用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 謝謝補習老師,女女考上好中學!
樓主: momsusan
go

謝謝補習老師,女女考上好中學! [複製鏈接]

很開心,女女考上第一志願的中學。

女女以前中英文時常不合格,現在平均分達80分以上,真的要多謝她的補習老師。雖然花了很多錢在補習上,但見女女有好成績,都是安慰的。:
   0    0    0    0

女女的老師是上門的。

好老師真的可遇不可求,未找到現在這個老師之前,我請過十幾個,有現職老師,有大學生,問題各式各樣。有d只叫我給女女買練習,然後上堂時,老師望住女女做,完成後對答案,冇咩解釋。有個仲離譜,講明上個半鐘,時時借d意加鐘。後生女就好多時遲到,又或突然失蹤。

以前都去過補習社,但唔見女女成績有咩進步。

我地下個月會同女女去新加坡旅行,當獎勵佢。

學校老師唔係話冇功勞,只不過女女好多時會同我講唔明老師上堂講咩,最慘係考試既野比平時學校教既深。

三年前,我朋友介紹依家個補習老師俾我,補左一個月,女女英文默書由唔合格變合格,其他既成績都慢慢有進步。仲有,就係佢依家聯想力好左,所以作文都好左好多。

呢個老師收費唔平,但佢教左女女3年,我見女女慢慢咁進步,同埋對讀書有番自信,我覺得值得。至少,我唔駛好似以前咁,時時要轉老師,又唔駛煩老師突然改時間/唔出現(最憎d老師唔守時同經常改時間)。

老師唔會叫女女上堂做練習,反而每次落堂都會email一份功課俾女女,要女女下次上堂前做完,上堂時會同佢仔細解釋。雖然我朋友個女同我女女一樣係6年級,但我同朋友對比過老師俾佢地既功課,發現有唔同。老師話因為佢地兩個既程度有分別,所以每個學生既功課都有分別。

現在幫我女女補普通話的那個老師要回北京,我又要找另外一個。請問你們有沒遇過好的普通話老師?
‹ 上一主題|下一主題