用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 2011-2012 P.2B 家長交流區
樓主: MiuMiu54500
go

2011-2012 P.2B 家長交流區 [複製鏈接]

原帖由 CTWCHOW 於 11-9-20 13:02 發表
我個女連好多P1 的中文字都唔記得, 無眼睇 :

之前一直無時間同佢溫,今晚抽默一上的課文詞語, 嘩!真係......,希望明天有時間可以幫佢默吓一下D詞語啦!

阿女話英默有10個8個唔合格!
佢淨係溫咗vocab list,無溫課文,所以都錯好多,不過好彩合格,睇黎真係要溫返下一年級的書先得。

My daughter was absent from the 1st Eng unseen dictation. I would like to know what did they have? At least have some ideas to prepare for next unseen dictation.

Morever, their handbook wrote Eng Dict on next Mon (Sep-26) for Magic p.4-7, correct ?

其實都好空範, 默幾個句子.
有同學不合格的要從抄句子一次(Correction)
下週默new magic

原帖由 CTWCHOW 於 11-9-21 11:27 發表
My daughter was absent from the 1st Eng unseen dictation. I would like to know what did they have? At least have some ideas to prepare for next unseen dictation.

Morever, their handbook wrote Eng Di ...

今晚同啊囡溫中默, 頭痛呀!

今日中文Unseen...大家囡囡Good Luck呀!

係喎...我個女都咁講...好多人好低分喎...我仲以為係佢嘅excuse添

原帖由 rowena0219 於 11-9-20 23:16 發表
阿女話英默有10個8個唔合格!
佢淨係溫咗vocab list,無溫課文,所以都錯好多,不過好彩合格,睇黎真係要溫返下一年級的書先得。

我想問有冇媽咪知道中文造句做喺邊,我問左好多媽咪都話冇造句簿?

回覆 1# lucy_lucy 的文章

唔係喎!我有造句薄,之前都改過一次。你試下再搵下。

原帖由 lucy_lucy 於 11-9-23 18:27 發表
我想問有冇媽咪知道中文造句做喺邊,我問左好多媽咪都話冇造句簿?

Rowena都無造句簿呀,我都問過兩個同學,佢哋都無。

所以最終我叫佢做落紙(從舊校簿撕下)。

原帖由 TszYingMama 於 11-9-23 19:56 發表
唔係喎!我有造句薄,之前都改過一次。你試下再搵下。

請問有無印像係幾時派架?

我搵左好耐都冇呀

我地都冇造句簿,問咗幾個同學仔都冇,所以開咗一本P.1既新簿做。

回覆 3# rowena0219 的文章

確實日子唔係好記得,要回家查下上一次造句功課的曰期,但因為囡囡上次功課要改正,所以派回家改正完後,老師話等下次一次過才批改。

係呀, 冇做句簿, 我叫個女做在紙上交給老師.
原帖由 MiuMiu54500 於 11-9-24 09:52 發表
我地都冇造句簿,問咗幾個同學仔都冇,所以開咗一本P.1既新簿做。

I also cannot find the 做句簿, and ask her to do it on the paper from old exercises book.

my girl also has no 做句簿

我個女話响學校做左無帶番黎喎...我問左幾次係咪真係做左,佢話係喎...會唔會佢地响學校做左呢?

原帖由 lucy_lucy 於 11-9-23 18:27 發表

我又想問吓有冇媽咪知道,係咪有冇英文gr.workbook?

Hi, Lucy,

My daughter told me that she can not  found grammar workbook also. They have homework at Page 7.
‹ 上一主題|下一主題