用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 deleted
go

deleted [複製鏈接]

deleted deleted deleted deleted deleted

0    0    0    0

回覆 1# Bluecat 的文章

好叻仔呀
好想知原本讀邊間呀?

deleted deleted deleted deleted deleted

個人喜歡油天派位好,男生派九華、聖芳濟、銘賢、銘基等。九龍城區升中競爭好大。

回復 2# Bluecat 的帖子

其實我覺得三間都不錯,真是無什麼意見啊!
陳守仁對升英中好大幫助。
華德會讀得開心d,而且名校網。
油天我只知道A..B班精英班才派得好。
我所知只是皮毛,不能給你多意見,

回復 1# miffy 的帖子

那是一位媽咪親口對我講的,她仔仔剛今年派中學位,她說:學校有分精英班,她囝囝跟唔上,所以,學校沒有點理她囝囝,她還說:六年了,終於甩難了!
而且,眼見今年升小一的還要做3.5小時test作為分班試喎!
那是我親眼見,親耳聞的

原帖由 Bluecat 於 11-7-8 00:11 發表
優才
chloecolin,any comments for me??

點解咁唔鐘意優才呢?
直升兼band1中學噃

回覆 2# miffy 的文章

兩位朋友都是新油天。
大家見解不同,無關係啦!

新油天分唔分班其實與我無關係, 反正又唔係我讀!  
我只是張自己所見所聞 簡便地告知樓主, 誰知你會何其緊張,
  那就當我無提過吧

發表返自己所見所聞,絕對不是不正確的留言!!
而且, 討論區當然是用作討論, 況且, 只提及六年級分精英班, 又無影響其他小一至小五!  
況且,小一新生的而且確是3.5小時分班試! 是鐵一般的事實, 又何來不正確的留言呢?

hi chloecolin,
你好! 我細仔也是油天(海泓道)學生,現讀J1B,
我都同意miffy說在低年級是沒有分精英班的,
反而我留意到在校內的功課欄E班教的進度明顯較快.
老師也在今次大考數學科核卷時說E班有十幾同學滿分.

若在小五或小六有分精英班我亦同意有此可能,
因為以便在升中和呈分試有更佳的效益.
而學生在升班後的編班,舊生家長說,過往應是以名次來編排各級5班,第一名係A班第二名B班......第六名由排番至A班,如此類推.(若有錯請指正)

至於,你朋友所說小一分班試要考3.5小時一事,
我記得去年大約回校時間是早上8時許,之後會安排家長
去禮堂聽簡介會,一方面又安排學生到課室,亦不是立即
去做卷,而係有分組和有些遊戲和影片放影,我亦問過仔仔
出咩試題,他說都有中英數,部份係填充等等都是幾頁字,
理論上1.5小時就足夠,加上分組和休息時間我們離開學校就大約11點幾,不過會否今年真的要3.5小時這麼長時間就不知.
雙方看得出都是有心人,我們更加要珍惜在這個平台繼續分享下去

原帖由 chloecolin 於 11-7-8 17:19 發表
發表返自己所見所聞,絕對不是不正確的留言!!
而且, 討論區當然是用作討論, 況且, 只提及六年級分精英班, 又無影響其他小一至小五!  
況且,小一新生的而且確是3.5小時分班試! 是鐵一般的事實, 又何來不正確的留言呢? ...

原帖由 colourless 於 11-7-9 02:12 發表
而學生在升班後的編班,舊生家長說,過往應是以名次來編排各級5班,第一名係A班第二名B班......第六名由排番至A班,如此類推.(若有錯請指正)

實事求是,唔使勞氣 搞到樓主標題都delete咗咯

新油天...不設...精英班, 到現時為止,小一至小六都係無, 出年未來有無要問校長喇.

除咗小一和小六,編班方法如colourless所說一樣,A班有{1,6,11,16,21,26,...},  小五小六因升中呈分關係,5A升6A,5B升6B...

‹ 上一主題|下一主題