用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香島會不會好「左」好「愛國」
go

香島會不會好「左」好「愛國」

醒目開學勳章

香島話就band 1c但初中收番來的學生不知如何,會不會好「左」好「愛國」

有無人知呢?

我淨係知我地上星期去左九龍塘香島註冊, 有個亞SIR比左份簡睇字叫亞女用普通話讀出來, 我女O左嘴~~  同埋禮堂女厠係踎厠!!  [左]唔[左]我唔知, 但真係好大陸feel!!

原帖由 Siuchoi 於 11-7-11 22:34 發表
我淨係知我地上星期去左九龍塘香島註冊, 有個亞SIR比左份簡睇字叫亞女用普通話讀出來, 我女O左嘴~~  同埋禮堂女厠係踎厠!!  [左]唔[左]我唔知, 但真係好大陸feel!! ...

所以你亞女轉去讀何官 .   我用慣右手,好難很難接受度門左面開.

我喜歡愛國學校。

比較少人會這樣說,請問甚麼原因令你喜歡愛國學校? 其實佢地同一般學校有乜分別?

原帖由 busy_penny 於 11-7-12 09:59 發表
我喜歡愛國學校。

用右手拿左邊著數

愛國有咩唔好?
唔通愛日本、美國咩!

愛國不等於愛黨!

原帖由 BookloverJ 於 11-7-12 13:17 發表

最敝呢類學校, 就係會教你愛國等於愛黨呢!

Are you sure?

我老公係左派學校畢業,當時仲係好左的,但佢最憎共產黨,不但唔愛黨,連國都唔愛

原帖由 KK07 於 11-7-12 10:15 發表
比較少人會這樣說,請問甚麼原因令你喜歡愛國學校? 其實佢地同一般學校有乜分別?

家陣幾乎間間學校都插五星紅旗喇,  "愛國學校"並不是香島,福建等等的專利喎!!

原帖由 redkoni 於 11-7-12 14:35 發表

家陣幾乎間間學校都插五星紅旗喇,  "愛國學校"並不是香島,福建等等的專利喎!!

福建中學林校長教我地要明辨是非...

http://thosewerethedays.wordpress.com/2011/06/09/%E8%A7%80%E5%A1%98%E7%A6%8F%E5%BB%BA%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E9%95%B7%E6%9E%97%E5%BB%BA%E8%8F%AF%E7%AB%9F%E6%92%90%E8%AC%9D%E5%87%8C%E6%BD%94%E8%B2%9E%E5%85%AD%E5%9B%9B%E8%A8%80%E8%AB%96%EF%BC%9F/

其實我都識d朋友讀緊d左派學校, 佢地話其實而家都無話左5左架啦, 已經同以前唔一樣, 國歌都已經唔係日日唱啦~

又好似上面有會員咁講, 而家間間學校都插旗, 唱國歌架啦, 唔通其他變左左?

我地講得左, 當然係比插旗,唱國歌更深層次啦!好像樓上有福建中學林校長對同學教誨既報導一樣. 我唔會話左既學校學生唔乖,相反可以好乖,因為學校要同學好服從咁愛黨愛國,毫無異議!

原帖由 多利是 於 11-7-12 14:49 發表
其實我都識d朋友讀緊d左派學校, 佢地話其實而家都無話左5左架啦, 已經同以前唔一樣, 國歌都已經唔係日日唱啦~

又好似上面有會員咁講, 而家間間學校都插旗, 唱國歌架啦, 唔通其他變左左? ...

愛國一定係,愛黨又冇咁誇...........

最多唔講六四,慶祝國慶盛大過聖誕節........

不過唔鐘意大陸真係唔好讀,因為有部份係大陸學生....讀都唔開心...

學校要求獨立,所以學生要為自己做既野負責任,唔希望家長太愛護,基本上家長只係管教,唔洗做(即係唔想家長幫佢做)!!
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

嘩!!現在學校還有踎厠???? 勁呀!

咁又幾老土架!

原帖由 hinhin-mother 於 11-7-12 16:49 發表
嘩!!現在學校還有踎厠???? 勁呀!
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

醒目開學勳章

唔好意思,九龍塘香島中學是我安排扣門,家人不知。

先筆試、再分別面試小朋友和家長,當日見學生幾純樸,老師好誠懇,最好仲係收左我囝囝! 但返家報喜卻引來部份家人反對,一方認為此校會灌輸愛國=愛黨思想,太政治化; 一方則認為左傾是大勢所趨,無不妥之處。 我見BK的討論也分成兩派,我注意到不喜歡它的一方未能確實指出它不好的地方,但為免讀左俾人「吟」足一世,唯有忍痛放棄學位,可憐囝囝以為終可就近入學,間學校仲幾好,一場歡喜一場空。 仲對不起接見我們的老師,真真sorry呀!

如果無「激進」政治立場,我認為此校地點、環境、校風都不錯,band 2 頭好選擇,band 1尾買保險可用。