用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 2011-2012 P.2B 家長交流區
樓主: MiuMiu54500
go

2011-2012 P.2B 家長交流區 [複製鏈接]

Rowena0219,
今日阿女就係無帶GS...不過我未同佢睇番P.2-3...今晚要補番睇...tks for your information.

原帖由 rowena0219 於 11-9-5 22:45 發表

Mui Mui,
Rowena 今日已經跟時間表執書包。佢話今日有用過GS書, 無帶的要返屋企睇返P.2,3。

Rowena0219, 我個女一年級已經係咁小息...唔知係咪老師要求,不過佢就咩都放晒落個食物袋拎出去小息架...所以佢個食物袋好dirty...佢話因為成日放地下所以搞到污漕晒

原帖由 rowena0219 於 11-9-5 22:58 發表
請問大家的囡囡有無話老師要求佢哋要將食物同水壺入晒落一個袋度去小息?

是的. 我女女p.1 時經已係全部放在一個袋了. 另外, 看見隔離班話, EMaths 是會之前一天通知大家要帶.

任務失敗, ROWENA唔記得問ENG MATHS的事。

原帖由 Mui_Mui 於 11-9-6 09:40 發表
Rowena0219,
今日阿女就係無帶GS...不過我未同佢睇番P.2-3...今晚要補番睇...tks for your information.

唔好客氣

原帖由 Mui_Mui 於 11-9-6 09:43 發表
Rowena0219, 我個女一年級已經係咁小息...唔知係咪老師要求,不過佢就咩都放晒落個食物袋拎出去小息架...所以佢個食物袋好dirty...佢話因為成日放地下所以搞到污漕晒

...

佢P1時就係小食一個袋, 之後孭水壺。 宜家就要搵過個大D的食物袋畀佢。

my daughter said they finished the Maths test today. Did they mentioned before? Yesterday she already didn't bring the GS book.....Afraid she has some more info missing....

我頭先問阿女...佢無講有Maths test...佢only話今日有兩樣功課...唔知係咪呢?  我個女不流都好甩漏架

原帖由 CTWCHOW 於 11-9-6 15:39 發表
my daughter said they finished the Maths test today. Did they mentioned before? Yesterday she already didn't bring the GS book.....Afraid she has some more info missing....

好高難度呀

原帖由 Loihei 於 11-9-6 13:52 發表
是的. 我女女p.1 時經已係全部放在一個袋了. 另外, 看見隔離班話, EMaths 是會之前一天通知大家要帶.

Vanessa 今日先攞返個萍果貼紙, 應該點做既, 請各位媽咪幫忙, 另外我女都有講數學測驗, 我都唔知冇同她溫, 咁明天會唔會有其他科測驗既

囡囡都有話今日數學QUIZ, 佢話係測返P1的課程, 仲有英數。

原帖由 Mui_Mui 於 11-9-6 16:54 發表
我頭先問阿女...佢無講有Maths test...佢only話今日有兩樣功課...唔知係咪呢?  我個女不流都好甩漏架

今日的功課係:
(1)閱讀理解(一) ;
(2)Vocab Writing (8words, 3 times each)

原帖由 hov95 於 11-9-6 18:06 發表
Vanessa 今日先攞返個萍果貼紙, 應該點做既, 請各位媽咪幫忙, 另外我女都有講數學測驗, 我都唔知冇同她溫, 咁明天會唔會有其他科測驗既

hov95,
Vanessa身體無恙了嗎? 保重!

至於蘋果貼紙, 我個女的做法:貼一張穿便服的証件相(CUT走背景)在蘋果貼紙的底部, 然後在相的兩旁寫上學習目標。 (希望幫到你)

老師無講過要QUIZ,我諗係想知道佢地仲記得幾多。

Tks,我個女無抄漏...好安慰呀!

原帖由 rowena0219 於 11-9-6 20:57 發表

今日的功課係:
(1)閱讀理解(一) ;
(2)Vocab Writing (8words, 3 times each)

from other class post, they should have PTH quiz & Chin dict next week.......but my duaghter said they don't have it next week.....
is there many ad hoc quiz / tests in P2 ?

Dear all,

請問你們有無general student book 4, 我發現上星期派書後仍欠gs book4, 你們的書膂嗎?

G.S book 4仍然欠,還未有。

阿女手冊寫中文默書...不過無寫今個禮拜定下個禮拜...佢話係next thu...各位知唔知係咪真係next thu?

原帖由 Mui_Mui 於 11-9-7 21:34 發表
阿女手冊寫中文默書...不過無寫今個禮拜定下個禮拜...佢話係next thu...各位知唔知係咪真係next thu?

係呀,係下星期四默中文。

Tks
原帖由 MiuMiu54500 於 11-9-7 21:45 發表

係呀,係下星期四默中文。
‹ 上一主題|下一主題