用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 瑪利諾小學升唔返中學去了那些學校?
樓主: sadsam
go

瑪利諾小學升唔返中學去了那些學校? [複製鏈接]

原帖由 JChau 於 11-7-8 10:19 發表
天主教學校是騙人的,

如果想發洩不忿也請針對性矛頭指向MCS小學,  因為有其他很多好好的天主教學校,培育了不少人才,也包括窮鬼,資質低,父母文盲,頑劣等等的上一代.  至於個別學校,我也為你地嘅遭遇感到可惜.

我覺得小學部校長的表達方式是有問題的, 不過,我覺得都要對學校公平點, 其實MCS小學是有幫成績不達標的同學補底的, 同學在九月升上小二後,學校會安排需要補底的同學放學後, 參加中文,英文及/或數學Remedial Class. 我希望在此補充此點, 不喜勿回.

回復 40# JChau 的帖子

甘做老師, 真係差到冇朋友
某尖沙咀名女校(小學部)一樣, 見小朋友成績追唔上, 係甘比壓力家長暗示叫佢自動轉校, 果時已經5 年班. 最終個家長決定幫囡囡轉校, 但班主任操行比佢C, 比平時低, 唔知係未個家長得罪佢, 遷怒於個小朋友. 大佬呀! 比條生路個小朋友行吓啦! 佢點搵學校收呀!其實個小朋友只係成績跟唔上,品格一啲都唔差重好怕事同好緊張自己成績, 唔通成績差=品格差???因為這件事, 小朋友有DEPRESSION, 要睇醫生. 後來轉左咩學校就唔知啦, 因係朋友啲親戚, 我唔係直接識佢.  總之, 被呢啲老師/學校遺棄的同學, 你地要明白你地係一啲都唔差嫁, 爛船都有3 分釘, 只係間學校唔適合你地, 出面嘅世界好大, 當係提早上左人生寶貴的一課.
雖然,我仔以前間小學同而家間中學都好好,( 特別係小學校長),好好彩從未遇這種老師同校長, 但都聽過好多朋友講過唔少學校確實係成績大過天, 所以撰學校時真係要小心, 唔好錯配.

我都聽過關於MCS 修女的愛心問題都和你們所說的很吻合. 但天主教學校是騙人就不很認同. 小兒就讀油尖旺區一所天主教男校,不是最名的一間, 因為是男校,沒有修女, 我覺得校風,校長. 老師都很好.很滿意

原帖由 JChau 於 11-7-8 10:19 發表
Hi, Fify,

終於有人有同感, 個個家長以為MCS是寶, 它簡直當小朋友是草, 小朋有只是它維持banding 的工具.

天主教學校是騙人的, 校長, 老師全無愛心, 成績不夠好, 堂堂罵; 校外成績好, 也在堂上罵, 連XXX也可以拿這 ...

係學校就老師數嗅學生,係呢道就家長數嗅學校。都是沒有意思的。通常數嗅學校重反為不理智,況且只會愈數愈香,愈多家長冒名而至。現實始終係現實,係名校讀書真係要付出不同程度的代價,有同學間直接或間接的辯爭,當我感覺係良性競爭時但也可被說成是勾心鬥角。睇下你站在邊一個位置去睇姐!

同情大家的遭遇, 但咁又唔可以一竹篙打一船人, 話"天主教學校是騙人", 公平d睇, 學校又幾難做!尤其是一d老牌名校, 唔功利d, 又保唔住d成績 (根本教育局近年的政策: 直資計劃、升中和中六收生安排、新高中...等、全部都係想打擊呢d老牌名校)

舉例說, 港島區的華x, 近呢7,8 年比人話成績差左 - 呢個係事實, 狀元榜已經多年冇佢份, 但係佢轉左全日制之後, 大部分同學可以直升。同是港島區老牌天主教男校,聖x瑟的同學就慘, 升中foul 左一半以上出黎, 講真, 被foul 出黎d一d都唔差, 去到其他學校更是頭幾名 ... 但係中學寧願收d其他學校更叻的人

其實如果家長功利, 學校有愛心都冇用 : 記得當年一公布慈幼入選唔到英文學校 ... d 家長即刻大逃亡

原帖由 waic 於 11-7-8 11:27 發表
甘做老師, 真係差到冇朋友
某尖沙咀名女校(小學部)一樣, 見小朋友成績追唔上, 係甘比壓力家長暗示叫佢自動轉校, 果時已經5 年班. 最終個家長決定幫囡囡轉校, 但班主任操行比佢C, 比平時低, 唔知係未個家長 ...

跟我女兒當年遭遇一樣...
唉..真係 既然要人另外找學校 就俾條路人行
操行比到 C / D  叫人怎樣找學校
我女兒 後來去到 另一間 學校
操行都有優點

最近在網上看了一般報導,是一個名校校長的答話,讀名校的小朋友家長只是得個惡,只要說你的仔女不適合學校教學方針,請另謀高就,家長就會馬上收聲,學校點解咁惡,就是家長只是追求名校而做成的結果。

聽說今年既六年班有人話有個去女童院,一陣又話要上court,一陣又話離家出走.......

Sorry, 我的意思是MCS是天主教學校, 但天主的愛心不知去了那裏? 故是騙人的.

學校是有remedial class的. 以上所提的事, 也只是在五年級時才發現, 總之, 針唔咭到肉就唔知痛, 如果不是要呈分, 我想也不會想便走了.

很多, 你們想也沒想過的事也會發生, 如老師對特首給社民連碰撞說XX. 說多了.

我沒有意思說"天主教". 對不起.

