用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 學好英文或是中文?
樓主: MaryBrown
go

學好英文或是中文? [複製鏈接]

簽名被屏蔽

回覆 22# Annie123 的文章

反而替很多國際學校學生擔心,學校基本上的確有教無類,成績跟不上,學校補底,很多家長都很放心放晒手比學校,但很多學生到高中,就會實力顯現,很多學生在國際學校 "會考" 成績 (例如 IBDP,IGCSE 等) 都很一般。學校當然對外宣揚好的數據,例如 IBDP 滿分有幾多個,入 PRINCETON,YALE 有幾多個,但同時間有更多連基本的合格分數也拿不到。-- are you talking about IS in hk? Would you mind telling us which one would you refer to?

From ibdp marks boundary of hk region, hk's result is pretty good, when I consider 3x as pretty good.

當然資料都是主觀的。我寫的只希望帶出一點:不努力,無論在IS或local都不能做得好。

就算用top IS 與 elite local,根本都無法比較。

Stccmc,  您有很多矛盾:

1) Elite 與 IS 比,  已經不對, 點解要將香港最優秀的, 才與IS 比,   任何本地Band 2 (也不用講Band 3),  師資和學校都受監管,  香港教育是兩文三語,顯得您對local school 的保留。
2) Elite 英語攞8分對 IS 10分,Elite 的8分,出過幾多努力,點解得8分,太少?
3) IS 中文1分對Elite 10分, IS 又出過幾多努力? 我講的1分也太誇張, IS 講(Spoken and Listening Cantonese)  與本地冇異,  至少都有3分。

一個孩子如讀IS, 可不費力拿10 + 3 分,我不是洒命, 連我也想找一間local school 達到或超過這個成績,  各樓主講來講去都是Elite, 都講不出一間local school 的名字吧!

原帖由 ok_ko 於 11-7-14 11:20 發表
當然資料都是主觀的。我寫的只希望帶出一點:不努力,無論在IS或local都不能做得好。

就算用top IS 與 elite local,根本都無法比較。

唔係無法比較,係比都多餘。
要用英國乞衣黎同香港學生比,係唔係有 D 貶低香港學生?真係要同呢個層次 (乞衣) 的人比,會令大家開心 D。
有人說本地名校英語能力可以和國際學校比。
如過咁令大家開心 d,無問題。
你地繼續咁認為啦。
本地學校的英文,係 second language,國際學校本來就 expect 你英文好,language class 係 first language level 咁教,唔係淨係要講得好。國際小學就已有大量的 literature 讀,唔係叫大家反去讀本書就算,係要學生討論分析,同埋唔好鬥邊個讀邊本書先,或者邊個本書厚 d。同一本書,學習時的層次也可以不同。
同一道理,也不能說某國際學校中文科用本地或新加坡中文課本,水準就一定可以追得上本地學校。
我覺得,做人要現實 D 咁面對,成日要鬥,鬥乜貴。
與其要討論本地生的英語,不如關心多 d 中文先啦,話晒中文先係 first language,但年年公開考試都大把人唔合格。

回應 post # 88:

哈哈,剛剛在小學選校見到,這個算不算?  官立嘉道理爵士小學。

學校是英小,大部分學生來自本港東南亞裔家庭,學生之間講英文。

最重要, 是官校,免費。

原帖由 MaryBrown 於 11-7-14 11:49 發表

1) Elite 與 IS 比,  已經不對, 點解要將香港最優秀的, 才與IS 比,   任何本地Band 2 (也不用講Band 3),  師資和學校都受監管,  香港教育是兩文三語,顯得您對local school 的保留。
2) Elite  ...

我又唔認同你喇。

你仔女幾大?你知唔知,正如有人話,國際學校都有好多好唔掂?

唔好咁快覺得自己個細路英文一定好,你比 10 ?我仔係 top student,我都唔敢咁大口氣話 10。我識好多鬼仔鬼妹,講得好 (梗好架),但一寫就原型畢露:冇內容,冇鋪排,總之一塌糊塗。

我想講係,國際學校和本地學校學生,邊個中文英文好,都取決如學生本身,學校的模式和語文環境亦有限制。我仔法文都好好,但去到法國都係唔夠用。

鬥黎鬥去真舐氣。

都想吾講,

IS有幾多資源? 就算local elite 的資源都不夠 IS 多。不用elite,吾通用鮮魚行同IS比呀!當然一些沒有資源的local school 都可能會比 potato IS 好。

原帖由 MaryBrown 於 11-7-14 11:49 發表

2) Elite  ...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題