用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 請比d意見, 到底帶唔帶囝囝去做評估好呢??? ...
go

請比d意見, 到底帶唔帶囝囝去做評估好呢??? [複製鏈接]

今日帶囝囝去一間playgroup, 佢地同囝囝做左個學前評估.
負責做評估果d 係讀心理學既.... 佢地覺得亞囝同人冇eye contact, 講野又講得唔好, 所以佢地suggest 我帶囝囝去做個"自閉証評估", 其實我個囝宜家3歲, 之前都有人suggest 我去做評估....
第1次係睇醫生既時候, 佢唔理個醫生, 又唔講野, 所以個醫生就叫我地去做.
第2次係幼稚園interview, interview 果d老師都叫我地考慮做.
其實, 佢只係同人冇eye contact, 去到陌生地方唔敢同人講野唔理人啫, 咁樣都算有問題????
我宜家好驚, 都唔知點好, 問過協康做個評估都要$$5xxx, 你地覺得我囝囝有冇需要做評估呢???
同埋仲有冇其他地方可以做評估呢????
   0    0    0    0

其實你可以返母嬰健康院, 把問題告訴姑娘, 她們會轉介你好政府CAC做評估.

我都建議你check一check,因為自閉症其中一個特點係無眼神接觸。你可以試下母嬰健康院轉介到醫院。我以前見到有一個小朋友都被醫生評為輕微自閉症,但而家小學啦,已經沒有像以前一樣不理啋人和與人談話有了眼神接觸,而且很開心呢!

之前我小朋友都有呢問題, 一時時冇eye contact, 去到陌生地方唔敢同人講野唔理人,
佢理解能力好嗎?如OK你成日提下佢,咁樣係冇禮貌, 經過協康, 耀能再加言語訓練等..就會好好多啦~

我巳經去左健康院排期見醫生, 希望冇事啦~~~

你而家都可以同佢報下一0的社交班, 愈早做效果快好多~~
費用許可同佢先做私人言語評估先...大約$1000~2000

原帖由 ttlucky0303 於 11-7-13 13:53 發表
你而家都可以同佢報下一0的社交班, 愈早做效果快好多~~
費用許可同佢先做私人言語評估先...大約$1000~2000

其實, 我唔知邊度可以做評估~~~
可以介紹下嗎???

協康個評估比較完整, 不過好似聽講都要排期, 你可以去語障寶寶個邊參考下
我係去社區語言治療中心, 我個小朋友都係2歲幾至3歲仲係得短句, 3歲度開始慢慢同佢訓練, 再加語言治療, 而家就黎4歲已經主動表達, 主動求問, 同識講我多野...不過當然同同齡小朋友差一點...

you can search in the internet the symtoms of Austism. Then you can check by yourself how many symtoms he has, you will have an idea to what extent he is Austistic.

小兒

我都suggest返健康院, 我個囡9個月大時企得唔好, 健康院要我去排智能評估, 一排就差不多6個月, 好彩我有去排, 我囡囡17個月都未識行, 係擔心架, 但係好彩一直有follow, 有物理治療. 其實當第一次醫生同你講既時候就要留意啦,因為佢地見小朋友多過我地一百倍, 2歲小朋友既發展係好快架, 有啲野過左就追唔返

終於我帶左囝囝去健康院, 醫生再轉介我去下葵涌, 我同姑娘講, 我擔心佢有自閉証同語言DELAY~ 佢話, 囝囝有小小情況似係, 不過佢唔敢多講, 要等醫生開會先可以覆到我..
真係唔明, 其實都唔係好多人睇, 點解要等成6個月咁耐呢??? 宜家唯有等佢地電話同埋睇佢開學後既情況係點先再決定啦

我都有讀讀過幻教相關既野, 明白做家長的, 被別人話/ 懷疑小朋友有問題,10個有9個都接受唔到...而當中約有5個係個口唔認但個心都有相同懷疑, 自己keep住留意小朋友發展. 而再當中有3個會初步認同小朋友有問題但又唔想去就醫/ 接受輔導/ 評估避免小朋友咁早被標籤, 拖得1年半載再從另一個人指出懷疑時先知驚及擔心...

有時就係因遲發現及進行輔導而影響小朋友既一生. 政府及好的中心, 排期相對一定耐d, 想快, 又會貴好多.  所以大家要時常remind自己, 放開d再用持平的心態去分析小朋友的行為性格, 及早作出適當的評估及治療!

等六個月已經加快咗比你,大部份要等一年

回覆 13# whywhywhywhy 的文章

have autistic symptoms not = autism
some of the autistic symptoms could be subsided with vigorous training.

My friend's daughter trained her daughter for three years and now admitted to Marymount with steady progress.

回覆 4# kaka1128 的文章

其實好多人排緊期睇醫生架...

數量真係俾你心目中多好多架.....

而家好多小朋友都有唔同程度既問題, 所以政府個智能中心好忙的...

有位佢地會即刻通知你,我最初都以為要排半年,排左三個月之後打去問過一次,佢叫我繼續等通知,一般都要排十個月至一年,但八月頭收到電話,約我一星期之後就做評估。
個評估好詳細,差不多做左兩小時,最後確定我小朋友正常,我評估當日,是下午時段,一個晏就只做兩個case, 再加上有d要跟誰治療,真係排好耐都唔奇架,希望你好好彩,好似我咁排左四個月就到,而且結果正常。
‹ 上一主題|下一主題