用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想入英文班,係未要分班試考得好好?
go

想入英文班,係未要分班試考得好好? [複製鏈接]

阿女間學校有2班中文班,2班英文班.我梗係想佢入英文班啦.但吾知個分班試會吾會失手架...學校又收晒成績表副本..萬一失手有無機會呢?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 ydoris 於 11-7-8 10:34 發表
阿女間學校有2班中文班,2班英文班.我梗係想佢入英文班啦.但吾知個分班試會吾會失手架...學校又收晒成績表副本..萬一失手有無機會呢?

失手, 來年再努力............
我女間中學英文都用能力分GROUP 上堂
都係用PRE-S1 黎分, 失手, 無得上訴, 唯有來年努力, 得F.2 再分過

OH~~ too bad....呢個WEEK都係同佢溫下中英數先,50,50機會..最後架啦...跟住放暑假.除非叩門有回音...

原帖由 CrabPincers 於 11-7-8 10:52 發表

失手, 來年再努力............
我女間中學英文都用能力分GROUP 上堂
都係用PRE-S1 黎分, 失手, 無得上訴, 唯有來年努力, 得F.2 再分過

回復 2# CrabPincers 的帖子

升f.2會再大執位的?

醒目開學勳章

原帖由 greetings 於 11-7-8 11:22 發表
升f.2會再大執位的?

你講邊間先? 我個女果間係英中, 佢地英文分GROUP 上堂, 所以先會執

其他分中文班英文班的學校, 最好問下學校

BEFORE 派位前(一年前既事), 果時未有微調, 我打過去D 中中問, 佢地有D 答我, 中一時係英文班, 中二時有機會去返中文班(成績差左), 但呢D 最好自己問返所屬中學

引用:Quote:原帖由+greetings+於+11-7-8+11:22+

原帖由 CrabPincers 於 11-07-08 發表
你講邊間先? 我個女果間係英中, 佢地英文分GROUP 上堂, 所以先會執

其他分中文班英文班的學校, 最好問下 ...
喺中文中學中一時入咗英文班喺唔會保証你來年或之後都喺英文班嘅喎,當你小朋友成績跌出,別人能追趕你時,在中二編入中文班而人哋入英文班又幾出奇!
入咗英文班唔好諗住求其就算;反之千其唔好氣餒。

真係要查清楚!英文班和中文班的關係跟英文中學裡的精英班和非精英班係有絕對的分別。

英文中學本身就是以英語為授課語言,所以精英班和非精英班的分別是看誰成績較佳。但是中中裡的英文班和中文班,跟本上的授課語言已經不同,書本又不同,很難在中二的時候互相調換,就算有,學校會以教學語言的適合作出評核,不是以成績作評核。
:verycold: :verycold: :verycold:
‹ 上一主題|下一主題