用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無小朋友要排特殊幼兒中心同早期訓練中心既家長~~ ...
go

[聽/語障] 有無小朋友要排特殊幼兒中心同早期訓練中心既家長~~ [複製鏈接]

我個小朋友依家下個月就足3歲..但到依家1個單字刀仲未識講..前日做左評估需要排特殊幼兒中心同早期訓練中心..依家吾知同吾學校講甘既情況..因為驚講左之後學校吾收佢..因為佢之前2歲時讀n.1既時候..個間學校因為佢吾識講野同未介片而吾收佢..所以驚又1次系甘...依家又吾知帶佢去邊間言語治療中心好..只決定去庭恩排期..但要排半年所以想去私家邊學邊排..但吾知邊度好..我老公吾系好接受到特殊幼兒中心..請問有無人有讀緊..想知道系咩類型既學校..會吾會同一般幼稚園好大分別..依家好煩好大野刀吾知點算好..有無人可以幫下我.....萬分感激~~~
   0    0    0    0

Me too got similar question:
我兒子是因為語言發展遲緩 (6-9 Months late),
經大口還社工申請
到I 位,但怕彼labelling,
所以想原校直升k1, 所以想請問一下
那裏的老師一般細心照顧幼童嗎?
會俉會對有特別照顧需要的小朋友有歧視嗎?

我都吾系好清楚牙..因為本來個間讀左上學期就吾收佢..
哩間系今年先開始讀..但聽附近朋友或家長講哩間幾好..幾細心囉..因為佢系仁愛堂學校..就系未開始讀所以先吾知講吾講好..我地評估結果就系語言發展遲緩1歲同理解都系遲緩1歲..所以就要轉介哩2個服務...我就系屯門區吾知有無比較好同比較平既言語治療中心呢...

特殊幼兒中心係師生1:6, 有言語治療師, 物理治療師, 職業治療師, 特殊幼兒導師, 收生包括發展遲緩, 唐氐综合証, 自閉証,肢體傷殘, ......等等, 學校同其他幼稚園唔同, 不是以教學術唯主, 主要係做訓練唯先, 因為入得去讀, 全部在某程度上有差距, 治療師會評估小朋友輿同齡的小孩子的差異, 從而制定在學的訓練, 目標係在小一前追回同齡, 如小孩在年齡細時入學, 追回相對會快, 隨住小朋友年齡月大, 追回的能力會月難.
K1的小朋友能力已去到開始講簡單句子, 如果連一個單字都唔識講, 相信佢都唔理解老師的教授, 咁樣返學做乜? 有些幼稚園包容性大些, 最多係佢唔騷擾其他人, 咪比佢坐埋一邊, 但唔等如佢學到野, 時間好容易就過, 轉眼又一年, 當其他人已走向4歲的能力, 而佢都停留在兩歲時, 要追是相當困難.
老實講, 就算你想入特殊中心, 也要排相當時間,好多也要等,快一至兩年,  因很多人排, 如果出面私人的位, 每個月費用要$8000多, 所以你應儘快決定, 否則等到入小學也沒有.
至於入唔入讀, 最好先考慮小孩的需要, 不是大人的面子, 有些一拖再拖, 最後要去特殊小學, 咪拖累小朋友
原帖由 jojo_ming 於 11-7-7 18:00 發表
我都吾系好清楚牙..因為本來個間讀左上學期就吾收佢..
哩間系今年先開始讀..但聽附近朋友或家長講哩間幾好..幾細心囉..因為佢系仁愛堂學校..就系未開始讀所以先吾知講吾講好..我地評估結果就系語言發展遲緩1歲同理解 ...

chuliu,
如佢只係語言發展遲緩 (6-9 Months late),你可以同佢試下原校升, 我個小朋友係9個月都PICK UP得幾好, 不過我會同佢出面做言語同訓練..
另外我有同學校溝通小朋友有語言遲緩叫學校留意下, 講埋會有同佢出面做訓練, 我地學校老師都好細心, 訓練我小朋友慢慢表達,老師都有讚我小朋友進步左..而家講多左野, 又主動表達需要, 又主動同小朋友講野
我之前都同佢揀左I位, 見佢追到又好左, 最後轉左排E位

唔好意思!我小朋友都剛剛接受完評估,classified為言語遲諼緩9個月
.
我想知 I and E 係咩位呢? 唔該晒!
‹ 上一主題|下一主題