用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 竟然咁快排到I位.......
go

竟然咁快排到I位....... [複製鏈接]

細佬去年12月晌CAC做評估, 即時排I位. 因為當時2歲2個月係訓練的黃金期, 我亦不敢怠慢即刻報私人S位.

諗住無咁快排到啦, 於是搵左間幼稚園, 交晒錢做晒校服, 點知突然收到信話I位排到啦喎......

奉勸各位家長, 記得千祈要去政府做評估到排I或S位呀,(唔建議排E, 除非小朋友真係好掂), 同埋負擔得到的話, 晌輪候時都做私人的密集訓練呀. 細佬而家2歲8個月, 佢返左7個月學之後, 叻仔左咗好多, 除左講野叻左, 佢竟然識叫同學名同佢玩呀.

同埋記得記得, 去CAC如果醫生有評估係自傾或自閉,大家可以請醫生推薦攞社署的傷殘津貼呀, 可以幫補私人訓練架. 雖然錢不多, 但都可以令荷包無咁傷......

其實, 呢度好多人話邁步唔好, 但小兒正是在邁步讀書, 感覺幾好呀. 我知道如果密集以外另加ST要加錢, 但見過ST後, 對方反而話其實小兒情況不太差, 可以嘗試家居口肌訓練. 幾個月以來, 效果不錯.

所以成件事俾我感覺, STEPS都不是一味只講錢. AT LEAST佢知道我肯俾都無話我一定要讀, 而係RECOMMEND其他方法等我試試先.

Megabee
   0    0    0    0

原帖由 megabee 於 11-7-8 00:39 發表
細佬去年12月晌CAC做評估, 即時排I位. 因為當時2歲2個月係訓練的黃金期, 我亦不敢怠慢即刻報私人S位.

諗住無咁快排到啦, 於是搵左間幼稚園, 交晒錢做晒校服, 點知突然收到信話I位排到啦喎......

奉勸各位家長, 記 ...

想請問何為:“ 除非小朋友真係好掂”請講DETAILS D!點為好掂?

sorry, 我的意思是, 因為Early training E位的訓練一個星期只得一次. 所以除非 語言/ 社交/ 認知, 是但一樣有些微發展問題, (例如只是語言發音問題, 其他正常), 否則建議排I位, 等小朋友有多些和全面一些的訓練.

由衷之言, 在輪候的期間, 千祈唔好嘥時間只等, 因為通常是小朋友訓練的黃金期. 就算小朋友他日證實是正常, 俾小朋友做密集訓練都只會有益不會有害.

Megabee

多謝分享!
‹ 上一主題|下一主題