用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一篇很好的文章 - 講出政府派位機制的不知所謂 ...
樓主: mamami
go

一篇很好的文章 - 講出政府派位機制的不知所謂 [複製鏈接]

無論小學還是中學派位, 總有人覺得唔滿意, 每個機制都好難滿足每個人! 只能係大部份人得到滿意已是很好了!

中學學位分配已比小學來得實在, 如果還有不滿的, 還可以通過中一插班實現! 父母都不懂解決問題, 怎去教導小朋友呢?!!

其实,如果在现在的升中派位机制的基础上,把按着随机编号定一个banding内学生选中学的优先次序,改为按着全港/全区的成绩排名(这是已经有的资料)来作优先次序,就会公平很多.
这个做发,唯一不好,就是一些band1尾的学校,就只能接收band1尾的学生.

依個世界沒有一個地方是公平的,如果細細個都不能面對些少錯節,大個出來做事,怎樣面對將來,這只是一個小小的磨練,應為自已有實力,就叫囡囡考個頭三名來看看,怨天尤人不如挻胸做人

原帖由 2wsx 於 11-7-10 08:24 發表
其實囡囡到校註冊時已經哭了,一面哭一面說機制不公平,不喜觀這小學,喜觀另外一間(與我在她面曾說的完全一樣)。我聽到後,後侮得很呀!

雖然我已不會在囡囡面前再說負面野,但我心裡有一個疑問,就是"到底機制害了我囡囡,還是我 ...

回復 9# MW9919 的帖子

因為當年D政府高官多數都係名校出身,咁樣就可以保証佢哋D子女都可以讀名校,然後世世代代咁傳落去,直到永遠!

唔係讀名校就唔洗爭啦
讀天水圍學校冇人爭啦

我認為如果太早用成綪分學生,就好以新加坡咁,被定左形永不番身,而且如果全部學校都要考又會出現有人拿住很多學位,有人冇學位,所以隨機都唔係差得晒。
不過我都同意計分好冇里頭,舊生又有分,家姐阿哥讀緊又要必收(攪到有的人迫個仔留班等個細佬有得讀-以前新聞),都唔明有咩道理。

政府派位機制不知所謂,為什么要我受

原帖由 MonsterIn 於 11-7-11 11:38 發表
因為當年D政府高官多數都係名校出身,咁樣就可以保証佢哋D子女都可以讀名校,然後世世代代咁傳落去,直到永遠!

我都係咁諗.
叻人的仔女一定叻嗎?
點解佢地會有分?
阿爸阿媽係度做, 又有分....

點解信教又有分加,唔信教要低人一等?應該什麼人都是零分才公平。

原帖由 莎莎莉莉 於 11-7-11 23:10 發表

我都係咁諗.
叻人的仔女一定叻嗎?
點解佢地會有分?
阿爸阿媽係度做, 又有分....

原帖由 Chingding 於 11-7-11 15:41 發表
我認為如果太早用成綪分學生,就好以新加坡咁,被定左形永不番身,而且如果全部學校都要考又會出現有人拿住很多學位,有人冇學位,所以隨機都唔係差得晒。
不過我都同意計分好冇里頭,舊生又有分,家姐阿哥讀緊又要必收(攪到有的人 ...

同意..!小朋友太細...好難太早定優劣..!計分方面,我覺得宗教唔應計分...~!返而哥哥姐姐讀緊,仲叫做方便接送,唔洗返學放學要走兩個地方..E個我接受到..!
其實反而係教育局可唔可以限制D學校唔好比咁多功課D學生做...得唔得!

有關點解"家姐或阿哥讀緊又要必收",是以前好多家長投訴說兩姊弟要分開學校讀,帶返學十分困難,所以後來改制"家姐或阿哥讀緊又要必收"。

原帖由 Chingding 於 11-7-11 15:41 發表
不過我都同意計分好冇里頭,舊生又有分,家姐阿哥讀緊又要必收(攪到有的人 ...

其實每一個政策有好有壞。它難以滿足每個人的願望。

如果今年派位/叩門不好,明年再努力!
Take it easy! Add oil!

如果真的有實力,今年派得唔好,明年可考插班,我同事個女都是這樣入了心儀學校。

原帖由 vickyyue 於 11-7-12 00:43 發表
其實每一個政策有好有壞。它難以滿足每個人的願望。

如果今年派位/叩門不好,明年再努力!
Take it easy! Add oil!

比妳做局長妳又會點做呢?

為滿足各家長心願望,把所有band 2和band 3殺校,所有band 1學校增加學位(重要是band 1頭的學校),不能拒收任何成績的新生。

原帖由 dad1234 於 11-7-12 10:12 發表
比妳做局長妳又會點做呢?

最好 random 不計分, 我自討苦吃也心服口服, 自己去找學校!  有分又怎樣, 我同事每星期去教堂唱聖詩, 也是粗口婆一名, 佢話佢自己吾係神wor.   我老公也是巳洗禮的天主教徒, 但他從來不去教堂的.   我姑奶是校長, 她也叫我不用特別叫孩子去教堂, 我說去教堂的孩子不是純品D嗎, 她說冇用.    比佢地吹脹晒!!

原帖由 2wsx 於 11-7-12 11:13 發表
如果我做局長
1) 即時向全港說明現時機制的不知所謂處,並公開答謝生果日報的意見
2) 即時向派得不好的學生重新派位
3) 即時停派Brand 3,明年再停派Brand 2 學校
4) Brand 1 學校即日加學位,不能拒收新生 ...

咁不如全部學校都變曬band1啦,
或者乾脆唔辦學校,家長自己教番好無,吖局長

原帖由 mio8390 於 11-7-11 23:14 發表
點解信教又有分加,唔信教要低人一等?應該什麼人都是零分才公平。

唔信教唔系低人一等,只不過既然相同宗教背景,可以避免學校舉辦活動時出現家校之間的摩擦!
例如你信耶穌,學校要你個仔拜黃大仙,咁點先?
‹ 上一主題|下一主題