用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 是第一階段收了,還是大抽獎抽到呢?
樓主: apaxq2011
go

是第一階段收了,還是大抽獎抽到呢? [複製鏈接]

原帖由 Carmen2004121 於 11-7-7 00:52 發表
朋友個女 , 老師話她是 b2 頭成績 , 但派到 b1 學校 , 我想她是自行面試已收了 . 恭喜晒 !

自行時想搏大霧機會是微小小,相反抽獎時只要band 1生唔揀而有位剩,band 2生就有機頂上。應該係抽獎抽入可能性高小小。

原帖由 fallenleaf 於 11-7-7 01:08 發表

自行時想搏大霧機會是微小小,相反抽獎時只要band 1生唔揀而有位剩,band 2生就有機頂上。應該係抽獎抽入可能性高小小。

我想她是以實力入到此校 . 她英文面試時表現不錯 ,再加上英文分是 A , 因此區 b1 位已吾夠分 . 一定是所有 b1 生選晒才到 b2 生選 .

原帖由 Carmen2004121 於 11-7-7 01:14 發表

我想她是以實力入到此校 . 她英文面試時表現不錯 ,再加上英文分是 A , 因此區 b1 位已吾夠分 . 一定是所有 b1 生選晒才到 b2 生選 .

我覺得band 1學校在自行收生時會較著重成績,係中英數三科唔會淨係英文,亦唔會淨睇英語面試對答。況且如果英文分高,但被老師評定為band 2,可想其他科目的分數一定你偏低,試想想在自行收生學校主導的情況下,再加上你說band 1學額已難求的情況下,學校會揀選的學生,一定要科科,中英數常音普視都要有番咁上下才有機。

原帖由 Carmen2004121 於 11-7-7 00:52 發表
朋友個女 , 老師話她是 b2 頭成績 , 但派到 b1 學校 , 我想她是自行面試已收了 . 恭喜晒 !

邊緣人也有可能是Band1尾,老師都係靠估啫,除咗教育局部電腦,無人可以肯定邊緣人真實是屬於乜嘢Band.

還有今年小朋友的面試情況比我更加體會到一些所謂名校在面試的要求,並不單單英語表達能力,中文表達都不能差。原來禮貌談吐,自信先係取分武器。
小兒子今年面試時在課室等候期間,老師派左二份圖畫給他,其中一份上面有中文字,其實係看圖作故事。佢誤會了,以為會用中文作答,於是一入去見老師就說老師午安,跟住面試其間太多動作以至手上拿住的手冊和背包也跌到地上,雖然他有跟老師說對不起。到面試完畢又跟老師說再見,出來後我問他面試怎麼樣時,竟然氣得我要死,明明教他說good morning, good bye, excuse me, 他竟然全說中文。以為死定了,今天發覺原來這全沒影響他被取錄的分數。相反禮貌、眼神接觸好緊要,故事和答案好與不好沒關係,生動內容才是主要。

原帖由 fallenleaf 於 11-7-7 02:00 發表
還有今年小朋友的面試情況比我更加體會到一些所謂名校在面試的要求,並不單單英語表達能力,中文表達都不能差。原來禮貌談吐,自信先係取分武器。
小兒子今年面試時在課室等候期間,老師派左二份圖畫給他,其中一份上面有中文 ...

請問介唔介意講令郎入到呢間係邊間學校,如果唔方便請pm我或者當我無講過. Thanks.

原帖由 fallenleaf 於 11-7-7 01:36 發表

我覺得band 1學校在自行收生時會較著重成績,係中英數三科唔會淨係英文,亦唔會淨睇英語面試對答。況且如果英文分高,但被老師評定為band 2,可想其他科目的分數一定你偏低,試想想在自行收生學校主導的情況下,再加上你說band  ...

您講做也是道理 , 她其他成績都是 A / B , 聽聞只是最后一次呈分數學失手 . 才會變做 B2 成績考生 .
‹ 上一主題|下一主題