用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派到沙田崇真中學
go

派到沙田崇真中學 [複製鏈接]

自行(跨區)報入咗,唔知好唔好,有冇沙田朋友知道:

1. 成績如何
2. 英文水平如何
3. 功課量
4. 老師友善
5. 上課時間
6. 活動多嗎
7. 鍾意收邊間小學的學生?

好多問題,唔知有冇其他家長都派到沙崇呢?
   2    0    0    0

原帖由 eieio 於 11-7-8 09:54 發表

1. 成績如何
2. 英文水平如何
3. 功課量
4. 老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115友善
5. 上課時間
6. 活動多嗎
7. 鍾意收 ...

大圍環境比較雜 放左學叫佢要準時返屋企
幸好新校舍係火車站 新翠好多唔知咩學生溜連

1. 成績如何
2. 英文水平如何
3. 功課量
4. 老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115友善
5. 上課時間
6. 活動多嗎
7. 鍾意收 ...

路過,試下答.........
1) 成績:參考khmama 中學排名,應屬band1 中上
2) 英文水平:我相信你唔應該耽心間學校的英文水平;反而應該耽心下小朋友跟唔跟得上。
3) 功課量:我估佢同其它英中都差唔多,想做應該有好多功課要做,但唔想做就唔算多;最終考試成績會懲罰嗰啲偷懶既學生。
4) 老師友善與否:唔識答~
5) 上課時間:朝7:45 晚 15:30掛?
6) 活動:唔識答~
7) 鍾意收邊間小學:我估應該係深水保崇真學校 d 學生掛?有其它人話係聯系中學

其它人有冇補充?

回復 1# eieio 的帖子

沙祟-你唔需要擔心佢既程度,包括中,英. 數, 擔心會唔會追唔上, 識D街坊小朋友, 全級第一, 入到去讀到索曬氣.幾年前佢仲係BAND2頭首選, 但這兩年張校長係說明會裡, 講了全收BAND1生, 一個BAND2都無, 而且收番來質數很高, 從中一分班試到觀察.

課外活動好多, 不用擔心.

BK 家長說佢鍾意收九龍私小, 特別係情度深既.

原帖由 catcatmom 於 11-7-8 12:11 發表
沙祟-你唔需要擔心佢既程度,包括中,英. 數, 擔心會唔會追唔上, 識D街坊小朋友, 全級第一, 入到去讀到索曬氣.幾年前佢仲係BAND2頭首選, 但這兩年張校長係說明會裡, 講了全收BAND1生, 一個BAND2都無, 而且收番來質數很 ...

係呀,新校舍勁多活動場地~

回復 2# kswiss 的帖子

我其實係在九龍嗰邊小學跨入沙田,去過Open day,覺得校長好nice.  但去過0的沙田小學網站,雖然好多都無post派位成績,但有post的小學每間都得1-2個入,所以唔知係唔係好難入,定係其他原因.同埋唔知佢鍾意收咩小學0的學生.

原帖由 eieio 於 11-7-8 14:18 發表
我其實係在九龍嗰邊小學跨入沙田,去過Open day,覺得校長好nice.  但去過0的沙田小學網站,雖然好多都無post派位成績,但有post的小學每間都得1-2個入,所以唔知係唔係好難入,定係其他原因.同埋唔知佢鍾意收咩小學0的學 ...

舊年好似朱小同馬循都有雙位數入喎~

回復 7# eieio 的帖子

鍾意收咩小學0的學生?
係講緊自行那ROUND吧!這樣樓主有去面試嗎?

簽名被屏蔽

原帖由 Hoining 於 11-7-8 21:05 發表
我仔仔都入左開心c我呀

Hoining,

恭喜您仔仔入到自己心仪的中学。
请问您仔仔是否就读沙田区小学?
全级成绩要多名次内才有得面试呢?

谢谢!盼回复。

我小朋友都係入左呢間,不過亦好多人都派唔到.我諗呢間學校而家收生都好嚴謹.

我唔係住沙田, 不過5年前我同事個仔升左入去, 佢可能讀得唔係幾OK, 所以見學校食飯時段就有老師打電話找我同事, 我覺得好好, 感覺老師好盡責, 但我同事就覺得好大壓力, 佢話收親電話, 佢就食唔落飯, 而且見佢講親電話都神色凝重

我諗系呢d中學讀唔多唔小都會有壓力.

沙崇中好野來啊...good!

回復 11# yukimum 的帖子

簽名被屏蔽

原帖由 Hoining 於 11-7-10 12:06 發表
我仔仔係深水埗區讀ga, 我搬左過泥mos, 所以選呢區中學
自行所有人都有得in ga, 但我估仔仔係大抽獎入lor

聽講今次沙崇收左好多九龍區小學,所以你仔仔都好有可能系自行都收左lu.
聽返黎反而好似收少左沙田區小學.

回復 17# clmum 的帖子

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題