用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 轉校
go

轉校 [複製鏈接]

幫阿囡轉了校, 新學年開始會在新學校讀小三. 但囡囡唔想轉. 因為唔捨得朋友仔. 點安慰佢好呢?
   0    0    0    0

原帖由 YanYansweetie 於 11-7-8 12:45 發表
幫阿囡轉了校, 新學年開始會在新學校讀小三. 但囡囡唔想轉. 因為唔捨得朋友仔. 點安慰佢好呢?

情況相同呀!有空帶小朋友去新學校望吓,有幾好講到幾好!呢個暑假做住黃大仙,有求必應,攞新學校做條件!小朋友好快識到朋友仔,唔駛擔心。

Thank you for your opinion!

原帖由 janfeb 於 11-7-8 12:57 發表

情況相同呀!有空帶小朋友去新學校望吓,有幾好講到幾好!呢個暑假做住黃大仙,有求必應,攞新學校做條件!小朋友好快識到朋友仔,唔駛擔心。 ...

仲有唔好斷佢同舊校同學仔的關係......佢地會慢慢淡化的
愛收集舊書包、背囊的傻人

原帖由 janfeb 於 11-7-8 12:57 發表

情況相同呀!有空帶小朋友去新學校望吓,有幾好講到幾好!呢個暑假做住黃大仙,有求必應,攞新學校做條件!小朋友好快識到朋友仔,唔駛擔心。 ...

如果屆時不符合理期望,很可能適得其反,小心!

原帖由 YanYansweetie 於 11-7-8 12:45 發表

我都同仔仔講會幫佢約舊d同學仔,又同佢講幼稚園時你最好個d同學你依家都唔記得人地叫咩名啦~去到新校又會識多好多新朋友,到時你就會好開心,仲會送一份大禮物比佢.......我仔一時話好一時又話唔開心~不過今日又同佢玩下,仲應承佢轉左校會多d陪佢,等等~佢又好似好d咁
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人
‹ 上一主題|下一主題