回復 1# JChau 的帖子

Hi JChau,

5年班真的這麼恐怖? 死啦! 我個女今年升五年班。

Can you PM to me which P5 class your girl was in?  Which teacher(s) are the worst?

Many thanks!

派升中結果那天我遲了少少入禮堂,聽唔到校長之前的說話,但都聽了大部份。請不要只提她不寫推薦信的這部份,她之前對家長所說的其實不是更應該與大家分享嗎?

我入去那刻她應該在說:

其實今次學生在九龍城區的成績都不俗,很多是Band 1學生。可惜中學部可供小學的學額不足以收哂小學部的Band 1學生,無奈令部分學生不能直升中學部,她也很心痛。

她鼓勵家長不要令囡囡以為自己被派到不好的學校。其實所有學校都是好學校,並不是只有MCS才是好的。每年能入讀大學的學生中,MCS的學生只是其中的一部份。MCSPS的學生在小學階段的基礎是打得很好的,很多學生在別所中學升學都可以考得很好的成績。她亦收過不少中學校長寫信通知她我們的畢業生在他們的學校表現優秀。所以不論派位結果如何,我們都應給囡囡支持和鼓勵。

=======

其實這些未能入MCS中學部的學生中,我估計很多都是Band 1學生,所以未能入讀中學部的學生,不要認為一定是自己成績差,其實只是今次運氣不好罷了。

但塞翁失馬,焉知非福?正如之前有家長舉例,有學生去了另一所學校,反而考第一,自信心增加。假設她勉強入讀中學部,可能未見特出,影響自信。

請家長及同學們不要灰心,路可能走得迂迴了,但只要努力,終點仍是可達的。

Peremum,

They have told the girls which classes will they teach, but will not be the same classes as last year.

Also, bad to mine doesn't mean bad to yours; and may be good to yours.

Some girls asked mine why the teacher always shouted at them even the bad behaviours were done by others (those which teachers believed will have good result.)

So may be good to yours!

原帖由 AmyWonglo 於 11-7-8 23:53 發表
其實今次學生在九龍城區的成績都不俗,很多是Band 1學生。可惜中學部可供小學的學額不足以收哂小學部的Band 1學生,無奈令部分學生不能直升中學部,她也很心痛。

奇怪,你地小學全級有幾多人?   今年MCS有99個直屬保留位,如果連Band1學生都要出局的話,只有幾個可能:

1. MCS自行收生圍內協議不收自己人
2. MCS小學的Band1學生人數遠超過99人
3. 無top Band1學生肯離開出去DGS,SPCC等

我覺得2 & 3 的可能性較低.

回復 1# redkoni 的帖子

原因只是全級能以Band 1資格抽中學部的人數已超額。第一輪有收自己學生,否則得99個位就真係死得了。總之就係僧多粥少,又唔係一條龍,中一學額扣除留班位得171個,今年八成是來自小學部,已經是很好的數字了。

回覆 1# AmyWonglo 的文章

Do you konw how many Band1 students (KLN City) are there in MCS this year?

Thanks for your info.

Hi Amywonglo:

Please check pm, Thanks

唔知小學部有幾多學生呢? 如果只係5班, 即大約190人, 咁中學收到其總學位的8成已經好好, 即大約收138聯繫小學學生. band 1頭的學生(名次1-80名內)相信穩入, 其他名次81-130 (大約)去抽剩餘的學位, 咁隨時考81唔好彩入唔番, 而考130名的學生入到.

所以最唔著數係d學生考80-100名內, 成績唔差架, 但就要靠luck.

原帖由 AmyWonglo 於 11-7-9 16:10 發表
原因只是全級能以Band 1資格抽中學部的人數已超額。第一輪有收自己學生,否則得99個位就真係死得了。總之就係僧多粥少,又唔係一條龍,中一學額扣除留班位得171個,今年八成是來自小學部,已經是很好的數字了。 ...

原帖由 AmyWonglo 於 11-7-9 16:10 發表
原因只是全級能以Band 1資格抽中學部的人數已超額。第一輪有收自己學生,否則得99個位就真係死得了。總之就係僧多粥少,又唔係一條龍,中一學額扣除留班位得171個,今年八成是來自小學部,已經是很好的數字了。

我最初唔知你地全級有咁多人,粗略炒作吓,全級大約200人,就當你地有65%Band1學生->130人.MCS自行收咗20位,有6位走咗去DGS,SPCC等,剩番104人,抽统一派位甲部欠運無人走,抽乙部MCS直屬保留位99個,再剩番5人,出去同街外人一起抽11個非保留位,都有不少街外人敢博(當有30位Band1),共35人抽11個位,最差情況全部抽輸,結果有5人Band1出局,Band2就更加連抽都無份.  難怪你地呻lor!

改善方案,叫校長改變政策,申請自行收生由Y2轉Y1,Y2公開收生,Y1只收自己直屬小學的學生e.g.培正,嘉諾撒聖心等, 因為自行quota有54個位,如果收晒自己人,依上面例子,直屬保留位便可以退走咗34Band1位,家陣多咗34個位,唔止Band1夠分sure win,仲有29位Band2可以抽到,但中學MCS肯唔肯付出代價5班有1班是Band2...

其實當年入到瑪利諾小學己經係一種幸運,
再上中學就係另一種幸運,
人生漫漫長路,
本來讀唔讀到都冇乜所謂,
最主要都係見到同學仔升到,
自己又升唔到,個種心情真係好難受
人地點解低分過你,又可以升到,
臨尾個班玩幸運大抽獎
真係嚇死個班家長同埋同學仔
‹ 上一主題|下一主題