用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 台山商會中學VS東華三院邱金元中學
go

台山商會中學VS東華三院邱金元中學 [複製鏈接]

請問有無家長知道這兩間中學係點架?煩需急覆,星期五要報了,多謝!
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

東華三院邱金元中學

兩間都是band 3,
你要親自去觀察校風...

原帖由 ZZdaphne 於 11-7-6 23:28 發表
東華三院邱金元中學

band 3 校風麻麻...

Thanks!咁台山是怎樣的一間學校,可否告知我,多謝!

冬日勳章 醒目開學勳章

依我所見,邱金元校風較好

原帖由 wingyeunglilo 於 11-7-6 23:02 發表
請問有無家長知道這兩間中學係點架?煩需急覆,星期五要報了,多謝!

一定要選,我會選台山。
YKY 雖然係一城,間校舍又幾好,但校風好一般。

兩間校風都好差, 試下再叩門la

冬日勳章 醒目開學勳章

因為我住邱金元附近,而仔女小學與台山相鄰,台山校風確比邱金元差很多,不過純屬個人意見~

原帖由 yanyan-mummy 於 11-7-7 19:32 發表
因為我住邱金元附近,而仔女小學與台山相鄰,台山校風確比邱金元差很多,不過純屬個人意見~

台山雖然差,但未及潮州..........

我同意樓主趁 e+ 仲有機會,叩其它門。

朱敬文同邱金元呢?

又要煩請各位幫幫忙啦!真不好意思,咁朱敬文同邱金元呢?朋友很擔心呢!THANKS各位幫手!^O^

其實邱金元係一間以前所講既工業學校,校風好差,聽朋友講學生上堂食煙、賭錢,非常過份。
台山都唔差得遠,我住附近,見到個個都食煙、講粗口。
如果可以既嘗試去叩門,即使入馬鞍山既馬崇、胡忠都好過這兩間、五育、佛教覺光、基督都可以嘗試一下。
不過幾好學校都有壞學生、幾差學校都有好學生。加油,祝成功!

原帖由 mokwanc001 於 11-7-8 00:49 發表
其實邱金元係一間以前所講既工業學校,校風好差,聽朋友講學生上堂食煙、賭錢,非常過份。
如果可以既嘗試去叩門,即使入馬鞍山既馬崇、胡忠都好過這兩間、五育、佛教覺光、 ...

同意叩門係目前樓主朋友的唯一選擇~

但你講嗰間,我相信已經遲左;e+ 既策略係"輸少當贏",最多去到基督已經算好盡;其它如:曾璧山、馮堯敬、五育、楊葛、ymca 都可以試下。有學校收先再揀~但好多已經考完曬筆試,要靠人事入........

版主

邱金元舊年轉左校長, 唔知校風有冇改善

吓 ~ 胡忠一定唔洗諗啦, band1尾黎咖,
我都打過去問, 人地要中英數3科入面要
最少兩科A先有資格拎申請表......

原帖由 mokwanc001 於 11-7-8 00:49 發表
如果可以既嘗試去叩門,即使入馬鞍山既馬崇、胡忠都好過這兩間、五育、佛教覺光、 ...
~ 我是一隻超級懶瞓豬 ~

原帖由 yanyan-mummy 於 11-7-7 19:32 發表

我都係邱金元附近住,對佢印象應真麻麻,台山聽聞都係好唔掂,我諗兩間都唔好

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 Ivy07 於 11-7-8 23:18 發表

我都係邱金元附近住,對佢印象應真麻麻,台山聽聞都係好唔掂,我諗兩間都唔好

其實2間都band3,好難要求好好ge校風~
不過早年ge邱金元真係好差ga,一班飛仔咁lor,但轉左校長呢2年正常返好多lor~
真係2選一先揀ga ja~

冬日勳章 醒目開學勳章

基督,馬崇,胡忠,覺光等都係band 2 wo~叩到當然比band3好~
‹ 上一主題|下一主題