用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 賽馬會體藝中學 交流區
樓主: ntstgt
go

賽馬會體藝中學 交流區   [複製鏈接]

我仔嗌到喉沙,訓話左四十分鐘,社長好投入(可以講貢耐)

Hi

囡囡亦是藍社,同樣比社長訓話,說不夠投入。囡囡果日晒到成個黑炭回來,她說由朝叫到晚,都比人訓話。

請問中一家長,明天家長會是否會出席?請問是不是各小朋友會留在學校一同聽家長會?

另有否覺得功課量好像比小學還少(因囡囡之前小學,功課亦不多)?

囡囡放五日假期,未曾溫一科,日日上網。問她幾時會默書,說不知道。英文已小測兩次,但成績不好,是average以下很多,真有點擔心。

Thanks

Florence

回復 florencelau 的帖子

Hi Florence, 我也考慮去不去家長會好?! 因為放工再趕入去好辛苦, 有沒有經驗的家長可給意見?? tks~

我會去!
因阿女話佢班上課時有同學, 有同學傾計很嘈, 老師不理照講佢的課, 我很擔心阿女有樣學樣.
明天是否是自己班英文及通識科老師講解?

^^.  唔一定係自己班的老師,但也值得一聽,都是家長關心的內容。  發表於 12-10-4 22:35

出了"中一至中三上學期週六學習鞏固課程" 通告, 下星期四前交, 上內聯睇

聽女女講英文科分兩組上課(沒有講詳情)
請問有冇出席10月5日家長會嘅家長可以講講今年中二英文科安排
精英班的同學反而沒有機會參加中文或數學拔尖課程

學校的內聯網值得一讚,睇到分數,最好達AVERAGE

各位: 你們有冇比子女入短期宿舍(FOR EXAM), 我仲諗緊, 可否給給意見, TKS~

^^.  對於能夠自學、自律的同學,住宿舍是很有幫助的。我女話佢在宿舍會專心D,而且有多D時間温習和休息。去年成績好好,我認為入宿安排應記一功。  發表於 12-10-18 22:27

Hi
請問F1家長有否收到小朋友小測成績。

囡囡科科都考得不太好。與班中平均分有很大距離。

請問你們小朋友成績如何?

問囡囡是否上堂不明白?她說OK,但她很抗拒我問她有關學業成績。

最近一次IS小測,又不合格了。早前問她考什麼,她可以說不知道。

請問大家有什麼方法改善她的成績呢?

thanks

^^.  那你就表現得輕鬆些吧!要表現得對她有信心,祇要她說OK就OK。
你再多問,會加重佢嘅壓︳令她緊張。(抗拒你問她,代表她很介意)  發表於 12-10-18 23:05
^^.  升中是一個全新的學習環,有些小朋友需要時間去適應測驗模式和掌握答題技巧。
再者,平均分並不代表大多數人,可能比班中幾個超高分數拉高了。  發表於 12-10-18 22:58

IS 阿女都不好, 老師講全班只有1/3人合格, 現正與其他老師商量再QUIZ一次, 用近似DICTATION 形式, 未落實,

有沒有家長今晚會去聽家長講座? 我可能趕不及, 可否分享老師介紹?

kanlawts  我仔個班相反1/3人不合格  發表於 12-10-19 16:31

多謝^^. 及loveyourself

因囡囡是宿生,平日不能幫她。當她回家時,又不想比她壓力,希望她日後會有改善。

我會去家長會,到時分享比大家

thanks

^^.  跌過、痛過就會知驚,日後會更留神,會有改善的。
我女第二年住宿舍;趁F1還輸得起,放手讓她們嘗試獨立,有需要才扶她一把。  發表於 12-10-20 10:18

