用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 明慧上午班VS蘇浙下午班
樓主: teresahsu
go

明慧上午班VS蘇浙下午班 [複製鏈接]

小囡也是讀緊北角明慧國際班, 來緊8月我會繼續比佢升讀K1, 因係學Jolly Phonic, 及到K3時會報考"英國劍橋英語"課程 (這課程應該係小學開始, 但因明慧部份國際班學生在K3期間都已取得14分或以上), 一星期返學5天, 每天3小時, 好過你出外讀比幾百元一堂, 而且一星期只得一至兩堂.  雖然比較商業化(其實好多私校幼稚園都是這樣), 但老師很有愛心和耐心, 定期會跟家長溝通, 以及本人相信英文根基會打得很好.  我囡囡每天回家都會講有關學校所發生既事, 唱歌及同學仔名字.  加上小學派位都唔差.

至於KCS, 我有朋友囝囝之前係度讀K1-3下午班, 今年考P1試過自行考St. Joseph, 軒尼詩官立, 基灣, 華仁, 高主教, 玫瑰崗... 都唔得, 派位也派唔到以上學校 (他家住灣仔), 最後只有KCS收番, 但要比成$3,xxx 一個月.

康怡維記都收左小囡, 但因女兒係8月7日之後出生, 維記要佢讀playgroup, 嘩無端端要讀多一年, 所以無揀到.

其實每間學校都會有佢優點及缺點, 只要間學校既教育模式適合你們子女, 佢地一定會讀得開心.

咁 蘇浙本地部 vs 蘇浙國際班 又點睇呢?

明慧,差!差!差!
教職員勁無禮貌!
佢收左我仔仔K1 AM,我最後決定唔讀,好彩放棄明慧!

如果 蘇淅 與 銅纙灣維多利亞 比呢?

KCS is 英普班, if Victoria is also 英普班, the determing factor to me is if money is a concern to you.  If no concern, I may choose Victoria as the class size in Victoria is better, I trust personal attention to the students in Victoria from teacher will be better.  If Victoria is 英粵班, I think one more determing factor to be added is the mandarine.  If you think Mandarine is important, suggest you choose KCS so as to learn mandarine early and in a school environment.

My kid did have both offers from KCS and Victoria PN before, I have finaly chosen KCS, as I value Mandarine important and have chosen to use the fee saved from Victoria to let my kid to attend interests or other language course outside. Besides, I like KG in a school campus setting more.

After all, I do have this feeling during my previous dealings and have heard people comment Victoria or Ming Wai are commercial.  I think if they can give me what I want for the amount of fee paid, I don't mind they are commercial.  

For KCS, I think it has given me much more than I have paid (less than $300 per month in coming Sept after deducting the government coupon) though it does have room for improvement in some areas too.

原帖由 JanetKaKa 於 11-7-11 23:01 發表
如果 蘇淅 與 銅纙灣維多利亞 比呢?

其實我見好多家長話明慧唔好
但係我從無見過有家長喺呢度講實質例子
講來講去得一個好耐之前嘅例子
事實上我個仔將會喺8月返明慧PN
我上個禮拜尾去家長會
反而覺得係佢個課程吸引我(例如學PHONICS加日文加劍橋英文)
PN-K3都有外籍老師做班主任
而且我之前有好多問題
例如返學安排同校車等等
每一次打去啲人都好有禮貌咁答我
我SO FAR未預過冇禮貌嘅對待

到於交錢方面
我見有啲學校已經喺6月份交咗第一個月學費嘅尾數
咁明慧7月頭DIRECT DEBIT過咗第一個月嘅學費都好正常丫

不如你試吓問吓學校睇吓佢嘅課程果啲同你心目中想要嘅嘢一唔一樣先
因為每個家長想要嘅嘢都唔同
問清楚再揀,你自己都會安心啲
報得私資嘅家長
其實都願意俾錢去搵好嘅學校俾子女
當然如果間學校好又學費平就最好啦
只要學校MEET得到你想你個小朋友得到嘅嘢
其他問題相對冇咁重要
有得必有失嘛

My son will start Ming Wai PN in August too.  The Principal's introduction was very impressive and strategical, she gave me confidence to join this schoool as they provide a long tern teaching plan. I will let him to start first and decide whether to continue the K1 course.

