用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 賽馬會體藝中學 交流區
樓主: ntstgt
go

賽馬會體藝中學 交流區   [複製鏈接]

miriam 發表於 19-8-26 09:14
只可以講真正心儀體藝而報讀既學生 B1A-B1C 都有

明白,謝謝你
想請問你是用家嗎?可否分享一下對體藝的感覺?功課量、學業要求重嗎?
體育方面可以入讀自己專長那科嗎?例如我小孩以羽毛球成績考入,咁入讀後是否可選修這項運動或其他,還是一定要選修這項?

Lav 發表於 19-8-26 02:30
謝謝妳,因為對此校唔熟但有興趣
咁請問是大概b1a、b1b定b1c?

亞仔P4參觀學校後話好想去讀,體藝吸引我同太太係參觀學校時感覺,
絕大部份學生都好陽光冇話宅男FEEL,
跟住刨下文, D前輩話體藝係好特別學校,
如果在意DSE成績唔好選體藝,
合晒我心水, 叫亞仔想讀就自己努力,
2019有幸入讀, 上星期六day camp,
暫時感覺係開心既, 亞仔1b成績

mch411 發表於 19-8-26 13:43
亞仔P4參觀學校後話好想去讀,體藝吸引我同太太係參觀學校時感覺,
跟住 ...

謝謝你,亦恭喜你仔仔
請問可以分享一下面試的資訊嗎?

Lav 發表於 19-8-26 15:27
謝謝你,亦恭喜你仔仔
請問可以分享一下面試的資訊嗎?
有人group in, 有人single in, 有人見埋家長,閒話家常, 問下問題, 同校長傾計, 冇乜特別野

醒目開學勳章 王國長老

Lav 發表於 19-8-26 13:40
明白,謝謝你
想請問你是用家嗎?可否分享一下對體藝的感覺?功課量、學業要求重嗎?
體育方面可以 ...
報邊項 (PE / VA) 入就讀邊項
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

mch411 發表於 19-8-26 15:50
有人group in, 有人single in, 有人見埋家長,閒話家常, 問下問題, 同校長傾計, 冇乜特別野

Thanks a lot

miriam 發表於 19-8-26 17:53
報邊項 (PE / VA) 入就讀邊項

謝謝回覆

請問如果主修VA還有時間在校外學畫班嗎?

跟住 ...

你好,恭喜你仔仔先,我仔都好鐘意呢間學校,仔仔宜家小五,係籃球同足球校隊,成績屬於B1,請問如想考呢間學校,除佐成績要keep住之外,仲需要點裝備自己以增加入讀機會,謝謝。

aileen3388 發表於 19-9-10 09:41
你好,恭喜你仔仔先,我仔都好鐘意呢間學校,仔仔宜家小五,係籃球同足球校隊,成績屬於B1,請問如想考呢間 ...
PE生以前考專項, 而家只須要考體能,當日考體能好多人勁過亞仔,
亞仔1B-1C成績, 冇上過面試班,
只係話比佢聽有咩係冇禮貌扣分位,
佢答校長都係同齡男仔冇乜大志果D,
只係答既野冇破綻位, 証明佢冇背答案,
如果有港隊資格就極大機會, 不過有甘勁,神校一早搶左你

mch411 發表於 19-9-10 10:47
PE生以前考專項, 而家只須要考體能,當日考體能好多人勁過亞仔,
亞仔1B-1C成績, 冇上過面試班,
只係話比佢聽 ...

謝謝回覆,請問面試內容係關於什麼?是否英文對答?體能測試又考什麼?謝謝

aileen3388 發表於 19-9-10 10:59
謝謝回覆,請問面試內容係關於什麼?是否英文對答?體能測試又考什麼?謝謝
...
面試用英文, 內容太多個個唔同,有d single in, 有d group in, 有d見埋家長,

體能1) 400M跑, 2) 立定跳遠, 3) 對牆傳球, 4) 坐地體前伸

mch411 發表於 19-9-10 12:16
面試用英文, 內容太多個個唔同,有d single in, 有d group in, 有d見埋家長,

體能1) 400M跑, 2) 立定跳遠,  ...

