用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海壩街官立小學 今天派成績表!
go

今天派成績表! [複製鏈接]

真係好緊張,因為小兒今年小五要呈分。
唔知佢考第幾呢?
因為要考全級60名內才入到Band 1。
聴講今次E班英文考得很好,全班分數都~140,只有幾個同學得B。
努力吧!
   0    0    0    0

今日派成績表的名次是否計算上下學期?
呈分的名次是否不同?真係好緊張,小女要繼續努力,d同學好叻.

版主

係架,唔知點解通常到5年級下學期好多人突然叻咗好多
3次呈分後總名次與級名次會有5名左右的差別.

以我所知,呈分是各科的成績標準化後,再用中英數分數X9,常X6,視藝X3,音X2,所得出的分數排名次,而所謂標準化,亦即是拉Curve。
而成績表的分數是20%測驗成績+80%考試成績,但呈分只會計考試分,所以呈分的總名次是會有出入的。

版主

應該測驗成績都會計woo

跟據學校的乙類第190號通告,學校只會呈期考分數。而我亦問過班主任,測驗分是不會計算在內的。

那是否5年級下學期才這樣計,上學期同平時一樣?

thanks
原帖由 MMChan 於 11-7-10 15:36 發表
跟據學校的乙類第190號通告,學校只會呈期考分數。而我亦問過班主任,測驗分是不會計算在內的。

成績表的分數是計測驗及考試分,無論五年級上下學期都是一樣。但呈分只會交五下、六上及六下的考試分。所以呈分最後的總名次會有出入,到你揀學校時老師會告訴你知。

版主

我記得上年我地份通告有講測驗佔20%考試佔80%,成績表總分都會計埋測驗分先計出級名次,如果唔計係自行時咪好易俾個級名次誤導而選錯2間?
不過可能今年改咗

我初頭都以為係計埋測驗分,所以先打電話問班主任,但佢話唔想學生測驗因唔計分而唔讀書,而沒有正式公開講。

今年小五的成績是否很高,呈分試如有八十頭,有冇機會係band one.

原帖由 delicious 於 11-7-26 13:25 發表
今年小五的成績是否很高,呈分試如有八十頭,有冇機會係band one.

我相信唔係, 以今年計, 全級約 60的 平均分都有 A, 當佢係 A尾都 86啦, 你 80頭都尚欠幾分喎

版主

kk168講得啱,80頭都比較難入到band1,因為頭10名個個都差唔多係95-99之差,佢地之間既平均分可能差點位數,我個仔有個同學一直科科都有都有8x,英文試過9x,但唯一數學差少少7x,都只可keep住全級70頭,但點知第3次呈分數學衰咗,好似得6x,級名次就趺到落80幾

阿仔考試中文7x,英文8x,數9x,常9x,結果考5x

版主

中/英/數都係乘9,而常識只係乘6,所以中英數的分數高低既影響會好明顯,但講真我仔個班考第一名中/英都有8x,數9x,但佢都只係全級70,所以好似整體成績低咗小小(sorry唔好介意咁講,只係講我所知的).
另大家記住視藝都唔可以忽視,視藝的分數多數係每5分上,而視藝係乘3,你諗吓係視藝攞一個point就變15分(3x5),但中/英/數攞一個point就只得9分,所以點解有啲人主科唔係最叻,但總名次都可以好高.

我有小小唔明,考中英8x分,數有9x分,為何全級得70?有85分平均分以上都只係70名,咁即d人好勁,考50名以上的平均分都有90分????所以整体成績何以低佐?
以我所知4年級85平均分大概全級3x名

原帖由 Lovely媽咪 於 11-7-28 11:06 發表
中/英/數都係乘9,而常識只係乘6,所以中英數的分數高低既影響會好明顯,但講真我仔個班考第一名中/英都有8x,數9x,但佢都只係全級70,所以好似整體成績低咗小小(sorry唔好介意咁講,只係講我所知的).
另大家記住視藝都唔 ...

原帖由 kiukiuleung 於 11-7-28 12:10 發表
我有小小唔明,考中英8x分,數有9x分,為何全級得70?有85分平均分以上都只係70名,咁即d人好勁,考50名以上的平均分都有90分????所以整体成績何以低佐?

...

真係唔好介意, 以你提供既分數真係唔係好高, 如果唔係 keep 住 4 條 9 , 都好難入到 50 內, 其實中, 英, 常, 高果 d, 大家都差唔多, 你 93 人地 95 或 91, 常 96以上比比皆是, 係個數, 你 93 以為好高, 但人地可以 100, 甘都差左 7分, 仲有, 音樂啦, A頭都 A 尾已經唔同, 因為音樂同視藝唔係在你可以預計既範圍之內, 如果你話平均分 85都有 30幾, 咁唔好意思講句, 一係你地呢年特別深, 大部份都低, (但應該唔會), 一係就真係差少少喇, 再講多句, 如果以呢個成績繼續下去, BANDING 一定大跌, 你諗下之後果 D 人會幾多分 ? 仲有, 用呢 D 分上到去呈分都無著數, 到最後 6 下, 開彩後要叩門時, 好多學校都要數你有幾多個 A 先比表你, 全級 30幾平均分都係 B 咁 D 中學就會有 D 考慮

真心話, 唔好介意

版主

原帖由 kiukiuleung 於 11-7-28 12:10 發表

...

我仔呢屆頭10名既人真係科科唔會低過95,第一就更加唔駛講,佢既分數真係98/99/100...

版主

原帖由 KK168 於 11-7-28 14:01 發表

真係唔好介意, 以你提供既分數真係唔係好高, 如果唔係 keep 住 4 條 9 , 都好難入到 50 內, 其實中, 英, 常, 高果 d, 大家都差唔多, 你 93 人地 95 或 91, 常 96以上比比皆是, 係個數, 你 93 以為好高, 但人地可以 ...

你講得好啱,我最記得王少清派學校資料時佢既收生準則係主科一定要A,到叩門時連廖寶珊見到成績表有個C(唔係主科)連表格都冇

咁就真係"大獲",因為今年全級第一,以我所知平均分也没有95分.咁學校真係要正視下 問題所在.我家小兒仲"大獲"音樂和視藝超差,唉~~~~~~

原帖由 Lovely媽咪 於 11-7-28 14:29 發表

你講得好啱,我最記得王少清派學校資料時佢既收生準則係主科一定要A,到叩門時連廖寶珊見到成績表有個C(唔係主科)連表格都冇
‹ 上一主題|下一主題