用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 錯過黃金叩門時機
go

錯過黃金叩門時機 [複製鏈接]

急!急!我個仔係油尖旺 band 1 小學讀,全級考15, 班考等5名。屬band 1 中上學生。因自己大意自行分配學位填錯表,派不到心想band 1 英中, 因沒有準備而錯過黃金叩門時機,時到如令,有沒有好心家長提出意見。不論官津直資英中band 1 都可以。
   0    0    0    0

回覆 1# Skilytsa8 的文章

BAND 1 小學, 又全級考15, 好叻下, 試下搵間好過你現在派到的去問下啦, 可能會有位. 有心唔怕遲. 唔好浪費左你的小朋友, 你又自己大意又沒有準備, 你真係要為佢著想盡量四圍再搵下.

試試西營盤第三街聖類斯,英中,理科

回覆 3# Skilytsa8 的文章

有無叩銘基?

Hi,

我囝囝的同學今早到 St. Louis 取回派位証,相信至少有一個學位,但SL講明不接受叩門,如果是天主教徒,可以一試。

事到如今,band 1top的學校都應該冇位。
退而求其次找一些band 1中的學校寫封信比佢地睇下有冇機。可能會有機。
還有如果唔嫌棄隔離區的,可試扣何明華會督銀禧,好似扣門到13號截止,要快,否則又錯過機會。
祝你好運!

依你所說, 應該派了自行第一志願, 不過因為倒轉了, 所以這間學校只是你心儀的第二志願, 是嗎?
你小朋友咁叻, 你自行都應是放兩間較好的英中, 就算第一第二倒轉了, 都應該是派了你揀的其中一間, 為何咁唔開心呢? 如果唔鍾意都唔會揀做自行第二志願啦!

將軍澳官立中學
截止申請日期:7月11日(星期一)下午5時
是band 1, 可以試吓

樓主派左GE學校係邊間?? 好差GE ?? 填錯BAND?? 其實E+ 先來搵, 好GE 都應收曬啦, 以你仔仔個表現, 可以考慮F2時考插班....

謝謝大家的建議和關心,小兒今天喜獲得小學校長之幫忙,已獲得直屬英中band 1之學額,實在要感謝我們的神 耶穌

原帖由 Skilytsa8 於 11-7-11 21:33 發表
謝謝大家的建議和關心,小兒今天喜獲得小學校長之幫忙,已獲得直屬英中band 1之學額,實在要感謝我們的神 耶穌

循中?  可否透露自行點揀?

原帖由 AlanShirley 於 11-7-11 21:54 發表
係唔係德信. 你當初冇揀?

德信好似係band 2.
‹ 上一主題|下一主題