用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 沙田崇真中學揮手區
樓主: Hoining
go

沙田崇真中學揮手區   [複製鏈接]

簽名被屏蔽

原帖由 Hoining 於 11-11-17 19:01 發表

你女女讀邊班ga? 我地真係多d交流吓, 吾洗我成日乜都吾知比亞仔坤

B班
原帖由 Hippomother 於 11-11-17 13:42 發表
Hi chaselam,

你可以多D上嚟大家交流一下意見, 我都想知其他班教書情況, 可以對此校了解多D.

交流吓資源其實幾好,
有時小朋友講得吾清吾楚
真喺令大人一頭霧水 !

原帖由 pineapple0983 於 11-11-17 14:55 發表
我覺得升上中一後,有d科真係超難;例如d"之乎這也",Eng Lit,history;特別 ed band1 英中,好多時上堂教高一級不特止,考試仲出到無有咁深;唔好話答題,連條題目問乜都唔知.....

如果真係唔惦,都係要考慮補習架啦~

仲有,聽講校網上 ...

出得深都幾好,可以知道邊方面有缺失

簽名被屏蔽

係呀,見到個timetable就發覺時間唔多,希望阿囡佢自動波溫習。中文派左卷四-說話能力範圍,共有五首,要一分鐘讀完(阿囡話之前老師俾佢地自己揀用廣東話或普通話講,佢揀普通話),但阿囡話要背哂五首,考試日才抽背,唔知佢有無聽錯?

回覆 125# Hippomother 的文章

簽名被屏蔽

我囡都係今日考, 不過佢話老師通知今次只是測驗, 所以可以睇紙讀, 考試就一定要背.  其實考試已經好多科目要記, 連口考都要背足五首, 仲要有時間限制, 又要注意語氣聲調 (不可回讀及漏字), 佢地記唔記得咁多?

可唔可以好似校際朗誦節指明邊一首 (學校可以有多首, 於考試前通知同學佢地考邊一首)?  英文仲要記10題咁多!!  即係考佢地背得熟唔熟同即場表現, 如果緊張上嚟, 真係咩都會唔記得.

阿囡自己溫書, 見佢溫D唔溫D, 睇怕今次考試.....

到時出成績表, 佢就知味道!!

回復 128# Hippomother 的帖子

簽名被屏蔽

回復 2# Hippomother 的帖子

其實妳地有無目標或者最底要求--今次考試
我要求亞女考 100名以內,再慢慢檢討有那裡可以做好些.

我只要求阿囡科科合格,等派卷返黎睇佢錯咩野,先再訂下一次目標。真係驚佢睇錯問題,答錯哂!阿囡話佢班有好多同學做唔哂英文comprehension。佢話剛做哂,但唔知老師睇唔睇得明d字喎!

原帖由 Hippomother 於 11-12-5 17:37 發表
我只要求阿囡科科合格,等派卷返黎睇佢錯咩野,先再訂下一次目標。真係驚佢睇錯問題,答錯哂!阿囡話佢班有好多同學做唔哂英文comprehension。佢話剛做哂,但唔知老師睇唔睇得明d字喎! ...

我女果班都喺!
英文comprehension卷派沒有收,如果記得自己答案可以知道分啦!

簽名被屏蔽

原帖由 Hoining 於 11-12-5 18:43 發表

我要求低d...120名內我都ok la, 至驚佢係尾20以內我就c la

尾20果批應該是完全跟不上的
不必擔心

回復 134# chaselam 的帖子

簽名被屏蔽

話咁快就嚟考完試 (仲有星期四的中文口試及英文listening), 呢兩科無得溫, 阿囡而家已經跟同學商量緊星期五的X'mas party!!!

係咪要到2月4日家長日先派成績表?  唔知會唔會派卷返嚟睇呢?

回復 136# Hippomother 的帖子

簽名被屏蔽

阿囡日日要返學校練習啦啦隊, 仲有幾日要去籃球校隊練波, 唔覺得佢係放假!!

你地會唔會去運勳會?  幫小朋友打氣?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題