用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 問 : 宣小(APS) vs 拔萃小學 (DPS)
樓主: BB0914
go

問 : 宣小(APS) vs 拔萃小學 (DPS) [複製鏈接]

回復 26# Lyn 的帖子

DPS: 今年入DBS 係12個全部考入DBS嘅D班最top果班, LS2個    男仔共約34  12/34=> 35%

男生Band 1A 比例最少都有14/34=>40%津校黎講個人覺得ok啦! 6年免費教育wo

Sorry, 原來係2008至2010是呈分試年度, 即係 2010年個數係 14人. 咁 141人中, 男仔人數有準確數字嗎? 有就一除即知答案.

2011年 有19人, 咁總男仔人數如何?

純就樓主問題回答.

原帖由 ChiChiPaPa 於 11-7-24 09:02 發表
2008至2010是呈分試年度,即2010畢業學生,當年aps的畢業人數是141。除2的計法是不恰當。(注:我囡囡是2010的畢業生。)

佢冇話之後冇喎!  之前有報導講過DBS每年也會留10位給DPS男仔。 如果今年個10個入哂最top個班,下年情況都唔會變啩。

原帖由 meimeimama1 於 11-7-25 10:00 發表
其實之前爸爸D都講過
今年DBS 仲有十個位俾 DPS
但之後就冇
所以除數去計有幾多個%
似乎未必恰當

回復 43# meimeimama1 的帖子

係呀, 無講過話之後無. DBS 仲會有十個位俾 DPS. 但當然可能會某一日, 張生或會改會改變主意都唔定啦.
本來得十個位, 但最後收左12個, 入哂D班, 所以我覺得DPS d仔都幾好野!

100%入band 1 定係100%入英中呀不過據我所知英中唔代表一定係band 1 wo,KTS上年都有99.2%入英中
原帖由 fallenleaf 於 11-7-23 01:42 發表
六年小學的付出,在升中的一剎那,真係不容有失,唔係講笑。要打有把握的仗,樓主講呢兩間,一定選宣小,今年宣小100%入band 1,真係唔講得小。除非你諗住搏下搏下,重有,唔好諗住叩門好大機會,機會真係好渺茫,你睇下今年黃笏南幾百人搶 ...

回覆 45# evacalbee 的文章

回覆 46# angel88 的文章

回復 1# meimeimama1 的帖子

參考下khmama個表咪知囉.

原帖由 goodmama2003 於 11-7-26 12:00 發表

請問有沒有link. 在那裡可以看到 ?

我估係呢條link

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2230797&extra=page%3D1&page=1

二十四個女仔中,有三個派DGS (Band1頭),3個派協恩 (Band 1中), 一個派黃芴南後轉QE (band 1頭),  一個派旅港開平轉聖傑靈(band1頭), 一個派銀禧(band1中),一個官立嘉道理(band3尾),二個派九龍塘真光(band 2頭) 一個勞工子弟(band2尾),一個ST.Teresa(band3中)一個沙田崇真(band1頭)兩個播道(band2頭),兩個直資good hope(band 1頭),一個啟思(band1中),兩個叩入顏寶玲(band1尾),一個叩入黃芴南(band1中)    女仔入band1比例>66%       band2>20%         band3>8%

joanna1388    發表於 12-6-4 15:44

回復 1# angel88 的帖子

分析得好清楚,Thanks!

‹ 上一主題|下一主題