用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖母無玷聖心幼稚園
go

聖母無玷聖心幼稚園 [複製鏈接]

聖母無玷聖心幼稚園

請問有無Mammies 交左留位費?
有無Mammies 現在有小朋友讀緊?雜費?校車費如何?
何不group 埋呢度交流下意見?

KW - 仔仔 Brian 打算2005 9月入學

該用戶已被刪除

Re: 聖母無玷聖心幼稚園

吾好意思, 但係我想問呢間吾係直上女校架咩???kinder吾係都係女仔讀架咩???

你地講緊呢間, 係吾係羅便臣道果間呢......

可吾可以更正我呢, 因為同我心目中果間有d confuse...

HI, KW,

我囝囝都係2005年入讀K1 下午班.  我大囡剛剛今年畢業, 升上聖心小學.

六合彩,
我諗你攪錯, 呢間係沙田大圍架.

我交左留位費,但張紙話未知學費要幾錢喎!!

六合彩:

我地講梗係沙田個間,佢既小學係男女校,同埋唔係直屬架!!

KW - 仔仔 Brian 打算2005 9月入學
JANET -囡囡 海鈴  05年九月入學上午班
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!我的Blog

Hi Kena,

好開心有現成家長回應、請問功課程度如何?學校点呢?你大囡升小是派位定扣門(第三輪)入呢?分享下心得好嗎?

該用戶已被刪除

Hi KW,

功課程度如果比起保良局, 東華三院個d, 會係較淺.  但我反而喜歡, 我覺得囡囡三年的幼稚園生活都係開心渡過的.  佢地係無默書嘅, 只係叫做聆聽測驗, 不會預早告知範圍及幾時做.  功課也不算多.

學校環境都不錯, 洗手間設施都很好. 只是現在彼鄰明愛樂進工程進利中, 有時會幾嘈及較多灰塵囉.

至於大囡升小一, 係第二輪電腦派到的.   据我所知有好多同學仔都派到聖小.  不過第一輪入到嘅機會唔大, 因為多數都係有兄弟姊妹嘅入到, 有d係教友都要第二輪先入到.  不過第三輪佢地都只會留比聖幼作後備生, 條件係第一輪同第二輪都作首選而入唔到嘅聖幼生. 聖小係唔會派表比外邊.  

你囝囝係上午定下午班呀?

打算比亞仔05年9月入學,宜家先報名會唔會太遲呢   

奀豬mami:

我諗你要打去問下佢仲收唔收人,同埋我諗佢要到所有人註晒冊先可能答到你呢!!
你之前報左邊間呀??

kena:

之前有人講過話好多抄寫功課,咁其實係唔係真呢??
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!我的Blog

奀豬mami,

你有無報其他學校呀?  而家報可能遲左D喎.  因為已經面哂試, 交緊留位費啦!  不過你可試下打電話問下, 可唔可以登記左先啦.  

Janet,

抄寫唔算多, 我大囡之前讀下午班, 通常我放工返去, 佢已經做好哂了.  K1上學期幾乎係無咩功課做.  

Re: 聖母無玷聖幼稚園

Kena,

Thanks for your reply. As per the 聖心teacher comment(during interview) 她説比外面深、而你又説淺過
保良局, 東華三院.請問你是以那一方面比?textbook, homework or test?

Many thanks.

KW - 仔仔 Brian 打算2005 9月入學 上午班
JANET -囡囡 海鈴 05年九月入學上午班

KW,

因為我大伯個仔同我個囡同一年, 佢讀保良局嘅.  我比較過佢d textbook 係多好多, 而且功課都多好多. 見佢成日做功課做到喊呀.

各位好! 我囡囡今年讀K1上午班。

kena:
未知是否學校改了政策,現時囡囡每星期都有兩天要做家課,可能今個星期起加到三日。但我覺得功課OK,因為都是畫下線和填顏色。功課簿是學校設計,配以中文字,例如「米」就叫小朋友畫點點,當是幫雞仔畫出白米,又如「雨」,就叫小朋友幫手畫雨點(短直線或長直線)。你囡囡唸K1時是否這樣做?

做功課做到喊? :cry: 幼稚園乍∼好慘!
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@

Hi YY(芝芝媽咪),

係呀, 我諗都係呢d啦!  就黎聖誕嘉年華, 今年係邊道攪呀?  都好熱鬧, 好好玩架. 今年d小朋友唔知表現咩呢?  試過有一年跳pa la pa la舞, 有一年做健身操, 係上下班K1-K3 一起做, 都幾壯觀架.

原來係咁.做到喊好可憐…
kena 寫道:
KW,

因為我大伯個仔同我個囡同一年, 佢讀保良局嘅.  我比較過佢d textbook 係多好多, 而且功課都多好多. 見佢成日做功課做到喊呀.

Hello YY(芝芝媽咪)、

Nice to talk to u again.  I asked you 聖心 information before.   

KW:

kena:
今年會在教堂和小學部舉行嘉年華會,K3小朋友表演及小蜜峰宣誓儀式呀!不過今年分開上下午班舉行。

你囡囡上小一後,能好快適應嗎?多唔多功課做?
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@
‹ 上一主題|下一主題