我想請問各位家長,你們的仔仔囡囡成績是不是很好呢,小兒今年小6,他的成績大概band2,不知道有無機會

^^.  唔試就冇機會,要自己爭取,鼓勵阿仔再努力,使成績和面試技巧更進一步。  發表於 12-10-20 10:24

HI
小小分享昨天家長會

IS - 經早前小測,1B班只有4位同學不合格,其他班大約只有約12-14位同學合格。可能是同學仍未適應

地理:會教map reading,同學要在數學單位(如英文cm,m,mm,km分清楚及對空間感有knowledge,會在29/10有小測

IT:考試及功課(包小測),考試形式:15MC,15 T/F,short questions

謝謝

kanlawts  睇過份卷都幾深,但AVERAGE都有18.6/30算唔錯,我仔只有17但第一次考已經接受  發表於 12-10-22 12:18
^^.  或者,係故意係第一次測驗出深D,衰左就知所警惕,會更用心向學(陰謀論) 有時D細路,尤其是Band 1生,會懶叻、以為自己好勁嘛!   發表於 12-10-20 10:40

原本連放4日假, 佢地真開心! 但校隊今日照樣3:45集訓!

回復 florencelau 的帖子

多謝你的分享, 我都聽不到咁多, 幾個課室走走走

我都想分享下: 中英數分六班上課, PS1評估決定, 1A 中文, 1B數學 1C英文, 其他不記得, 如中英都好, 首入1C, 如中數都好, 入1A, F.2C是精英班

英文: 每星期五日要做 I-LEARNER, 平日的主要功課. 計分架! 家長正爭取可否上綱睇到子女的進度;
每個月要交READING LOG 3本書, 家長要簽名的, BOOK LEVEL 是老師評估同學而定, 由1-5, 5最佳.
課後補課分很多班, 一年執三次位, 除了成績中等者免補外, 其餘好的, 弱的都有份

L.S. 只做ASSESSMENT, 沒考試, 不用記很多生字, F.1只想教學生基本的通識精神, 家長可鼓勵和陪同子女睇TV 新聞透視, 鏗锵集, 星期X檔案....., 我覺得兩位老師很CHARMING, 說話很動聽!

中文: 全年6小測, 學期初派了一份書目, 學生要在其中選書做報告, 可以在學校或公眾圖書館借書; 報告x作文, 給同學一段時間看一本書,然後在堂上做讀書報告, 300字以上, 計一次評分, 要做聆聽理解, 說話評估, 我覺得似小學TSA模式
中文 I-LEARNER要每日都做, “聚沙成塔”分3年教, 每次默書, 測考都要溫, 文言文逐少滲入, 今年新開了”中文閣”鼓勵同學接觸中國文化.
今期讀中文精英班, 下學期會睇考試成績再分班, 但只限1A & 1D

數:1B & 1E是數學較好
不要求串生字, 認得便可以, F.1不用計算機, 目的要學生多動腦做四式運算.

I.S. 只在F.1 & F.2, F.3分BIO, PHY. & CHEM
如上所說, 今次quiz 最好是1B, 令老師百思不得其解, 同時教兩班, 1B很理想, 另一班……, 差距很大. 老師表示教法似IB, 要發掘學生對事物的好奇心, 再引導如何探究出原理…. 其實份卷同課堂做的WORKSHEET  9成相似; 很多家長表達子女不明白, 老師建議上YOUTUBE ETV香港教育城尋實驗示範,
嘗試了2天, 我仍未尋到佢所講的洗衣粉實驗, 但我知小女數學弱, 科學都難搞!

地理, OUIZ要認識27個用途
其他科沒聽, 去了3個周五, 很攰!
如有錯漏, 請更正.

florencelau  多謝分享  發表於 12-10-24 09:00
^^.  妤詳細  發表於 12-10-23 09:22

回復 smilejackie 的帖子

IS用英文答所以有困難,範圍大多生字記,要努力點才行

kanlawts 發表於 12-10-24 08:49
回復 smilejackie 的帖子

IS用英文答所以有困難,範圍大多生字記,要努力點才行 ...
1A班公佈要再QUIZ 呢科 IS, 範圍同之前相同, 希望佢地珍惜今次機會!

有無人知教中史個謝Sir咩事, 佢好似幾日無返仲見報, 可否話我知
‹ 上一主題|下一主題