用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣聖芳濟好嗎?
go

荃灣聖芳濟好嗎? [複製鏈接]

我個仔派荃灣聖芳濟, 佢唔鍾意, 想入李城壁, 已敲門, 但我覺得機會唔大.

荃灣聖芳濟好嗎? 我最擔附近雜, 其次是細.舊及資源. 你地有無仔仔讀硬, 讀得點?
   0    0    0    0

版主

上年我識一個同你一樣,個小朋友開頭都唔想入,但今年我再見到佢,佢話讀得好開心...而前年都同樣有同學入咗呢間,起初唔開心,但讀落就好鐘意.
但聽佢媽咪講唯一唔好係成績,佢仔數學唔合格,都可以考十幾名.
校風好似都唔差,真係衰在校舍舊....不過我都將呢間放第2位,起碼冇咁易學壞

聖芳濟以前係真係好好 band 1 中學,  而家都係band2 頭, 相信係因為成為中中關係吧.  而且佢校風好好, 雖然係男校, 以前有時間中經過, 學生都係有禮, 不過location嘛嘛.

我亞仔都派到去呢間, 佢話OK喎, 我又覺得近近地, 佢肯讀,又有幾個同學仔一齊入左, 算OK啦, 如果最後你入埋呢間, 日後可以多D聯絡啦 :D

放心, 我有個好親親人係聖芳濟畢業, 佢而家已經係一位醫生, 讀完中五後放洋, 而家間中都有返去學校搵老師.  佢成日講, 聖芳濟係佢嘅明燈.

原帖由 denisekk 於 11-7-6 12:05 發表
我個仔派荃灣聖芳濟, 佢唔鍾意, 想入李城壁, 已敲門, 但我覺得機會唔大.

荃灣聖芳濟好嗎? 我最擔附近雜, 其次是細.舊及資源. 你地有無仔仔讀硬, 讀得點? ...

我睇漏咗, 你仔竟然想入李城壁?  李城壁校風唔好架喎.  我諗你將聖芳濟 vs 李城壁, 10個有9個都會vote聖芳濟 .

想請問why佢想入李城壁?  只係因為多同學仔入 ?

呀仔鍾意李城壁因為佢banking高D, 又近屋企, 仍唔鍾意荃灣聖芳濟係男校;

好多同學都選李城壁或廖寶珊做第一志願

原帖由 denisekk 於 11-7-6 12:05 發表

荃灣聖芳濟好嗎? 我最擔附近雜, 其次是細.舊及資源. 你地有無仔仔讀硬, 讀得點? ...

除咗硬件,荃灣聖芳濟點都好過李城壁,佢吔早年d師兄現在有不少專業人士,有資深官員,有做傳媒,若不是礙於其硬件欠佳及附近社區人口變化,收生青黃不接,也未及淪落到所謂Band2,當年成績唔差得過兄弟校大角咀聖芳濟.

我今晚去大會堂呀女學校的50週年晚會, 我以前的校長講現任的荃官黃校長之前都是讀聖芳濟. 她說:"都未讀點知唔鍾意?" 那又有道理. 我明天帶呀仔去註冊!

原帖由 redkoni 於 11-7-6 19:25 發表

除咗硬件,荃灣聖芳濟點都好過李城壁,佢吔早年d師兄現在有不少專業人士,有資深官員,有做傳媒,若不是礙於其硬件欠佳及附近社區人口變化,收生青黃不接,也未及淪落到所謂Band2,當年成績唔差得過兄弟校大角咀聖芳濟. ...

回復 10# denisekk 的帖子

我仔今年在SFX升F3,我同佢都好鍾意學校,好有大家庭feel,學校推崇自由開放(但不放任),認為咁樣反而令學生懂得自律....平日有sms通報學生出席或交功課情況(連午膳遲左少少返都好快收到sms,而我在荃灣區返工&住超過16年,從未見過好壞學生look既sfx同學仔...反而早年見廖xx既學生好多都好唔掂,粗口爛舌,近一兩年先叫整頓番好d
∼面對不一定最難受 ∼許多事情的答案不是只有一個 ∼所以我們永遠有路可以走 ∼你能找個理由難過 ∼也一定能找到不難過的理由

以前佢哋Brothers(天主教修士)有做校長,有教書,你知以前荃灣幾工廠區,家長打份牛工,文盲又多,修士真係當d窮鬼學生係仔一樣,一個大家庭咁,宜家d修士大多數歸天國,校監修士年紀都很大,現任校長也是舊生,我諗佢都會盡力保持番當年的校風和SFX boys精神.

原來現任SFX的校長也是SFX的學生, 佢領導得好唔好? 荃官玩了新校長, 佢領導得唔錯, 最少肯搏.肯做.

原帖由 redkoni 於 11-7-6 19:25 發表

除咗硬件,荃灣聖芳濟點都好過李城壁,佢吔早年d師兄現在有不少專業人士,有資深官員,有做傳媒,若不是礙於其硬件欠佳及附近社區人口變化,收生青黃不接,也未及淪落到所謂Band2,當年成績唔差得過兄弟校大角咀聖芳濟. ...

totally agree !!

記得80年代初有位荃灣SFX學生,會考拿了幾條A到九龍SFX申請中六位,後來有沒有入讀就不得而知,但荃濟學生是有一定水準。
        但時移世易,男生人數少了,傳媒祇吹傳統名校,使一些不善宣傳而有實力的英中,收不到較多好學生,成績自然被比下去。

Hi Leeym1, 星期曰晚上11點幾都回覆你的E-MAIL是SFX 還是官中校長?

原帖由 denisekk 於 11-7-7 08:24 發表
原來現任SFX的校長也是SFX的學生, 佢領導得好唔好? 荃官玩了新校長, 佢領導得唔錯, 最少肯搏.肯做.

你都幾趣,公務員" 最少肯搏.肯做.",就會"領導得唔錯",咁阿Bowtie唔博唔做咩,佢選果陣話"做好呢份工",家陣佢領導嘅問責班子變咗隻無潛望鏡嘅潛水艇.  仲有,幾十年前的荃灣區,荃官成績都係head住SFXSTW架喇,就算現在,荃灣區都好多人想讀荃官,你咪試吓Form2插班囉.

只不過呀女上年派到荃官, 經接觸過, 我才提起黃校長; 至於呀仔一來成績讀唔到荃官, 二來荃官真係唔適合佢, 佢唔會讀得開心; 但我反而覺得SFX適合D. 不過佢自己鍾意李城壁同廖寶珊多D. 最難佢唔可以迫, 要同佢講道理, 佢明白及認同就會自己做, 當然要間中又提醒佢, 當然佢唔一定認為要做
‹ 上一主題|下一主題