用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 19個月大, 發展遲緩
go

19個月大, 發展遲緩 [複製鏈接]

我囝囝現在19個月, 在15個月大時在領思評估, 發展遲緩六個月, 大小肌肉發展正常

我上過一堂單對單的治療後沒有再做, 姑娘跟我說每次來會強迫他去玩某一兩種玩具, 喊住做都要做, 我覺得依家太細, 唔想強迫, 所以我沒有在這中心繼續跟進

想請教各位有經驗媽媽, 那一間中心比較好?  而這類情況, 是真的要用強迫方法嗎?  

如果我不繼續跟進, 可行嗎?  日後上K1是否好大影響?
   0    0    0    0

有無去政府CAC排期做評估? 個人覺得15個月做太細個啦. 而且去政府係CAC醫生做. 做完可以一條龍排服務, 最好而家排, 排到你時小朋友已經約兩歲, 那時評估較準亦可以更好地訓練.

小兒只係排左3個月左右, 已經可以見醫生,完成評估. 所以唔好遲呀.

回覆leung714

多謝你的資料!  在11個月大開始已有上PG, 不過到15個月大, 導師要求退出, 因為跟不上, 情緒各樣影響大家進度

這4個月沒有上PG, 但間中有同月齡的BB玩

回覆megabee :

18個月大(當時是6月份)返健康院時安排了8月尾見醫生, 我諗住咁樣見醫生再轉介

定都係自己打去CAC約左先?

其實CAC中文名是什麼?  不清楚, 請指教!

CAC 是指衛生署兒童體能智力測驗中心。
兒 童 必 須 透 過 註 冊 西 醫 或 心 理 學 家 的 轉 介 , 才 可 以 接 受 中 心 的 評 估 服 務 。 因此,需要醫生轉介才預約服務。

其實你又可以去睇兒科E生, 叫佢寫張REFERRAL LETTER, 打去CAC BOOK 日期, 唔洗等健康院先排.

明白哂, 唔該哂shanyeungbb & wcbaby!
‹ 上一主題|下一主題