I heard many negative comments but the most important is whether the child likes the school and adapts the environment.

明慧話"NET"你唔好信,
接觸過,
你會想死,
因為未必好過菲傭

Totally agreed to Miuchumama & Ling121933!!!

回復 11# cutiedara 的帖子

原帖由 miuchumama 於 11-7-13 14:38 發表
My son will start Ming Wai PN in August too.  The Principal's introduction was very impressive and strategical, she gave me confidence to join this schoool as they provide a long tern teaching plan. I ...

去年, 同你有一樣的感覺...
讀完一年之後... >_<

原帖由 yaulinda 於 11-7-13 15:31 發表
明慧話"NET"你唔好信,
接觸過,
你會想死,
因為未必好過菲傭

唉...

唔會唔好過菲傭掛?  雖然有幾個唔係鬼様, 但都係native English speaker.

其實我女都係ming wai 讀緊 pre-nursery.  我覺得佢哋教得好好, 學習進度又寫得清清楚楚, 家長又容易跟到.  如果我女考唔到龍校或者我個女夠高分派小一的話, 我會繼續比佢係度讀.

因為有親友想報讀蘇幼而我老死女兒是從蘇幼一直讀到蘇小現在升小五,所以我問老死意見,她同我說幼稚園算是不錯,有國語及外國老師教英文,但蘇小近年就不太好有點亂,因為有一些比較麻煩的家長因為本身利益而影響都其他同學。有一次她女兒班中一位同學的媽媽發瘋的沖進班房裡破口大罵,罵全班學生欺負她小孩要怎樣怎樣!這件是只是冰山一角,還有爭畫時件,她小孩強搶了另一位同學的畫交給老師說是自己畫的這事也鬧得很大,要報警又要鍳証,她常常到學校鬧事,最後她女兒班中最好的一名同學怕了跟那小孩一班受影響而轉到另一班去了,老死因為怕形響女兒所以才沒有轉校。

她還說最好笑是最近有一天快吃午飯時在班外面傳來很大的哭聲,原來另一班的班主任要離開學校,她那一班學生剛知道後,全班廿十多人一起痛哭,哭聲震動整層樓,送飯工人和清潔姐姐也驚惶失措,最初以為是那位老師離開學生不捨得才哭,後來該班的一位朋友告訴她女兒,是因為學校受到同一班的一位同學家長不斷的投訴和壓力而不再跟該老師續約還要在放暑假前才通知離開,因近全同學都不捨得她走,同學的家長也覺得不公而出面向校長求情及申訴,當然最後也是改變不到,因為知情的老師暗示校長年紀大不太管事了,事務是副校長處理,真不知道投訴的家長有何大力量一人可以蓋過全班的家長而影響學校決定。真的比電視劇好看。

haha, is so funny that i keep on seeing the same post in every thread concerning KCS.

but even if that's true, i  will view it as some kind of incident,but definitely, these incidents can't reflect the quality of the school at all and , is not conclusive either.

太着績喇甚麼?蘇幼是好學校我認同,我又不是網頁打手,人家選那一間與我沒關,故事是有趣所以才貼幾貼!故事主角是那所學校發生當然在這些貼上回應。 新登記又如何?長期舊會員又怎樣?新就是打手舊的就不是?信不信沒問題,如果有今年小四蘇小家長可作求証,事實有否發生過?

教過我個囡既明慧的"NET'
只是一個很勇敢講英文的中國藉後生女,
不地道,帶奇怪口音,錯誤句子結構,有限詞彙..
唉, 我是不是太直接了?
‹ 上一主題|下一主題