用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 問 : 宣小(APS) vs 拔萃小學 (DPS)
go

問 : 宣小(APS) vs 拔萃小學 (DPS) [複製鏈接]

看見很多關於APS跟其他小學的比較;

但,
不知有沒有家長對 APS vs DPS的comment?
(如基於小朋友為男孩, 目標的中學為DBS)

有沒有APS家長, 給小朋友去DPS插班? 為何? 為英文?
有沒有DPS家長, 給小朋友去APS插班? 為何? 為音樂?

對不起, 我們不太熟識該區的學校情況.

但也熟讀了"小學一覽" 該兩校資料, 但仍未太清楚,
所以有此一問.

謝謝!!
   2    0    0    0

回覆 1# BB0914 的文章

希望分享下我的看法, 叩DPS會為英語教學, 但其派位的方向, 仍是不太透明.

我會咁睇:
男拔每年仲會留十個位比拔小生,拔小只有四十個男生,機會是四分一,比其他小學大機會入到男拔。這個理由足夠了吧!?

但我唔知這十個位是否保証。

回覆 1# evacalbee 的文章

補充小小:因為我個小朋友是小女孩。

原帖由 BB0914 於 11-7-8 12:23 發表
看見很多關於APS跟其他小學的比較;

但,
不知有沒有家長對 APS vs DPS的comment?
(如基於小朋友為男孩, 目標的中學為DBS)

有沒有APS家長, 給小朋友去DPS插班? 為何? 為英文?
有沒有DPS家長, 給小朋友去APS插班?  ...

既然一心想入DB咁點解唔索性考附屬小學?

目標是DBS, 當然有考DBSPD啦 :)  
入了2nd In, 可惜最後落選了 :(

入小拔!真係問清楚好啲.年年都咁多老師走,你話點解.

小拔今年得3個入女拔,兩個仲係加特異功能.女孩子想入女拔梗係宣小.

咁如果係小拔考前5名, 係唔係sure入緊男 或 女拔 ?

原帖由 爸爸D 於 11-7-17 12:25 發表
小拔今年得3個入女拔,兩個仲係加特異功能.女孩子想入女拔梗係宣小.

小拔同女拔係完全無附屬關係.仔,大拔今年有信話收十個,明年就唔知啦.係無sure呢回事.同埋唔好期望學校提供任何幫忙.

原帖由 爸爸D 於 11-7-17 12:25 發表

What kind of "特異功能"?

其實小拔一級有幾多個女仔呢?
3個DGS,3個協恩,咁其它派去邊?

特異功能: 學界,港隊.
全級25個女仔.
有派咗中聖,九龍堂中學(幾個),聖匠(幾個),德蘭,北角蘇浙,旅港開平1個,會督銀一個,九龍真光,勞工子弟(幾個),陳樹渠紀念中學,
...

好似有兩個入左maryknoll 同有人入到德望喎
原帖由 爸爸D 於 11-7-17 19:37 發表
特異功能: 學界,港隊.
全級25個女仔.
有派咗中聖,九龍堂中學(幾個),聖匠(幾個),德蘭,北角蘇浙,旅港開平1個,會督銀一個,九龍真光,勞工子弟(幾個),陳樹渠紀念中學,
... ...

德望: 2In 後收咗3個, 但收得太早啲人唔去,無咗. 派位後有一個返去叩門,收咗.
Marynoll: 係派位有一個,最後無去.因為女拔係派位前一日通知收佢. 個女好叻,學界得成積又好.
原帖由 angel88 於 11-7-17 17:34 發表
好似有兩個入左maryknoll 同有人入到德望喎

一定係APS!

For DPS, i just know that there are still a lot of parents go there to "knock the door".  Heard that many CCKG graduates are accepted.

Feel sorry for them....

請問今年有多少人入到男拔?

原帖由 爸爸D 於 11-7-18 09:49 發表
德望: 2In 後收咗3個, 但收得太早啲人唔去,無咗. 派位後有一個返去叩門,收咗.
Marynoll: 係派位有一個,最後無去.因為女拔係派位前一日通知收佢. 個女好叻,學界得成積又好. ...
‹ 上一主題|下一主題