多謝你提供好有用既資訊,希望仔仔都有機會入讀(emoji)

跟住 ...

想請教一下︰
1. 體藝既然是BAND1英中,但個個都話考dse麻麻,小兒在北區讀緊小六,所以想了解體藝成績如何?

2.依家升中有新安排,體藝全自行的話,有沒有新安排呢?

nillnill 發表於 19-9-11 13:15
想請教一下︰
1. 體藝既然是BAND1英中,但個個都話考dse麻麻,小兒在北區讀緊小六,所以想了解體藝成績 ...
1) 我冇理過體藝DSE成績, 亦冇問過人,引用返D前輩建議, 著重DSE成績, 體藝唔會係你杯茶2) 學校未公佈今年自行方法

醒目開學勳章 王國長老

nillnill 發表於 19-9-11 13:15
想請教一下︰
1. 體藝既然是BAND1英中,但個個都話考dse麻麻,小兒在北區讀緊小六,所以想了解體藝成績 ...
1. 同一樣既野我都講左好多次, 版面都回左好多次, 就係著眼係 DSE 成績就唔好揀體藝

2. 同大抽獎同日公布

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

mch411 發表於 19-9-11 15:15
1) 我冇理過體藝DSE成績, 亦冇問過人,引用返D前輩建議, 著重DSE成績, 體藝唔會係你杯茶2) 學校未公佈今年自 ...
證明你有努力爬文

miriam 發表於 19-9-11 19:07
1. 同一樣既野我都講左好多次, 版面都回左好多次, 就係著眼係 DSE 成績就唔好揀體藝

2. 同大抽獎同日公布

1.好奇而已,唔係有心挑機。原來問都唔問得。
我自己就無立場,因為小朋友北區讀書,唔喜歡鄧顯催谷成績,而且都無本事入鄧顯。鄧顯以外,其餘中學DSE成績其實都平平,估計體藝可能過其他北區中學,才想問問證實。如果問都唔問得,唔緊要。
體藝小五參觀過,小朋友無意見,我都無立場,只考慮到小朋友係參加兩樣運動校隊,及在外學空手道,於是考慮而已。

2.同大抽獎同日公布
新安排好似係容許家長在自行階段決定是否要面試成功的中學。
體藝仍然維持跟大抽獎同日公佈,即是如果報體藝,仍然要等七月大抽獎公佈?三月自行結果不會公佈?

醒目開學勳章 王國長老

nillnill 發表於 19-9-11 19:21
1.好奇而已,唔係有心挑機。原來問都唔問得。
我自己就無立場,因為小朋友北區讀書,唔喜歡鄧顯催谷成績, ...
我係度答體藝既野答到學校用黎做輔助教材既 ppt, 真係想知學校要求係點, 成績係點, 真係可以搵到好多

出面對體藝好多負面野.............學生染金毛............好對唔住..........體藝有不同國藉學生, 佢地真係天生咁既色, 唔係染出黎

我揀體藝前真爬文爬到 2009 之前超舊帖, 就係要睇唔同既意見同真正家長所講既野

教育局已經公布左係統一公布, 31/3/2020 只會係自行兩間學校出信通知相關家長係咪收左.

miriam 發表於 19-9-11 19:26
我係度答體藝既野答到學校用黎做輔助教材既 ppt, 真係想知學校要求係點, 成績係點, 真係可以搵到好多

出面 ...

我未聽過對體藝的負評。如前提及,我是北區的家長,對沙田所知不多。體藝參觀過,無什麼金毛﹑粗口,暫時都覺得還可以。

關鍵,依家都要小朋友十月考好呈二,及十月完成空手道比賽,忙完再算。

多謝你先

‹ 上一主題|下一主題