用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 賽馬會體藝中學 交流區
樓主: ntstgt
go

賽馬會體藝中學 交流區   [複製鏈接]

回覆:kanlawts 的帖子

多謝回覆,希望小朋友嚟緊都識努力啦,咪成日都我哋急過佢

回覆:Jerrylaomama 的帖子

其實放棄與否,真係好睇小朋友想要啲乜,我仔當時就好明確咁話要讀體藝,如果考唔到都要第一間叩體藝,咁佢讀到一間自己鐘意嘅,佢自己都讀得開心啫!

同意。上年阿女班主任都反對我首選體藝,但囡囡喜歡體藝讀,終得償所願入到,依家讀得唔錯及䦕心。
最重要係子女自己選擇。

回復 florencelau 的帖子

我地無咁自由, 返到屋企, 電話要交出(其實電話都無上網, 佢只可用WIFI, 或者玩遊戲), 電腦, 主要用黎做電腦功課, 做完電腦功課, 要玩都只限最多30分鍾(仲要由我地去決定).  仲唔係日日有得玩.

回覆:練奕雄 的帖子

講起就諗起等派位,過程簡直想死呀!等到頸都長,到放榜日,學生上課室,家長就入禮堂等,校長講有幾多入咗咩學校,我哋有4/5個仔考體藝,校長話2個派體藝,嘩!驚到咩咁呀!好彩無心臟病咋,唔係就…

我仔四年級開始, 已經同周圍佢識既人講, 佢想入體藝, 記得舊年, OPEN DAY, 有位師兄係台上問, 有幾多人會入唔到體藝係一個遺憾, 我大少竟然企起身, 你話佢有幾想入, 又真係好彩, 又比佢入到.

所以, 幾好既學校都好, 如果仔女唔鍾意, 都係無用, 佢地先係用家

回復 mic823 的帖子

真係講返都嚇死, 我地個個家長心急到死, 校長仲要係度食左幾擔豬油咁.

回覆:k_wong7 的帖子

放完榜落嚟,我記得我仔第一句就話,我哋去走得喇,邊到都唔洗去喇,得另喇!(明明應承我,點都去叩我心儀嗰間架嘛不過見到佢嘅喜悅,我唯有放棄了)

今年好似會每科都會同你預測下你DSE成績
以前成績表係每科都有排名
後來變成只出現前50名
我鐘意以前
起碼比小朋友知道要努力

回復 k_wong7 的帖子

Hi

真羨慕,仔仔咁聽教。很後悔沒有好好控制囡囡上網時間,現在管不了。

我仔仔今年P6,佢好鐘意體藝,請問交表時要帶d乜?需唔需要自己整份portfolio一齊交?thanks!

引用:我仔仔今年P6,佢好鐘意體藝,請問交表時要

原帖由 ling426 於 13-01-17 發表
我仔仔今年P6,佢好鐘意體藝,請問交表時要帶d乜?需唔需要自己整份portfolio一齊交?thanks! ...
我記得體藝係交最少嘢嘅一間,無記錯當時只交報名表連阿仔自己寫咩原因選體藝,另外,老師推薦信,5,6年級成績表。interview再帶手冊同作品(我仔讀va)

想請問下你地住邊區...?要唔要早出晚歸??

回復 florencelau 的帖子

你太誇獎佢啦, 佢有時都激到我地兩公婆死架, 都好懶架.

不過, 真係上左中學後, 個人比之前係乖左, 所以, 我都好開心佢入到自己鐘意既學校.

回覆:mic823 的帖子

我個仔都想報va,體藝可收推薦信嗎(小學話不需要喎)?交表時你有冇影埋獎狀呀?面試是不是要劃一幅素描呢?

回復 mic823 的帖子

阿仔報pe,請問寫乜原因報體艺果度,係用中文or英文寫?thanks!

回復 ling426 的帖子

英文︿簡單講下

回復 ling426 的帖子

同其他學校主要分別係份表要寫選校原因,PRO照交,面試分兩日(性向評估、面試)PE考體能-800米,立定跳遠,來回跑,拋接球,自選(乒乓球、足球、籃球、網球、武術、游泳等)單項、VA就畫畫

回復 kanlawts 的帖子

kanlawts,thanks!但100字內,英文點計?

Hi
有關體藝第二之統測及大考範圍,請問是否由上學期9月所教開始考?

thanks
‹ 上一主題|下一主題