用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我是一個白痴媽媽....
go

我是一個白痴媽媽.... [複製鏈接]

0    0    0    0

勞工子弟中學..BAND 2

係邊間小學?  呢個排名係唔同小學出有唔同方案.  培道&九真, 丘佐榮(英中)都好好.  未洗去到勞工子弟o既.

原帖由 萬榮太太 於 11-7-11 16:16 發表
我地個校網係九龍城,呀女今年9月就讀6年級,佢唔係一個愛讀書的人,剛派了成績表,140人考95....唉,我知佢一定讀唔到咩BANK1中學,我好想搵間校風好,活動多,唔想讀得辛苦嘅中中俾佢,請各位好媽媽俾D意見我,邊間學校岩佢 ...

我都覺得培道係B2女仔既best choice

點解話自己"白痴媽媽"嘅 ,妳咁關心"呀女"幫她問學校?

好明白你心情, 唔好咁話自己, 唔係個個小朋友都讀書咁叻的, 佢係其它方面可能有更好既發展呢~  衣家只係人生既開始, 讀唔到band 1 唔等於乜都冇架~~

以下得唔得?

勞工子弟中學        九龍城        中中        2A        男女
順德聯誼總會胡兆熾中學        九龍城        中中        2B        男女
禮賢會彭學高紀念中學        九龍城        中中        2C        男女
九龍塘學校(中學部)        九龍城        中中        2C        男女
賽馬會官立中學        九龍城        中中        3A        男女
五旬節中學        九龍城        中中        3A        男女
聖公會蔡功譜中學        九龍城        中中        3A        男女

原帖由 萬榮太太 於 11-7-11 22:09 發表
我咩都唔識,覺得自己一定害左佢嘅選擇,我知佢唔愛讀書,我無嘢想,真心希望幫佢搵到間開心,校風良好嘅學校就算喇!!!!!

奉基千禧今年升中派位我估約40% Band1學生,出年因為參照同一組HKAT,所以Banding大致相同,你囡囡暫時大約Band2中,睇埋第二次呈分試再算.  趁暑假同囡囡調整吓心態,佢唔愛讀書,咁愛乜,追求啲乜,搵到間怎樣的學校會開心,個個最初一樣咩都唔識...有心唔怕遲!

原帖由 萬榮太太 於 11-7-14 08:10 發表
有無人而家已開始做PORTF呀?我D朋友真係好好,幫我搵左好多SAMPLE,又搵左D school interview問嘅問題,另外有個朋友個女又係培道讀書,佢又主動話同我女女食飯傾計順便介紹吓培道嘅嘢佢知....希望可以感化到女女啦!!!! ...

Pls check pm!

萬榮太太, 你的朋友真好.

我也想知培道的情況, 如囡囡讀得開心嗎, 老師是否有愛心等, 可否分享?  謝謝!

萬榮太太:
My son was same as your daughter (100/140), so i will choose some DSS school for him because it is quite free and not too much homework! if not i will choose 3 schools for Part A
(1) HMTGSS - Band 1C-2A
(2) WSC (your husband's school) - Band 2A-2B
(3) Kowloon Tong School  - Band 2C-3A

Hope i could help you

回覆 11# 萬榮太太 的文章

其實你的女兒是不想讀書還是資質所限呢?有些人有能力讀好D,但只是常常受外界引誘,末能集中精神讀好書,你可以和她詳細分析,現在收心養性幾年讀好書,將來的路好行好多,相反,如果這幾年開心的玩,錯過了學業,將來打後幾十年就要為生活奔跑,想輕鬆過活就難了.
‹ 上一主題|下一主題