用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 囡囡9月返又一村學校^^
樓主: mushroom123
go

囡囡9月返又一村學校^^ [複製鏈接]

回復 39# mushroom123 的帖子

唔緊要啦,過咗去嘅野就唔好記住,特別係唔好嗰d,嚟緊快快樂樂上學去啦

應該當日派齊書包同其他掛? 因8月5號要正式返全日啦

原帖由 lena830 於 11-7-16 13:36 發表
全日班媽媽們知不知道8月3號要帶些什麽東西返學呢?書包,書簿,毛巾等等是否當天老師會派發呢?

其實都吾想隻bee要再重新適應過. 不過又一村課程應輕鬆D, 同埋我估會較注重小朋友品格發展, 呢方面比學術更重要.
而家隻bee讀緊間學校比其他幼稚園程度深一年, K1下學期要寫字, 但好少做小手工.

原帖由 mushroom123 於 11-7-14 14:27 發表
我喜歡又一村嘅環境...入到去簡直係心曠神怡令人好舒服呀...in過幾間學校感覺都好焗促 咁點解你要轉校呢^^?

我打過電話返學校問, 全日班係8/3會派書包等等既野, 我見佢張通告只係講半日班係8/25又無講全日, 咪打去問囉.
我住荃灣, 估車費應該同青衣差唔多掛. 其實都覺得遠架, 但係真心地鍾意個環境, 好舒服. 雖然知道依家個trend係要d小朋友好叻識好多野, 但我依然希望佢過一個比較輕鬆既幼稚園生活, 唔好面對咁多壓力, 保留多dd童真.

醒目開學勳章

原帖由 bee918 於 11-7-16 22:50 發表
應該當日派齊書包同其他掛? 因8月5號要正式返全日啦

hi
8/5 就要正式返全日喇???我成日以為8/8先全日tim~

全日班咁快就開學喇? 半日班係9月1日先正式返3個鐘哩

醒目開學勳章

原帖由 siujanjan 於 11-7-18 10:12 發表
全日班咁快就開學喇? 半日班係9月1日先正式返3個鐘哩

係呀,所以全日都幾岩我呢d要返工既mama~~暑假短d,返學長d~~但當然係收足12個月學費hehe~~

oh! Sorry ah, 8月5號返全日係K2同K3既時間表, K1吾知呢?

原帖由 natalie_lee1010 於 11-7-18 09:25 發表

hi
8/5 就要正式返全日喇???我成日以為8/8先全日tim~

原帖由 bee918 於 11-7-16 22:57 發表
其實都吾想隻bee要再重新適應過. 不過又一村課程應輕鬆D, 同埋我估會較注重小朋友品格發展, 呢方面比學術更重要.
而家隻bee讀緊間學校比其他幼稚園程度深一年, K1下學期要寫字, 但好少做小手工.

...

程度深一年大...咁一定係D所謂名牌幼稚園喇!!!佢地一味谷~谷~谷...唔單止谷小朋友簡直係谷埋家長呀...我唔忍心我嘅小朋友在壓力中成長呀^^所以我揀又一村囉...我本人覺得...如果令到小朋友喜歡返學...課程適中咁已經足夠喇...當然我星期六都會俾佢參加其他課程補一補喇^^

荔枝角來回$730, 但未知新學年會加幾多? 校車公司未通知?

原帖由 mushroom123 於 11-7-14 17:36 發表

荔枝角都算近囉^^咁你知唔校車費要幾錢呢^^??

荔枝角都要7百幾呀 希望長沙灣會平小小喇
原帖由 Joshua_BB 於 11-7-18 15:13 發表
荔枝角來回$730, 但未知新學年會加幾多? 校車公司未通知?

醒目開學勳章

我黃大仙上次報760呀~唔知有無再加價~係呢想問下k1幾多號係正式返全日架~

3/8 & 4/8: 9:00 to 11:00 a.m.
5/8 & 8/8: 9:00 a.m. to 1 p.m. (will have lunch at school)
From 9/8: Full day

For details, you must refer to the notice (lower part) distributed on the date of registration.

If my past memory is correct, school bag, towels  & cup will be distributed on 3/8 and the books will be distributed at the end of Aug.

原帖由 natalie_lee1010 於 11-7-18 09:25 發表

hi

hi! 我囝囝都係k1全日班, 多多指教~
要搭校車, 家住黃大仙.
去年in咁多間, 最得我們歡心就是又一村, 希望小朋友都返得開心, 培養對學習的興趣.

醒目開學勳章

原帖由 kakashi 於 11-7-19 13:27 發表
去年in咁多間, 最得我們歡心就是又一村, 希望小朋友都返得開心, 培養對學習的興趣.

HIHI~包媽~~

原帖由 kakashi 於 11-7-19 13:27 發表

hi...包媽
我相信又一村學校可以令到小朋友有個快樂回憶的^^

醒目開學勳章

睇黎大家都對又一村充滿信心wo~~

係呢..你地點解會揀呢間學校呢
我就係有2個朋友既仔仔女女都係入面讀..都極力推薦,話老師有愛心~~小朋友好開心~~同埋當然係比個學校環境吸引住啦...hehe

你地呢???好高興認識你地,希望以後可以大家有更多交流同分享

Full day BB too!

we live in Meifoo

Hihi 玄彬 (natalie_lee1010),

我因爲網上評語所以選這間。老師有愛心,環境好。。。我仔係細仔,怕丑又言語遲緩。去到又一村佢好喜歡。面試一開始我已經同老師講我仔未識講野,老師好好人,好就住阿b問問題,淨係叫佢跟住指示做,阿仔都好配合。收取錄取通知書時我都好surprise. 我原本以爲又一村來者不拒,原來都唔係。我有同事小朋友報過兩次都唔收。

BTW, 大家知唔知學校聖誕節,復活節,農曆新年放幾來呢?

原帖由 natalie_lee1010 於 11-7-20 13:00 發表
睇黎大家都對又一村充滿信心wo~~

係呢..你地點解會揀呢間學校呢
我就係有2個朋友既仔仔女女都係入面讀..都極力推薦,話老師有愛心~~小朋友好開心~~同埋當然係比個學校環境吸引住啦...hehe

你地呢???好高興認識 ...

我見好多媽媽都推薦佢, 我自己睇過, 老師真係幾好, 環境又好, 老師有愛心好重要, 學術方面我覺得都ok呀, 每日有英文堂, 我相信我囡都會鐘意晌呢度返學
‹ 上一主題|下一主題