同時如將小朋友留在畫室內也可以確保他們的安全.

放在門外的處理有法,試問可以如何照顧到他們.

這個做法--
第一,什麼人來接小朋友,畫室會知道嗎?
第二,什麼時候離開,畫室會知道嗎?
第三,如果小朋在在門外等候而發生任何意外如失蹤,迷路,被拐,碰撞受傷等等

作為家長的我都不希望的,就算遲到接子女,都希望當去到畫室時可以看到他們在等候.

相信樓主最震驚的是這樣的不當的處理手法吧.

樓主講呢件事,相信是在事發時畫室跟本沒有人知道小朋友在沒有家長前來接放學,及沒有發現小朋友已不知去向.

如果小朋友真的發生事,我都會有與樓主相同的感受及憤怒!

畫室大門常開,學生又多,走一個都唔知,太細的小朋友不適合在這裏上堂。

原帖由 cwlee75 於 11-7-12 12:49 發表
我覺得畫室的處理手法十分有問題,因為就算家長未能準時前往接小朋友,畫室都不應該將小朋友 放在"畫室門外"等候家長,如果話因為導師因為要教下一環節的小朋友的話是可以理解,但畫室總會有非導師的職員可以協助一下吧, ...

其實從事同教育小朋友有關的行業是一定要把小朋友的安全放第一位,所以導師如果真的是one man band,最錯就是當初沒有考慮到有這種情況

原帖由 angela520 於 11-7-12 13:48 發表
應該事先交化畫室員工和老師,或是打電話叫幫手睇住先.

我自己2個角色,一是導師,二是家長
我兒5歲,如去學野,一般我會提早去接佢,如果真係唔可以,我都會同職員講聲,最重要是,我常常提醒佢,如果媽咪/姐姐遲左來接你,你坐定等我地,如果太耐,你叫中心姐姐幫你打電話
自己的學生,有d媽咪,會叫佢地落左堂自己落樓下商場搵媽咪,我都會叫佢地meet到媽咪之後要call返我,等我確保佢地ok,有時就會叫我家姐姐護送佢地落樓。
我認為,每人做多一步,咁就可以減少好多意外發生

點會咁危險?
我個女個間舞蹈學校班班都有助手,等同2個老師,放學未有家長接一定會有人睇住,過多陣唔接就會打個電話問問。我以前都係因為咁先揀呢間學校!

醒目開學勳章 王國長老

之前o係另一版, 有人話工人將小朋友擺低o係畫室之後離開, 點知小朋友自己走左出門口, 俾人發現
果次我話, 畫室老師上課, 職員一個o係外面一腳踢, 唔應該將小朋友就咁留低, 有咩意外亦唔係畫室責任
但今次, 小朋友已經入左畫室交左俾導師, 咁畫室應該係有責任make sure小朋友會安全地交返到家長手上, 唔見人黎接打電話搵家長, 呢個係基本常識吧! 仲將小朋友擺出門口, 呢個中心真係 (個職員有無腦架)

好彩沒事.  記得教小朋友要等大人來接, 不要亂行, 會好危險.

假如未有人來接小朋友, 職員應為安全起見先代為看管一下.  雖然大人一定有責任盡時接回小朋友, 但無論在甚麼情況下, 我相信職員都應協助一下, 不應讓小朋友離開畫室, 自行回家.

原帖由 Tungtung042003 於 11-7-11 23:59 發表
我的兩位小朋友在奧海城胡X畫室學畫畫,一個七歲,一個五歲。上星期六因有事不能親自去接小朋友放學,於是安排了工人姐姐去接小朋友放學。但工人姐姐誤會了安排,沒有去接小朋友。小朋友上完課後, 被安排坐在畫室內等候 ...

I understand why U felt upset about their poor arrangement. In fact, my younger daugther attended the same place a few months ago for about half year.

As a parent,  I always pay attention to the environment and pick up arrangement of places like this.  U should have notced that that place is generally very crowded.

If  U have stayed there long enough, U would have discovered that the owner actually spends very little time on your child in each session. What kind of attention and inspiration your child would be getting from him? I wonder why parents keep enrolling their kids in this place. Is  that for the certificates that they issue or the successful stories about his former students which he uses as mkt materials?

I let my daughter join because I like the drawings posted outside that window.

你學果間係咪一入去就係課室, 冇等候位置的畫室呀?

原帖由 Tungtung042003 於 11-7-12 01:02 發表
To miss321, 我明白畫室係無責任係放學之後幫我睇住小朋友,但我想澄清一點係小朋友係俾畫室的導師安排坐在畫室之外等候,而唔係小朋友自己走出畫室外等候。問題是將一個七歲、一個五歲的小朋友安排坐在畫室外的公眾地 ...

明白老師工作很忙,父母唔應該假手於他人照顧自己的小朋友!但教育小朋友的唔係應有愛心嗎?老師可以在打比父母去責備他們的不事但大前題唔係要確保小朋友的安全嗎?在我理解中的文章小朋友係比人安排在門外等待而不是自己擅自外出等待的!!教室亦唔會得老師一人去接待、教學!在轉堂時人多可以理解但講緊已是落課後半個小時多了!,相信要轉的堂亦應該完成..以此來說實有點牽強!希望家長要記得準時接小朋友同時畫室亦要好好想一想人手的安排因為這些事常有發生要去到出事先醒覺實太遲

Come up, it is just a business set up trying to maximize its profit by utilizing the capacity in space and teaching resources , not a place for baby sitting. Some parents just expect someone else would take care their children naturally. It may be right most of the time but are U sure U want to take the risks?  
‹ 上一主題|下一主題