用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 沙田崇真中學揮手區
樓主: Hoining
go

沙田崇真中學揮手區   [複製鏈接]

Hippomother 發表於 12-5-7 19:50
我都有搵姐姐幫阿囡補英文,都係想佢英文打好個底,個姐姐之前都係教書(直資學校,因生完小先無做,而且遲d ...姐姐話佢地學校英文比較淺

請問是否教得淺同時考得淺?

回復 chaselam 的帖子

我無俾試卷姐姐睇, 佢只話阿囡學校選用英文書內容淺, 佢話中一教深的內容, 學校會選用Oxford的英文書 (而且會教高一級, 所以佢而家選用中二練習教小囡), 等我今星期將考試卷交俾姐姐睇, 看她有什麼回覆.

Miss睇左份卷, 話係基本要考既野, 唔算深.

回覆:Hippomother 的帖子

簽名被屏蔽

回復 Hippomother 的帖子

http://www.englishpage.com/index.html

妳看這個學英文網有無用?

小囡無在網站學英文,所以唔知呢個網得唔得,你既小朋友有冇上網學?叫我囡上網,佢一定無心機,只顧玩fd, 佢係要俾人迫才可以,始終唔夠主動 (除左玩佢就主動),我都好無奈!

不知道算是網上學習,http://www.thestandard.com.hk/news_detail.asp?we_cat=11&art_id=122361&sid=36387257&con_type=1&d_str=20120514&fc=

$30一篇 首先解析比我聽,再讀,最後要短寫(補習時再讀一次比MISS聽)

其實佢喺被迫讀,因為除了訂飯的日子,我是不會給飯錢的。呵~~~

回復 chaselam 的帖子

咁你小朋友上呢個網址學左幾耐?  小朋友d英文有無進步?  我個囡而家已經要補中 (近排先報名讀, 希望考試前有些少幫助, 至少合格, 次次都係差幾分, 激死!), 英, 數, 睇怕佢無時間去睇!!!  或者暑假先叫佢上呢個網睇下.

以我認知,語文比較難有立竿見影的效果。

而中文我認為溫習比補習重要。

今日你地有無去學校聽新高中簡介?  有中二家長話今年考試題目比往年深, 似係中四內容!!!
校長話明年再多請兩位英文科老師, 然後對比DSE考題, 在課程上再作調整, 好似話會操多d Grammer同埋Reading Comprehension.  睇怕英文程度又要提升, 越來越難合格.

阿囡話英文老師今日同佢地講,話校長落左order,中一要教中三野,真唔真?要跳兩級?學生會唔會跟唔到?

可能喺WS,學期初已經知道,應該問題不大。

回覆:Hippomother 的帖子

簽名被屏蔽

聽講好似話 1b 有同學係屋企墮樓喎.......

回復 pineapple0983 的帖子

阿女話佢個人好開朗,又唔覺得佢有任何一方面壓力.
墮樓當時果位同學正在發高燒,不排除是不小心而墮下.

回復 Hoining 的帖子

中三的不一定是比較難學習

回覆:chaselam 的帖子

簽名被屏蔽

聽到呢個消息,十分傷感!  希望各位同學可以收拾心情,準備下月考試。

chaselam 發表於 12-5-22 18:08
回復 pineapple0983 的帖子

阿女話佢個人好開朗,又唔覺得佢有任何一方面壓力.
詳情請參閱萍果~

其它野不宜多講........

R.I.P

醒目開學勳章

pineapple0983 發表於 12-5-23 09:48
詳情請參閱萍果~

其它野不宜多講........
OMG, 我小朋友識佢呀!!!
‹ 上一主題|下一主題