用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 點樣培育子女的感恩/善心
go

點樣培育子女的感恩/善心 [複製鏈接]

如題, 參加定期捐款計劃有無用呢, 有無人有心得.
不過見d 助養外地小朋友既計劃都幾貴, 每個月都要幾百元, 有無d 平d既呢?
   0    0    0    0

回復 1# 悠揚 的帖子

有人話帶佢哋返中國山區做義工, 體會吓不為人道的生活, 就明白自己幾咁幸福, 但係起 E 個物質充裕的社會, 要佢哋知道 "身在福" 中嘅道理, 實在唔容易。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我自己的經驗是 : 培養小朋友善良的心是 - 身教多於言教
我喜歡的方法是每一晚和小朋友一起分享值得感恩的事,有事記下來將來一起回味,或許家中做一塊board貼上值得感恩的事
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

回復 1# Smiile 的帖子

"我自己的經驗是 : 培養小朋友善良的心是 - 身教多於言教"------I agree with you.

"我喜歡的方法是每一晚和小朋友一起分享值得感恩的事,有事記下來將來一起回味,或許家中做一塊board貼上值得感恩的事"-------I might try this method.

除左身教之外, 有經濟能力但又唔想太貴的, 可以用小朋友名義捐款給樂施會, 讓小朋友成為小小樂施之友, 每月捐款$80

原帖由 悠揚 於 11-7-11 17:46 發表
不過見d 助養外地小朋友既計劃都幾貴, 每個月都要幾百元, 有無d 平d既呢?

我在多年前於宣明會助養了一個中國小朋友,每月都只係$200,個人覺得只不過是一餐茶錢,又可幫到別人,而且又可跟對方通信,每年有會收到小朋友的成長報告,又卡又信等等。這些都可跟自己的小朋友分享。

但你問"參加定期捐款計劃有無用呢?".....如你只是損錢,什麼也無向孩子解釋當然無用啦!相反你無損錢,但你有向孩子解釋,他都會懂得的!就算參加定期捐款計劃對你無用,但對受謂者都已經得到好大的幫助!

「施比受更有福」這句話,你想做「施」的人定係做「受」的人?only這個topic都可跟孩子講3日3夜!

謝謝各位的意見 , 我都明白一定要向小朋友講解及身教, 不過覺得如果參加一些月捐計劃, 定期行動 + 講解會比較有效.

宣明會我看過了, 每月要二百多元呢. 我反而有興趣孩子大點, 與她一起參加饑饉三十. 樂施會的較"平易近人", 哈哈. 因為我希望將來孩子可以用自己零用參與, 讓她的感受更深.

近日看星期日檔案介紹, 又見到聖基道兒童院的助養計劃, 每月50元, 而且可以有機會見到受助小朋友 , 金額比較少但一樣好有意義
http://www.skhsch.org.hk/lokyiu/about_the_scheme

有無人參加過呢?

你可以到社區中心睇吓有冇一啲親子義工計劃,
讓小朋友一起学習施比受更為有福的道理,
從中教導他們自已是多麼的幸福!

親子義工, 這是非常好的提議 , 謝謝.
原帖由 fa_fa 於 11-7-20 16:48 發表
你可以到社區中心睇吓有冇一啲親子義工計劃,
讓小朋友一起学習施比受更為有福的道理,
從中教導他們自已是多麼的幸福!

由"尊重人"做起

關於德育
身教一定多於言教

加上你好似冇提過小朋友幾大..
呢樣對於用咩方法教都幾重要

定期捐款對於小朋友黎講用途不大
活動教學既精要在於要小朋友親身經歷同埋體驗
但一般小朋友金錢價值觀未發展成熟
捐獻既意義相對上係冇我地想像中咁大
就算係去做義工
係小朋友既角度
佢未必會感覺到自己係為別人既困境而作出犧牲
反之佢地會認為呢個係一個親子活動

樓上咁多意見之中
我比較buy既係每晚同小朋友坐低一齊去數算每日遇到值得感恩既事
呢個係好好既鍛鍊同時亦可以讓小朋友主動去思考
主動性學習比被動性學習好得多

同意 , 因為習慣係每一日培養, 而且對人的幫助要學習有感謝嘅心, 亦要係生活小節多d讓佢發現到人地嘅需要, 透過一d生活情景, 可以問小朋友覺得某某人最需要那一種幫助, 再看看自己能力嘅情況, 然後實行, 分析嘅過程最重要, 多d比小朋友自己表達, 有唔妥先再引導

从自己做起, 一个眼神, 一个微笑, 已经令世界更美好.  捐献都不一定要孩子知道的.  
孩子的心平如镜, 清如水, 父母是怎么样的人, 他们心里最明白.

原帖由 悠揚 於 11-7-11 17:46 發表

‹ 上一主題|下一主題