用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 誠徵老師 搵補習老師前請先看本文,因為我都是受害者。。 ...
go

搵補習老師前請先看本文,因為我都是受害者。。 [複製鏈接]

我都已經一年多沒有找呢位劉老師補習啦, 但佢最近又三番四次打電話比我搵生意, 已經推左佢, 但佢仲死面皮厚成日打電話黎,真係好煩。

以下係COPY 其他家長的POST, 句句屬實, 不過仲有一樣野其他家長沒講既就係: 佢成日遲到, 又成日改時間, 話自己住屯門, 交通好難預做籍口。

Miss L 來來去去都係嗰幾招

1. 以比市價平就可以請到九龍塘某校現職
老師做吸引, 但傾好後就以住得遠/車程遠做藉口要求加錢

2. 以手頭有學校paper 做餌, 捉家長心理

3. 每堂差唔多夠鐘就拎學校paper 比小朋友做, 明知得番10-15分鐘根本無可能做晒, paper 又話有用唔可以放低, 跟住就乘機加鐘話要教埋小朋友做, 但錢要照比

4. 小朋友唔識又唔教, 一味只講係小朋友問題, 但問佢有咩方法又講唔出

5. 死纏爛打, 日又call, 夜又call, 成日講到為你小朋友好. 又扮打錯電話打比你, 跟住就乘機問你幾時上堂

大家小心d
雖然佢之前pm 我個網名已經被超版封左
但岩岩有媽咪pm 我
佢已經開過另一個網名周圍pm 人」

那位劉老師的電話有幾個,一個是6730xxxx,另一個是6747xxxx;其簡歷如下(我從其他家長的留言處張貼過來)
你好!
本人畢業於香港大學,現在任職英文學校,任教英文、普通話,
協助學生理解文章內容文法,提升組織表達的能力,
加強說話和寫作的技巧,教Letterland Phonics/ Poem。

獲取殊榮:
獲教育局嘉許,取得英文、普通話
教師優秀獎
北京國家語言委員會普通話水平測試一級甲等證書(在北京考核)

可上門教授 提供
教材幼童均可
Miss Lucky ( 6730 xxxx)
[email protected]

0    0    0    0

回復 1# cj712644 的帖子

多謝 cj712644 啲分享, 唔講真係唔知有 D 人可以咁厚面皮, 所以揾補習老師, 都係問亞囝學校同學家長介紹會有信心 D。

Hi, 你真有心! 雖然我看遲了. 中招!!!
但現在都要幫手推一推, 等多d家長知道. 所講的內容差不多(eng, 普通話, 名校, 有paper, 拖時間...) 她所用的名, 所教學校, 住區都有變.
好彩她的奇怪煩功, 令我卻步, 所以只中一次. 大家小心!!!

還有, 時下很多年青人做事真的毫不交帶, 尤其正就讀大學的那種大學生, 他們大多不缺錢, 找parttime只為搵多個錢而己. 當你的子女考試時, 他們又正在考試, . 最好笑的, 在考試前竟會失踪! 連糧也不取, 或者也預知你的子女一定炒吧~~ 這些例子也聽過不少次了.....誠然不是所有皆這樣, 但這些事件好像越來越普遍.... 或多或少反映時下年輕人做事心態: 不想負責任.

其實有時不要怕麻煩,看看證書…保障自己,其實有時都肯定左個老師(如果證書是真的)

厚顏無恥, 不知所為 ,日又call, 夜又call,
佢今晚又用另一個電話打來 , 還改了姓陳,
tel: 2142 xxxx

唉! 我好明白你呀 ..
我中左招啦 ..
次次都用唔同個電話號碼打黎 ..
我都好唔好意思噤同佢講我小朋友唔係好鐘意佢補佢都仲話d一d 可以就, 同埋佢有好多學生跟左佢好多年都學得好開心, 噤我都同佢講話唔駛, 都不斷打黎 .. 真係想 c 呀 ...

醒目開學勳章 王國長老

各位家長,

可將有關短訊 (PM) 轉發給超版或本人, 以便記錄或跟進.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我個pm在年多前已del , 估唔到佢可以寃魂不散用不同電話打來揾生意 .

醒目開學勳章

回復 7# happymama_jkc 的帖子

芍芍媽咪,你係咪講緊一年之前你話搵左果個老師上黎幫芍芍補習果個?

唉! 看遲了......已中招.......
她說她在 St.Francis任教, 又遲到, 又用借口加鐘, 真沒想到有那麼差的老師, 真失望!
她pm我的電話是 64320xxx, 但打給我時電話是 63406xxx.
佢真係呃了不少人!

我都中過招, 呢個人不斷用唔同身份, 大家要小心!

醒目開學勳章 王國長老

本主題會被關上,煩請各位集中在以下連結的帖子內論討。

如各會員收到可疑 PM,可轉寄給超版 Jojo 或本人跟進。

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2319621
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~
‹ 上一主題|下一主題