用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 英華portfolio
go

英華portfolio [複製鏈接]

十頁紙, 底面可用, 即係20頁, 你地有冇甘多野寫呢?
   7    0    0    0

10 sheets double-sided = 20 pages

YW allows portfolios to be printed on both sides.
原帖由 BB成長期 於 11-7-7 16:30 發表
是10張紙, 不是底面.....你聽誰說可以20頁??

網頁是這樣寫的

其他附加資料 其他附加資料 (如個人學習檔案或推薦信等 如個人學習檔案或推薦信等 如個人學習檔案或推薦信等 如個人學習檔案或推薦信等 如個人學習檔案或推薦信等 ),但 連同 b項成績表副本在內, 項成績表副本在內, 項成績表副本在內, 項成績表副本在內, 最多 不可超過 10 張 A4 紙, 張可雙面使用並於左上角用釘書好 於左上角用釘書好 於左上角用釘書好 於左上角用釘書好 (不需要再有其 不需要再有其 不需要再有其 他特別釘裝 他特別釘裝 )

其他附加資料 (如個人學習檔案或推薦信等),連同成績表副本在內,最多不可超過 10 張 A4 紙,可雙面使用並於左上角用釘書好 (不需要再有其他特別釘裝)
原帖由 依娃 於 11-7-7 16:36 發表
網頁是這樣寫的

其他附加資料 其他附加資料 (如個人學習檔案或推薦信等 如個人學習檔案或推薦信等 如個人學習檔案或推薦信等 如個人學習檔案或推薦信等 如個人學習檔案或推薦信等 ),但 連同 b項成績表副本在內, 項成 ...

你地會吾會將k1同k2既成績表全部加落去呢?

I am the parent of a 2011/12 (prospective)student of P1.  Last year, I only attached the latest term (i.e. 1st term of K2)'s report with my application (3 pages).

It really depends on whether there is anything special you want to show, e.g. significant progress from K1.   If not, there is no point consuming precious portfolio space.
原帖由 依娃 於 11-7-7 17:09 發表

醒目開學勳章

今朝打左電話去問,
若有K2 second term school report,
K1和K2上學期的成績表都唔駛交呀

原帖由 依娃 於 11-7-7 17:09 發表

醒目開學勳章

間間學校的要求唔同呀~~
你一定要睇清楚每間學校的instruction,
有疑問就打電話去學校問下啦

原帖由 BB成長期 於 11-7-7 17:14 發表
真的底面?? 我去interview 班老師說不可用double-side? 如可用就好了.

ALWAYS read the application form and its guidance notes.  What it says is more authoritative than what outsiders say.  If you have any doubt, call the school to clarify. YW is very helpful in answering parents' enquiries.
原帖由 BB成長期 於 11-7-7 17:14 發表
真的底面?? 我去interview 班老師說不可用double-side? 如可用就好了.

As their submission deadline is so early (probably around the end of K3 classes), most kindergartens will not be able to provide the 2nd term school report.
原帖由 qoo_pooh 於 11-7-7 17:22 發表
今朝打左電話去問,
若有K2 second term school report,
K1和K2上學期的成績表都唔駛交呀

要寫咁多野? 我只寫了兩版, 另外三幾張CERT和校長信. ATTACH咁多都唔會看啦, 而且, D CERT依家好濫, 我都諗, 都要揀過下. 總之, 成份要精簡到POINT

無錯,咪以為越多越好,質素更緊要。
原帖由 莎莎莉莉 於 11-7-7 21:40 發表
要寫咁多野? 我只寫了兩版, 另外三幾張CERT和校長信. ATTACH咁多都唔會看啦, 而且, D CERT依家好濫, 我都諗, 都要揀過下. 總之, 成份要精簡到POINT

各位,我想順帶一問:
填英華小學申請表時,要填父母及小孩有冇洗禮紙、有冇經常返church,我地一家人都有,但我地係天主教的,請問有冇邊位知我應唔應該填有受洗及有返church呢?冇牧師推薦信但有神父/修女推薦信係咪都冇用(甚至乎反效果?!)呢?(填表時要答有冇牧師推薦信的)
謝謝!

醒目開學勳章

我仔仔派左K2下學期成績表,
所以昨天問清楚attach邊張
如果學校未派, 就attachK2上學期那張

原帖由 thomasha 於 11-7-7 17:31 發表
As their submission deadline is so early (probably around the end of K3 classes), most kindergartens will not be able to provide the 2nd term school report.

醒目開學勳章

我見張form無話填係天主教定基督教喎
所以我諗default 係問緊基督教的church同領洗紙,
唔知對不對呢?
你最好都係問下學校點填法

原帖由 sr20det_fung 於 11-7-8 02:35 發表
各位,我想順帶一問:
填英華小學申請表時,要填父母及小孩有冇洗禮紙、有冇經常返church,我地一家人都有,但我地係天主教的,請問有冇邊位知我應唔應該填有受洗及有返church呢?冇牧師推薦信但有神父/修女推薦信係咪都冇用(甚至 ...

問學校就最清楚,而且唔駛講你係邊個。:)

其實好多正路問題,與其o係度等人覆,不如打電話去學校問,佢地講o既答案係最可信o既。
原帖由 sr20det_fung 於 11-7-8 02:35 發表
各位,我想順帶一問:
填英華小學申請表時,要填父母及小孩有冇洗禮紙、有冇經常返church,我地一家人都有,但我地係天主教的,請問有冇邊位知我應唔應該填有受洗及有返church呢?冇牧師推薦信但有神父/修女推薦信係咪都冇用(甚至 ...

出席 201 2-201 3小一入學 簡介會注意事項
 因座位有限,出席者必須示 因座位有限,出席者必須示 因座位有限,出席者必須示 「網上報名確 認回條 」方可入座 。又為讓家長 。又為讓家長 們可專心聆聽簡介會
內容,請勿攜帶小孩出席 凡已決定於第一、 二凡已決定於第一、 二凡已決定於第一、 二凡已決定於第一、 二四、五 場簡介會後交 小一 入學 申請 表的家長,請入場 表的家長,請入場 表的家長,請入場 前先索取一個交表號碼籌 (一張表個號碼籌 ),方便簡介會後到指定地點按 ,方便簡介會後到指定地點按 次序交表
 因第 三及第六 場簡介會 是晚,完結後不收小一入學申請表
‹ 上一主題|下一主題