用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 賽馬會體藝中學 交流區
樓主: ntstgt
go

賽馬會體藝中學 交流區   [複製鏈接]

Hi k_wong7

不好意思,囡囡收到是english enhancement program,人數是12-15一組,星期六上午9:00 - 9:50 am,共10堂,亦是15/9開始.不同你小朋友Enrichment Program.
thanks

回覆:florencelau 的帖子

hi Florence,謝謝你回覆。咁即係有3個唔同既班??? 但我仔個時間都係星期六9:00-9:50, 但就講明係12人一班。

阿女話大部份都有派通知要補課, 但佢無份, 即代表阿女是什麼程度?

K_wong7 & Florancelau, 你地仔女上的應該都係增潤課程, 逢星期六早上, 約12人一班, 去年1C班同學英文較佳, 所以大部份英文增潤課程同學均來自1C, 而平日上英文課時段, 也有英文程度較佳的同學被老師抽出到English Centre上課, 而其他四班則中文及Maths程度較好, 但不知他們有否數學/中文增潤課

回覆:et_0429 的帖子

et_0429謝謝你回覆。我真係冇諗過個仔可以入英文增潤班,我仲以為英文唔好要補課呀。

k_wong7

唔好意思我係et_0429, 用另外login name, 關於enrichment course, 不過個小朋友其實都唔太喜歡上星期六, 因為只有50分鐘, 而佢來回學校加起來都兩小時, 又要穿校服, 之後去街唔方便, 可能佢較被動所以佢話得益不太多, 但是今年都會参加, 因為都想佢oral方面有進步

Hi k_wong7

剛問了學校,原來今年舉辦了很多不同英文補課組別,英文如平日補課是英文中間及補底成績。

如星期六英文補課是英文中間(enhancement)及增潤(enrichment)成績。

thanks

回覆:florencelau 的帖子

hi Florence, 唔該晒你呀,其實,唔理係邊樣,我都會叫個仔一定要參加。不過,依家見到你地咁講,我真係好開心,我真係估唔到佢有份參加增潤課程。再次唔該晒你呀!

自從開學後女女一直都很忙
功課多咗
校規執得嚴咗
(我想個女有多D空間,在自由開放嘅學校健康活潑咁成長,學會自律、自愛)

阿女昨天見到有個老師陪同幾個軍裝警員經過佢地課室, 不知什麼事?

回覆:smilejackie 的帖子

係呀,係呀,我仔返黎都有講呀,佢都見到呀。

回復 ^^. 的帖子

我都覺呀! 我女今年F.1, 日日都唔得閒, 好多功課&黙書!  , 如果遇着練波日或比賽仲慘!
嚟緊數學又話有小測 !

^^.  希望稍後會有好轉啦  發表於 12-9-25 16:19

回復 lamcatcat 的帖子

我覺得他還悠閒過小學,功課不是太多,可以應付得來。只是偶爾太多功課,經常要上網。而警察的是因為有人破壞了English centre 的電腦!

經過一輪衝鋒陷陣,終於完成了一些比賽和練習,而功課、小測和畫畫亦都大功告成,亞女好開心可以開始操水,不過水運會就在明天舉行。

祝各位小朋友都玩得盡興

阿女功課不多, 佢可以玩電腦時間多於功課時間

正考慮著下午去唔去水運會頒獎禮, 阿女話F.1及F.2同組實無獎, 不想我去;
但其實我想觀察佢的同學!,

回復 smilejackie 的帖子

F.1-F.2都機會在水運會獲獎嘅,因為他們是與高年級同學分組比賽的。

(操開水嗰D同學就當然實力強D,佢地攞獎又真係實至名歸的)
學你話齋,都係想睇吓佢地多過睇獎。你今日唔去,再大些就更難有機會喺佢地方圓百里之內出現呢

回覆:^^. 的帖子

我個仔又冇講,可以睇頒獎呀。其實,真係想睇d同學多過想睇頒獎。

佢地唔會話比你聽都唔出奇,不過,通告、家長通訊都有講,下次陸運會你可以留意。

學校的電腦是否仍在疾病中? 很多內容仍是空白?

話說水運會當日全F.1要7:15:;pppp:回到學校, 等了一段時間先起步行去泳池, 所以好遲先開始!
F.1要坐在前看台做啦啦隊, 個太陽勁強, 故阿女晒得很紅, 嘴唇乾裂,
上午是個人比賽, 並即時頒獎, 聽說有F.1仔得獎呢! 下午主要是團體賽, 終於由紅社
午餐派食吉野家, 阿女勁LIKE, 重有飲品, 佢話食晒
終於5時後先頒團體獎, 到結束參不多6時.
F.1生最後走, 因社長訓話, 阿女的藍社因得分低, 更加多說話, 如懂游水的都唔參賽, 同學寧可坐全日, 不投入....... 但我眼見的同學都很落力做啦啦隊, 奈何評審不欣賞
話說阿女見到我出現很開心, 因佢被PREFECT發現拿手電出來, 故被沒收並交訓導主任, 如有家長在, 散場直接向訓主認罪取回, 否則假期後.....
有人話佢知, 今年的Prefect 較往年多及勤力, 我見阿訓手持不少電話在手

寄望明年阿女不必大清早回校再出發, 阿MUM不必向阿訓

^^.  今年D規矩好嚴,亞女哦哦聲,佢覺得最難接受運動員在看台上不得不穿面褲(剛上去濕漉漉而好快要去召集嗰種)  發表於 12-10-4 20:04
^^.  好鍾意你講野,幾有趣噃!  發表於 12-10-4 19:56
‹ 上一主題|下一主題